Societate

articolul anterior articolul urmator

Patriarhia recomandă evitarea sărutării icoanelor şi linguriţă de unică folosinţă la împărtăşanie celor care se tem de coronavirus

31
27 Feb 2020 17:59:48
Autor: Simona Chirciu, News.ro
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Patriarhia Română recomandă enoriaşilor, în contextul riscului de contaminare cu Covid-19, să evite în această perioadă sărutarea icoanelor din biserică, deşi precizează că acestea sunt igienizate frecvent. Arhiepiscopia Romano-Catolică recomandă măsuri de prevenţie sanitară similare.

Mesajul transmis de Patriarhia Română

Patriarhia Română face apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de autorităţi, în contextul creşterii riscului de contaminare cu Covid-19, şi a transmis joi mai multe „măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie”. Aceasta face apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătăţii şi de celelalte autorităţi abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor şi a feţei cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului în caz de tuse şi strănut, dezinfectarea obiectelor şi suprafeţelor frecvent utilizate etc.).
 
În acelaşi context, din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări:
 
  •  Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii, pentru a nu-i expune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas şi Trinitas TV; 

  •  Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin);

  • Menţionăm că, în Biserică, Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă;

  •  Persoanelor care nu se pot împărtăşi pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.
 
Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie, se arată într-un comunicat remis News.ro.
 
Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toţi credincioşii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate şi responsabilitate, cerându-I lui Dumnezeu ocrotirea şi binecuvântarea Sa. 

Biserica Catolică ia măsuri similare
 
Arhipiscopia anunţă o serie de măsuri în urma confirmării în România, în particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, a unei persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19) şi a existenţei altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu. 
 
Într-o scrisoare circulară transmisă credincioşilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale şi capelele ordinelor călugăreşti şi ale altor structuri – şcolare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză, conform comunicatului remis Adevărul. 
 
Astfel, în perioada următoare, credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. 
 
Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală „să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară” şi să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”. 
 
„Aceste recomandări comunitar-liturgice  – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenţie indicate deja de autorităţi: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea şi avizarea autorităţilor sanitare în cazul prezenţei simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităţilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligaţie civilă, dar şi una morală şi creştinească, dictată de binele comun, grija faţă de aproapele şi preţuirea vieţii”, se mai arată în documentul de presă. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Tomescu Tom
27.02.2020, 18:10:28

Preoții după ce-și numără banii .. să se spele și ei pe mâini ... Sau măcar să renunțe temporar la colectarea " mălaiului " ....

+3 (5 voturi)
zero
27.02.2020, 18:13:24

Unde e Dumnezeu?

+2 (4 voturi)
Paun Al
27.02.2020, 23:14:00

Gravitatia , electricitatea( paratrasnetele pe biserici ) , cutremurile ( Catedrala Mantuirii ...proiectata sa reziste la cutremur de 8,5 pe scara Richter ) focul( necesitatea avizelor ISU in "Casele Domnului ") , microbii , virusii , bolile ...catastrofele , hotii( camerele de supravegere video din biserici) , criminalii , infractorii , violatorii...coruptia .. arata ca o multime de legi ale naturii , de comportamente umane ... ...nu intra in zona de interes , sau de "competenta " , sau de putinta ... a lui Dumnezeu . De fapt cu ce se ocupa Dumnezeu , si mai ales pretinsii lui reprezentanti ?

+3 (5 voturi)
Paun Al
27.02.2020, 23:22:43

Ce o fi spunad Iisus , "Duhul Sfant " cand clerul impune masuri igenico-sanitare pentru "sfanta impartasanie "?

+1 (5 voturi)
Gelu Mut
28.02.2020, 08:52:17

este blasfemie asta. icoanele sunt tratate cu untdelemn si aghiasma. rezista la orice atac nuclear

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)