Arhiepiscopia Sucevei, despre cazul bebeluşului mort după botez: „Ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taina Botezului se oficiază prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două - trei secunde Foto: Stirileprotv
Taina Botezului se oficiază prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două - trei secunde Foto: Stirileprotv

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis luni, în legătură cu decesul bebeluşului survenit la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, că instituţia a cerut urgentarea anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate.

 „În legătură cu tragicul caz al copilaşului decedat în această dimineaţă la Suceava, trebuie să precizez că Patriarhia nu are încă acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate în desfăşurare. Am transmis rugămintea urgentării anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare făcute de autorităţile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând, posibil. Momentan aceasta a publicat pe site-ul său un «Cuvânt pastoral» dedicat situaţiei atât de dureroase create acolo. Dincolo de el, poziţia Patriarhiei Române este una de profundă compasiune faţă de familia copilaşului decedat, atât de greu încercată acum şi a cărei durere nici nu o putem înţelege deplin. Personal, dar şi în numele instituţiei pe care o reprezint, transmit şi pe această cale sincere condoleanţe îndureratei familii Ungureanu”, a spus Bănescu

.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat de asemenea că Taina Botezului se oficiază prin „întrită afundare”, timp de două-trei secunde şi protejarea corespunzătoare a bebeluşului.

„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două - trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, a explicat Bănescu.

Şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a transmis un comunicat de presă după vestea morţii bebeluşului.

„Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineaţa zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinţei pentru părinţii, naşii, familia şi comunitatea sa, care i-au aşteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava care a ajuns la spital duminică, după ce a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, a murit luni dimineaţă, în jurul orei 06:00. El se afla la secţia ATI, unde fusese intubat şi ventilat mecanic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite