Arhiepiscopia Tomisului obligă profesorii să participe la marşul din weekend împotriva avortului şi să informeze elevii despre eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Tomisului cere imperativ, printr-o adresă trimisă Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, ca profesorii de Religie să participe la „Marşul pentru viaţă”. Potrivit adresei, Arhiepiscopia susţine că Inspectoratul are obligaţia să ia parte la acest eveniment, iar elevii trebuie să fie informaţi despre acesta. Asociaţia Secular-Umanistă solicită ca şcolile să nu mai fie folosite ca propagandă fundamentalist religioasă.

Arhiepiscopia Tomisului cere Inspectoratului Şcolar Constanţa să „invite” toţi profesorii de Religie din oraşul Constanţa la evenimentul „Marşul pentru viaţă”, manifest împotriva avorturilor, co-organizat de Biserica Ortodoxă Română potrivit unei adresa din 20 martie, pusă la dispoziţie de către Asociaţia Secular-Umanistă

Mai mult, potrivit documentului, Inspectoratul are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în oraşul Constanţa pe 26 martie, printr-un protocol semnat între B.O.R şi Ministerul Educaţiei. Mai mult, profesorii au obligaţia să informeze elevii despre eveniment.

„Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat find protocolul dintre B.O.R.şi M.E.N, privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora (pe cât posibil), despre evenimentul prezentat. Dacă este necesar, în funcţie de lista de prezenţăm Departamentul Cultural Educaţional va elibera ulterior, fiecărui profesor, o adeverinţă să certifice implicarea în această acţiune”, arată adresa Departamentului Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului. 

image

Totodată, în adresă reprezentanţii Arhiepiscopiei argumentează că „o societate morală se menţine pe valorile tradiţionale ale bisericii străbune, astfel că Biserica are datoria, misiunea şi onoarea ca prin aacest masrş-manifest să tragă un semnal de alarmă împotriva avorturilor”.

Cine conduce sistemul de învăţământ? Statul sau Biserica?

Asociaţia Secular-Umanistă cere ca şcolile să nu mai fie folosite că un vehicul de promovare a intoleranţei şi solicită Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru stoparea propagandei fundamentalist-religioase în sistemul de învăţământ.

"Propaganda fundamentalist-religioasă în şcoli este normală? Este normală angrenarea unor cadre didactice în astfel acţiuni? Vedem din nou efectele nefaste ale dublei subordonări a profesorilor de religie, vedem la ce duce infiltrarea sistemului de învăţământ de către cultele religioase." a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR, potrivit unui comunicat transmis de către organizaţie.

Potrivit ASUR, aşa numitul "Marş pentru Viaţă" este organizat de cîţiva ani de o grupare difuză de organizaţii fundamentalist religioase, cu vădite simpatii pro-ruse şi legionare ce militează pentru interzicerea educaţiei sexuale, a avortului şi a drepturilor persoanelor LGBT.  

IPS Teodosie se alătură marşului

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie se va alătura duminică, 26 martie, credincioşilor care vor mărşălui paşnic la „Marşul Pentru Viaţă“ care la Constanţa va avea loc o zi mai târziu decât data programată de organizatori,  ca urmare a programului pastoral-misionar foarte încărcat de praznicul Bunei-Vestiri.

La Constanţa, iniţiativa organizării aparţine Asociaţiei „Simplu-Provita” ce este susţinută de Şcoala Brâncovenească, Radio Dobrogea, ASCOR, „Studenţi Pentru Viaţă“ Constanţa.

În anii trecuţi, la „Marşul pentru Viaţă” de la Constanţa au participat între 300-500 persoane, acum sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite