Societate

articolul anterior articolul urmator

Asia Bibi: femeia creştină condamnată la moarte pentru acuzaţii false de blasfemie a părăsit, în cele din urmă, Pakistanul

12
9 May 2019 09:33:27
Cătălin Sturza

Asia Bibi, femeia creştină şi mamă a cinci copii, care a fost condamnată la moarte şi a făcut nouă ani de închisoare pentru acuzaţii nedrepte de blasfemie, a reuşit, în sfârşit, să părăsească Pakistanul.

Asia Bibi a fost condamnată la moarte prin spânzurătoare şi şi-a aşteptat execuţia, încarcerată în cea mai mare parte a timpului în condiţii extrem de precare. Curtea Supremă a Pakistanului a suspendat în cele din urmă sentinţa anul trecut. Achitarea femeii a stârnit un val de revolte şi violenţe stradale în Pakistan, în spatele cărora s-a aflat partidul extremist islamist Tehreek-e-Labbaik Pakistan. Valul de violenţe s-a soldat cu zeci de morţi şi cu pagube de aproape două miliarde de dolari.

Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat deoarece a apărat-o pe Asia Bibi. Familia Asiei Bibi a primit numeroase ameninţări cu moarte şi a părăsit ţara, refugiindu-se în Spania. Avocatul Asiei Bibi a părăsit, şi el, Pakistanul. Pentru a potoli spiritele, guvernul pakistanez a pus-o pe Asia Bibi pe o listă neagră, interzicându-i să părăsească ţara – mulţi au zis că acest gest a echivalat cu condamnarea la moarte, de facto, a femeii. Asia Bibi a rămas izolată în carcera ei, pentru a fi protejată de furia mulţimilor din stradă. Câteva organizaţii internaţionale creştine au încercat, şi până la urmă au reuşit, să găsească o soluţie pentru a o scoate pe femeie în siguranţă din ţară. Marea Britanie i-a refuzat Asiei Bibi cererea de azil politic, pe fondul „unor îngrijorări cu privire la tulburări şi atacuri“. Asia Bibi a ajuns, în cele din urmă, în Canada, unde va fi primită în rândul unei comunităţi de creştini pakistanezi.

Peste 1300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie împotriva Profetului, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.

P.S.: Nu pot să nu observ, în treacăt, că Agerpres foloseşte termenulextrem de conservator“ când se referă la islamiştii care voiau să o linşeze pe Asia Bibi – ca şi cum extremismul şi fanatismul religios al acestora ar fi echivalente cu atitudinea conservatorilor care apără, de pildă, standardul cu privire la instituţia căsătoriei. Tot Agerpres îi numea, săptămâna trecută, pe intelectualii şi teologii de prestigiu care îl acuzau pe Papa Francisc de erezie „catolicii ultraconservatori“. Aşadar, după Agerpres, să linşezi în public oameni nevinovaţi şi să provoci pagube de miliarde de dolari echivalează cu apărarea intelectuală şi dogmatică a unor standarde doctrinare. E fix unul şi acelaşi lucru – ba chiar intelectualii catolici par să păcătuiască mai rău, deoarece sunt „ultraconservatori“; în timp ce islamiştii radicali care cereau linşarea Asiei Bibi sunt doar „extrem de conservatori.“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Nicu Nistor
9.05.2019, 10:14:35

Ce s-a intamplat cu aceasta femeie reprezinta una din cele mai clare dovezi a drumului pe care a luat-o Occidentul si a faptului ca aceste cazuri nu reprezinta ceva intamplator, ci fac parte dintr-o actiune concertata indreptata asupra culturii iudeo-crestine.

0 (4 voturi)
Radu Mircea
9.05.2019, 11:04:34

# Catalin Sturza Greu mai cistiga unii piinea ce trebuie pusa familiei pe masa .... Va deplig daca numai gindurile astea de persecutie a crestinilor va framinta in asa hal incit ne plictisiti de doua ori pe saptamina cu articole lesinate , lipsite de cea mai mica calitate literara , fara nerv . Va sugerez alte preocupari mai apropiate de posibilitatile dvs. intelectuale ca : pescuitul , tablele in parc , plimbarile lungi si dese , colectionarea de capace de bere , caligrafia , ma rog , ceva care sa va destinda nervii . Sanatate ca-i mai buna decit toate !!!

-4 (8 voturi)
Stancu Dan
9.05.2019, 10:30:54

Europa are nevoie de acesti oameni ! Sa vina ! Zeci de milioane ! Lol. Si nici macar nu cred ca pakistanezu' mediu' e atat de tembel. Probabil e vorba de vreo 10 % din populatie ... da' aia 10 % inseamna 20 de milioane de redusi mintal agresivi. Care in mod sigur sunt medici, ingineri, arhitecti si-alte ocupatii d-astea. Cel mai tare e ca Europa aia care sufera de grija pentru tot felu' de "persecutati" n-a fost capabila sa-si asume raspunderea pentru o amarata pe care niste hoarde de criminali o vroiau moarta. Ia sa fi fost aia o musulmanca intr-o tara nemusulmana, sa vezi isterie ! Toata progresimea lesina urland "persecutie, discriminare, drepturile omului !". Fiind insa vorba de o namusulmanca intr-o tara musulmana reeactia lor a fost "hai, bah, s-o scoatem pe-aia de-acolo ... da' sa n-o vedem pe la noi ... neh, las' s-o ia canadienii, noi vrem sa vedem pe strazile noastre numa' si numa' "sarmani refugiati musulmani". Scarba ...

+3 (5 voturi)
OmTacut
9.05.2019, 11:35:53

Din astia sunt selectionati cei 500.000 de pakistanezii care urmeaza sa vina in Romania?

+4 (4 voturi)
Scriptamanent
9.05.2019, 12:48:50

FILOLOAGEEEEE! ULTRA1- Element de compunere cu sensul de „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. Ce naiba, mah, doctore, e asa de greu sa deschizi DEX-ul si sa vezi ca e fapt, e imuabil, "extrem de" si "ultra" e fix acelasi lucru? Si apoi, de ce te infoi ca ceapa cand sunt comparate cele doua cazuri, crestin si musulman? Ce le diferentiaza? Raportarea moralei doar la dogma - identica Superpozitionarea si utilizarea dogmei in raportarea la ceilalti semeni ai speciei - identica Pozitia de condamnare in afara institutiilor abilitate - identica Decretarea vinovatiei - eretic / blasfemiator - identica De asta zic ca religia otraveste totul. Asta cu Bibi e exemplul cel mai concludent. Si ea a comentat aiurea conform biaselor (preconceptiilor, presupozitiilor defecte) religia local predominanta (ceea ce ar fi OK din punctul meu de vedere), dar si aia sunt dementi si ataca orice e declarat "necredincios". De fapt, si religia crestina, bazata pe acelasi dumnezeu abrahamic era la fel de inepta si imorala ca a lor acum cateva sute de ani. Francisco Pizzaro a terminat imperiul Inca pentru ca Atahualpa a aruncat pe pamant Biblia oferita ca "the true faith". Morala evolutiva a societatii europene a incorsetat morala religioasa crestina si a scos incet-incet partile malefice ale ei, astfel ca apostaza nu mai e condamnata cu omorul, vrajitoria..., nici ea. Samd. Oricum, Religia Otraveste Totul.

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările