Asia Bibi: femeia creştină condamnată la moarte pentru acuzaţii false de blasfemie a părăsit, în cele din urmă, Pakistanul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
asia bibi

Asia Bibi, femeia creştină şi mamă a cinci copii, care a fost condamnată la moarte şi a făcut nouă ani de închisoare pentru acuzaţii nedrepte de blasfemie, a reuşit, în sfârşit, să părăsească Pakistanul.

Asia Bibi a fost condamnată la moarte prin spânzurătoare şi şi-a aşteptat execuţia, încarcerată în cea mai mare parte a timpului în condiţii extrem de precare. Curtea Supremă a Pakistanului a suspendat în cele din urmă sentinţa anul trecut. Achitarea femeii a stârnit un val de revolte şi violenţe stradale în Pakistan, în spatele cărora s-a aflat partidul extremist islamist Tehreek-e-Labbaik Pakistan. Valul de violenţe s-a soldat cu zeci de morţi şi cu pagube de aproape două miliarde de dolari.

Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat deoarece a apărat-o pe Asia Bibi. Familia Asiei Bibi a primit numeroase ameninţări cu moarte şi a părăsit ţara, refugiindu-se în Spania. Avocatul Asiei Bibi a părăsit, şi el, Pakistanul. Pentru a potoli spiritele, guvernul pakistanez a pus-o pe Asia Bibi pe o listă neagră, interzicându-i să părăsească ţara – mulţi au zis că acest gest a echivalat cu condamnarea la moarte, de facto, a femeii. Asia Bibi a rămas izolată în carcera ei, pentru a fi protejată de furia mulţimilor din stradă. Câteva organizaţii internaţionale creştine au încercat, şi până la urmă au reuşit, să găsească o soluţie pentru a o scoate pe femeie în siguranţă din ţară. Marea Britanie i-a refuzat Asiei Bibi cererea de azil politic, pe fondul „unor îngrijorări cu privire la tulburări şi atacuri“. Asia Bibi a ajuns, în cele din urmă, în Canada, unde va fi primită în rândul unei comunităţi de creştini pakistanezi.

Peste 1300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie împotriva Profetului, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.

P.S.: Nu pot să nu observ, în treacăt, că Agerpres foloseşte termenulextrem de conservator“ când se referă la islamiştii care voiau să o linşeze pe Asia Bibi – ca şi cum extremismul şi fanatismul religios al acestora ar fi echivalente cu atitudinea conservatorilor care apără, de pildă, standardul cu privire la instituţia căsătoriei. Tot Agerpres îi numea, săptămâna trecută, pe intelectualii şi teologii de prestigiu care îl acuzau pe Papa Francisc de erezie „catolicii ultraconservatori“. Aşadar, după Agerpres, să linşezi în public oameni nevinovaţi şi să provoci pagube de miliarde de dolari echivalează cu apărarea intelectuală şi dogmatică a unor standarde doctrinare. E fix unul şi acelaşi lucru – ba chiar intelectualii catolici par să păcătuiască mai rău, deoarece sunt „ultraconservatori“; în timp ce islamiştii radicali care cereau linşarea Asiei Bibi sunt doar „extrem de conservatori.“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite