Astăzi este Ziua Mondială a Somnului: 35% din oameni nu dorm suficient. La ce afecţiuni se expun aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi este Ziua Mondială a Somnului: 35% dintre oameni nu dorm 
suficient, ceea ce duce la tulburări psihice. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Astăzi este Ziua Mondială a Somnului: 35% dintre oameni nu dorm suficient, ceea ce duce la tulburări psihice. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Circa 35% din oameni nu se pot odihni suficient, motiv pentru care pot dezvolta tulburări psihice, afecţiuni diabetice, hipertensiune sau boli cronice. De asemenea, 46% dintre aceste persoane au raportat erori la locul de muncă, potrivit datelor transmise de Societatea Română de Pneumologie.

"Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condiţiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile” a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Totodată, studiile internaţionale  arată şi că activitatea la serviciu este afectată de tulburările de somn.

„Tulburările de somn reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul cât şi societatea.

Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absenţa de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecţiuni cauzate de somn. O mai bună înţelegere a condiţiilor şi o mai bună cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburările de somn asupra societăţii”, a declarat dr. Oana Claudia Deleanu, membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society

Şi copiii sunt afectaţi, într-o proporţie mare, de problemele de somn,

“În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în ţara noastră. Se descrie în prezent şi la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistenţa la insulină şi posibil diabet. În acelaşi timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a subliniat dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Potrivit datelor epidemiologice din ultimii ani, există o legătură între scăderea duratei de somn şi creşterea afecţiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite