Asztalos Csaba, şeful CNCD: Introducerea certificatului verde se poate face doar prin lege votată de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Şeful CNCD, Asztalos Csaba, afirmă că, din punctul său de vedere, condiţionarea accesului în baruri şi discoteci de deţinerea certificatului verde se poate face doar printr-o lege votată în parlament şi nu printr-o hotărâre de guvern.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat joi hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19 dacă rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depăşeşte pragul de 6. Astfel, activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu va fi închisă, iar desfăşurarea evenimentelor cum ar fi nunţile sau botezurile va fi permisă dacă participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.

 Asztalos Csaba, şeful CNCD, a declarat pentru HotNews.ro, că, din punctul său de vedere, pentru a trece testul nediscriminării, o astfel de măsură nu poate fi introdusă decât printr-o lege adoptată de Parlament.

„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistraţie centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţe de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

El a precizat că în alte state, cum ar fi Franţa sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege şi nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite