Societate

articolul anterior articolul urmator

Asztalos Csaba, şeful CNCD: Introducerea certificatului verde se poate face doar prin lege votată de Parlament

4
16 Sep 2021 18:53:08
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Şeful CNCD, Asztalos Csaba, afirmă că, din punctul său de vedere, condiţionarea accesului în baruri şi discoteci de deţinerea certificatului verde se poate face doar printr-o lege votată în parlament şi nu printr-o hotărâre de guvern.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat joi hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19 dacă rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depăşeşte pragul de 6. Astfel, activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu va fi închisă, iar desfăşurarea evenimentelor cum ar fi nunţile sau botezurile va fi permisă dacă participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.

 Asztalos Csaba, şeful CNCD, a declarat pentru HotNews.ro, că, din punctul său de vedere, pentru a trece testul nediscriminării, o astfel de măsură nu poate fi introdusă decât printr-o lege adoptată de Parlament.
 
„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistraţie centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţe de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba.
 
El a precizat că în alte state, cum ar fi Franţa sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege şi nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Uccello Aciduzzu
16.09.2021, 19:50:30

Am juns sa dau dreptate unui ungur! Si nu exprima data cand vad ca "husarii" au parca mai multi neuroni decat multi politicieni romani. Era clar ( pentru cei care mai si citesc si gândesc) ca nici o Ordonanta de Urgenta nu poate sa "calaresca" o Lege! Cum propunea si boul de Tataru ca aia nevaccinati sau netestati sa fie dati afara de la locul de munca! Daca poate ( si nu poate) sa modifice in Parlament Legea Muncii ca sa poata concedia oameni pe motiv de Covid!

-10 (10 voturi)
Edmond Wolf
16.09.2021, 20:36:24

La începutul plandemiei farmacia nevestei lui Tătaru vindea măști engross, că avea stoc uriaș. Drept urmare s-a trecut la obligativitatea purtării măștii în exterior. Acuma are stoc de teste PCR pe care USA le interzice de la 1 ianuarie 2022 pentru că sunt total imprecise și dau fals pozitivi cu nemiluita. Drept urmare, dacă nu ne vaccinăm, musai să ne testăm ca lumea înainte de 1 ianuarie 2022. Nu știu ce vom fi obligați să facem dacă farmacia nevestei lui Tătaru va avea stoc de dispozitive pentru clisme sau de prezervative.

-9 (11 voturi)
Kelemen Jakob
16.09.2021, 20:38:32

Nu este prima oara cand ungurii apara tara de hoti si abuzatori. Sa nu uitam de Rosia Montana cand tot ei au reusit blocarea exploatarii (sigur ei cred ca o vor da Ungariei).

-10 (10 voturi)
dumitru bogdan
16.09.2021, 20:06:18

În Franța, certificatul, vaccinarea personalului sanitar obligatorie și alte asemenea s-au făcut prin lege și aceasta a fost declarata constituțională. Cat timp se încalcă libertăți fundamentale, trebuie lege. Este ceva ce am invatat în aceasta pandemie.

-10 (10 voturi)
Modifică Setările