Societate

articolul anterior articolul urmator

Atacul împotriva ortodoxiei

17
31 Dec 2012 00:06:44
Cristian Unteanu

Povestea calendarului înfaţişînd tineri costumaţi în preoţi ortodocşi şi destinat pieţei consumatoare de producţii specializate mult plăcute domnilor homosexuali şi doamnelor lesbiene nu ar avea nimic excepţional dacă o punem în contextul creaţiilor de gen din întreaga lume.

Adevărat, costumaţie de preoţi ortodocşi până acum nu erau în miile sau zecile de mii de producţii în categoria "sex clasic" sau din grupa "sado-maso" sau pedofilie sau zoofilie, unde actorii sunt costumaţi în preoţi sau călugări şi călugăriţe ale Bisericii romano-catolice, în cazul doamnelor cu o preferinţă pentru benedictine şi în cazul domnilor, preoţi în confesional.

Acesta ar fi un prim palier de analiză. Dar mai urmează şi altul, cu implicaţii mult mai serioase.

E vorba despre un atac cu rădăcini adânci în istorie, împotriva valorilor de identificare ale spaţiului creştinătăţii ortodoxe care să destabilizeze continuu o arie geografică aflată în zona de contact a două imperii şi, în consecinţă, cea mai fragilă şi cea mai instabilă.

Aşa să fie? Posibil, deoarece apariţia unui singur calendar cu preoţi homosexuali din Estul Europei face cam tot atâta vâlvă ăn presa occidentală cât miile de rapoarte devastatoare asupra unoir decenii sau secole de inimaginabile abuzuri sexuale făcute de preoţii pedofili ai Bisericilor occidentale de toate orietările dar, în primul rând, ai celei Catolice.

De ce noi? Pentru că suntem slabi, fără ştiinţa comunicării, obişnuiţi s-o încasăm fără să răspundem cu argumente şi nu cu jelanii sau insulte grobiane, gata mereu să adăpostim experimente fără să vedem mişcările următoare şi, imediat apoi, ţap ispăşitor ideal pentru oricine şi în orice moment. De aceea şi evenimente din acestea se produc în ceea ce, tradiţional, analiştii străini consideră a fi "spaţiul mort" în societatea şi politica românească, cel care începe cu o săptămînă înainte de Crăciun şi o duce tot într-un chef până la mijloc de ianuarie. Atunci capacitatea de reacţie este cvasi-nulă, mass media este supra-saturată numai de ştiri despre "spiritul Sărbătorilor", adică ore şi ore despre cum se prepară bucatele, cum şi cât s-a mâncat şi apoi despre consecinţele medicale a toate acestea. Exact momentul pe care profesioniştii în domeniu îl identifică drept ideal pentru difuzarea unei ştiri senzaţionale dar tot pe profilul religios, doar inversând datele problemei, fiind siguri că toată lumea va cădea în plasă şi va face dintr-un non-eveniment o bombă.

Ce ar putea fi în spatele a toate acestea? S-ar putea să fie o primă etapă a unui scenariu tip multi-platformă, clasic în operaţiunile de dezinformare şi intoxicare. Căci trebuie pusă acum întrebarea: cui foloseşte o campanie de denigrare a valorilor morale ale unei societăţi în care, spre deosebire de Occident, Biserica este cotată drept unul dintre polii majori de încredere?

În primul rând, minimizării puterii de joc, în spaţiul european, a ceea ce reprizintă arcul ortodox. Grecia, Bulgaria şi România, adaugând Serbia...În al doilea rând, în etapa următoare, demonstraţia că valorile morale ale acestui spaţiu sunt şi ele în cădere liberă, violenţa, pornografia, drogurile, constituind şi aici, ca şi în Occident, părţi constitutive ale noii realităţi post- Cortina de Fier.

E vorba despre ţări sărace, cu probleme, cu din ce în ce mai multe probleme, foarte bune să le acopere pe ale noastre, să deflecteze atenţia şi să justifice intrarea în nivelul trei.

Scriam zilele trecute despre o posibilă nouă Cortină de Fier înlăuntrul Europei Unite, construită din alt material şi bazată pe cu totul alte alte argumentaţii decât Zidul Berlinului. România se află din nou confruntată cu problemele spaţiului şi relaţiilor dintre imperii şi poate redeveni uşa prin care se deschide calea unei defăimări a valorilor acestui Est european, din ce în ce mai tare prezentat ca ţara de origine a tuturor relelor care se aciuiază în ţările Occidentului.

Atenţie, este foarte posibil, în această logică, să vedem şi alte tipuri de calendare sau producţii video, cu stampila Estului european pe ele, tranzitate sau împachetate în România, aici unde, din nefericire, nimeni nu vrea să se uite că alţii ne îngropaă în mizerie cu acceptul nostru...cu toate că toate astea ţin, fără îndoială, de ceea ce ar trebui să se numească atentate la siguranţa naţională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

gheorghe ghergu
31.12.2012, 07:49:13

Domnule Cristioan Unteanu, In ajunul Anului Nou 2013 citesc un articol scris de unul dintre cei mai buni comentatori romani de politica internationala. In calitate de pensionar si traitor a peste 70 de ani in Romania consider ca indemnul Dumneavoastra de a raspunde si riposta atacurilor concertate impotriva Romaniei si a romanilor avem nevoie si de CURAJUL DE A NE ADRESA DIRECT CELOR CARE DIRIJEAZA ACESTE ATACURI ....!!!?? Daca nu avem acest curaj precum ungurii si alte natii, atunci ar fi necesar sa avem mai multi romani diplomati care sa stie sa negocieze la masa verde cu CEI MARI SI PUTERNICI AI LUMII ...da ...CEI MARI SI PUTERNICI AI LUMII care hotarasc destinele si soarta popoarelor pe mapamond. Prea multe secole in care poporul nostru a avut statutul social de SLUGA fiind stapanit de diversi cotropitori au determinat alterarea caracterului romanului si l-au transformat in SLUGA. Asa se explica de ce romanii in loc sa se uneasca si impreuna sa se lupte cu cei care ii socotesc slugi, se lupta intre ei in speranta ca dand din coate in stanga si in dreapta vor ajunge mai aproape de masa stapanului de unde vor obtine o firimitura mai mare. Asa au aparut tot felul de ziceri despre romani precum SA-I MOARA CAPRA VECINULUI ..., si altele de care ne rusinam mereu cand le auzim ...!!!?? Se spune ca evreul, cunoscut pentru intelepciunea lui, incheie rugaciunea de seara asa : ..."si acum te rog Doamne sa-mi dai mintea romanului cea de pe urma"... Se pare ca romanul are minte si destule minti luminate dar....ce pacat....ca aceste minti ne lumineaza dupa ce nu ne mai folosesc sau ne folosesc destul de putin...!!!!

+3 (5 voturi)
Paun Al
31.12.2012, 11:24:00

Atacul împotriva ortodoxiei ? Cred ca exagerati . Cu un asemenea bombardament de "stiri" zilnice , mai ales cu iz de cancan, impactul unor asemenea stiri nu mai are nici un efect asupra publicului si nici asupra ortodoxiei. Atacul adevarat impotriva ortodoxiei vine mai mult din interiorul ei : de la canalizarea credintei aproape exclusiv catre ritualuri, catre forme in dauna fondului credintei , a trairii credintei. Exista o preocupare mai mare pentru cladirea templelor exterioare , biserici, catedrale ,vesminte din ce in ce mai scumpe... in defavoarea cladirii templului interior al spiritului, al credintei fiecaruia dintre noi.

+9 (11 voturi)
654815544566
31.12.2012, 11:39:05

Bine zici. Insa amanuntele astea nu pot fi observate de cei obtuzi, si multi.

+2 (4 voturi)
EJ
31.12.2012, 11:28:45

Asa-zisul calendar e "realizat" prin concursul unei firme romanesti - http://orthodox-calendar.com/stencilsfromtheblock/ro/contact. Sesizati organele abilitate sa ia masuri.

+1 (3 voturi)
S Radu
31.12.2012, 11:39:47

Nu pot să zic că sunt de acord cu religia şi cu cei mai mulţi preoţi din România. Felul în care profită de naivitatea oamenilor, felul în care cer bani precum nişte creaturi lacome şi dezgustătoare, cozile interminabile de la moaşte şi sărbători şi transformarea omului în animal atunci când se împinge şi ţipă şi-şi rupe hainele pentru două sarmale şi un pic de mămăligă... Chiar şi aşa, consider că ceea ce se întâmplă cu acest calendar este strigător la cer. Sunt anumite simboluri şi elemente pe care nu consider că poţi să le iei în batjocură... Deja ştim despre cazurile cu pedofili şi homosexuali din Biserica Catolică, nu mai avem nevoie şi de un calendar de genul ăsta la Ortodocşi! Sau chiar dacă ar fi fost intenţionat să fie ceva serios, NU este. Uitaţi-vă numai cât de inoportună este prezenţa preoţilor în acele poze. Cum să ai un tip plin cu muşchi, la bustul gol şi un preot slăbuţ, în sutană, lângă el??? Nu se leagă în nicio situaţie! Te poate excita aşa ceva? Că bănuiesc că bărbatul arătos nu e pus în poză doar ca să completeze imaginea...

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările