Societate

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la cuvinte!

9
24 Apr 2020 11:36:32
Ancelin Roseti

„Distanţa socială“, această sintagmă intrată, odată cu pandemia, în uzul comun al limbii, ar trebui înlocuită, după părerea mea, cu una mai puţin ambiguă, cu una monosemantică, clară, care vizează strict situaţia pandemică, eliminând astfel riscul de a glisa spre alte înţelesuri şi interpretări, mai ales în aceste vremuri de politici tulburi.

Deşi proxemica împarte şi defineşte altfel „distanţele“, eu cred că, în situaţia dată, mai nimerită ar fi o sintagmă de genul „distanţă interpersonală“, fără adjectivul „social“ ― astfel s-ar evita multe, inclusiv discriminarea (chiar şi aceea pe criterii de vârstă, pe care nu puţini o alimentează silitor).

Astăzi, când „interpretarea“, după cherem, a orice (menită a scoate lucrurile din vadul lor firesc) şi verva „sofistă“ (ce însoţeşte imediat gestul pentru a-i justifica necesitatea) au devenit adevărate pasiuni, mă tem ca această „distanţă socială“ să nu ajungă să vizeze alte aspecte, dând naştere unor situaţii regretabile. Cuvintele au rolul de a zidi, dar au şi meteahna de a demola, de a deveni capcane. N-ar strica un plus de prudenţă, având în vedere tristele experienţe ale lumii.

P.S. În treacăt fie spus, avem destule exemple de distorsiune sau de abuzivă înlocuire semantică. Unul dintre ele fiind subst. „frustrat“, care a ajuns să însemne (din „înşelat“, „păgubit“, „privat de un drept“) „invidios“, „duşmănos“, „gelos“, „ranchiunos“ ― e ca şi cum ai inversa polii, spunând că binele este răul, adevărul este minciună ş.a.m.d.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Aspida
24.04.2020, 12:00:42

. «distanță interpersonală» e o sintagmă prea… ’telectuală, complicată … mai ales pentru cei mai mulți dintre cei aflați la butoane… 😏 mai simplu ar fi «păstrați distanța!», urmat de un șfichi de harapnic! 😡 🐵♒️

+4 (4 voturi)
Gingav
24.04.2020, 13:47:01

"șfichi de harapnic" Frumoase cuvinte !

Stanila Ion
24.04.2020, 12:25:31

In privinta "distorsionarii" sensului cuvintelor dvs, ca scriitor, ati putea sa urmariti asazisa presa si veti gasi nenumarate exemple, unele chiar aiuritoare... Asteptam...

+3 (3 voturi)
Tomescu Tom
24.04.2020, 18:25:21

De fapt ..se urmărește chiar distanțarea socială între oameni ... La propriu ! Nu este nici o greșeală de exprimare .... Oamenii trebuie să fie ...distanți .. Cât mai distanți ..și apoi distanțați .. Nu sociabili ! Nu prietenoși ! Nu amabili ! ...Fiecare în pătrățica lui ...asa cum spune legea !

Lica Mosu
24.04.2020, 18:26:16

@ Autor. Ce clar ,,esplica" dex-ul pentru cei cu ...,,doxa" !! distanta = Intervalul dintre două puncte în spațiu / diferență de rang, de situație între două persoane (fig) distantare = deprtare fizica / distingere prin valoarea fizică sau intelectuală !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările