Atenţie, părinţi! Pericole pentru copiii care merg la şcoală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 16 septembrie, 2013, începe un nou an şcolar. Cum s-au îngrijit şi implicat autorităţile cu atribuţii în domeniu pentru ca instituţiile de învăţământ să fie pregătite corespunzător şi adecvat procesului de învăţământ, vom afla în curând.

În afara şcolilor, însă, pe străzi, alei, parcuri, în mijloacele de transport sau în alte spaţii publice se vede „grija” instituţiilor responsabile în privinţa siguranţei şi securităţii copiilor, dar şi a cetăţenilor în general.

Din cauza faptului că în multe oraşe -  în frunte cu Bucureştiul - şi localităţi din ţară lipsesc, nu se aplică sau sunt ignorate complet sau parţial măsurile necesare, la ora actuală, există o serie de pericole reale pentru şcolari.

De aceea, cred că este necesar să enumăr câteva dintre cele mai mari şi frecvente pericole, care generează nesiguranţă pentru copii, dar şi pentru populaţie în general.

Copiii sunt, în primul rând, expuşi acestor riscuri, care trebuie luate în serios de către părinţi, dar ar trebui să fie şi în atenţia administraţiilor locale, Poliţiei şi a altor instituţii cu atribuţii de creare a unui climat sănătos, care să asigure siguranţa şi securitatea publică cetăţenilor.

Pericolul numărul unu rămân câinii vagabonzi atât cei din mediul rural, dar mai ales urban, câini de curte, de bloc, de scară, de parc, de stradă, de ghenă, de piaţă sau cum or mai fi numiţi ei. Părinţii trebuie să acorde importanţa cuvenită acestui mare pericol, să nu îl ignore şi să îşi sfătuiască şi protejeze copiii pe măsură.

Părinţii care le cumpără copiilor aparate de alungat câinii nu trebuie să se bazeze prea mult pe faptul că acestea le asigură o protecţie eficientă odraslelor. Se poate întâmpla, Doamne fereşte, ca la un atac al câinilor copilul să se piardă cu firea sau să nu funcţioneze acel aparat şi atunci este victimă sigură.

Un alt pericol poate la fel de mare ca al patrupedelor, este reprezentat de Pericolul maşinilor, al accidentelor care pot surveni din diverse cauze, în special de nerespectare a regulilor de circulaţie, atât din partea şcolarilor, dar şi din vina şoferilor.

image

Bucureşti-intersecţie periculoasă în apropiere de trei unităţi de învăţământ între str. Almaşu Mare şi Aleea Slătioara. Nesemnalizată şi nemarcată este zilnic traversată de şcolari

Pericolul accidentelor în zona instituţiilor de învăţământ, în special în marile oraşe, a crescut semnificativ şi din cauza unor părinţi care ţin morţiş să-şi aducă şi să-şi ia copiii de la şcoală cu maşina. Realitatea anilor trecuţi ne-a arătat că în zilele de şcoală, şirul maşinilor din faţa acestor instituţii este interminabil, reprezentând un mare pericol pentru elevi.

Au fost numeroase cazuri de accidente produse în astfel de locuri, cauzate de multe ori de neatenţia şcolarilor sau a şoferilor, însă, şi de nesemnalizarea corectă din partea autorităţilor îndrituite, a locurilor periculoase din punct de vedere al circulaţiei rutiere.

Există numeroase artere fie ele străzi, şosele sau alei prin zona sau în faţa unităţilor de învăţământ, nesemnalizate corect, incomplet sau deloc, iar la acest capitol responsabilitatea o au autorităţile cu atribuţii în domeniu. Sunt lipsite de marcaje ale  trecerilor de pietoni sau alte măsuri menite să prevină accidentele rutiere.

bucuresti foto paul stan

Copil traversând printr-un loc nesemnalizat şi nepermis

Pericolul consumului de droguri, etnobotanice, alcool sau alte substanţe periculoase şi interzise în zonele adiacente şcolilor. Sunt experienţe triste şi negative, altele tragice întâmplate din cauza consumului acestor susbstanţe de către şcolari.

Se ştie că dealerii de droguri nu doar că îşi fac clienţi dintre elevi, în special cei de liceu, dar caută să-i facă şi distribuitori în şcoli. De asemenea, încă este mare pericolul dat de etnobotanice, multe magazine ilegale fiind camuflate sub diverse denumiri sau pur şi simplu ascunse, cunoscute doar de către cei interesaţi.

De asemenea, existenţa cârciumilor în zonele adiacente unităţilor de învăţământ creează factori de risc stradal suplimentar.

Pericolul  uman de pe străzi reprezintă un alt risc în spaţiul public, de care trebuie ţinut seama şi luat în serios fie ziua, seara sau noaptea. Aurolacii, beţivii, drogaţii, vagabonzii, interlopii, infractorii de tot felul sunt prezenţi şi îşi fac de cap mai ales pe străzile şi parcurile marilor oraşe, mai ales că mulţi liceeni vin seara pe întuneric de la şcoală.

Această "faună umană" constituie o ameninţare pentru siguranţa oamenilor, chiar şi în amiaza mare, în zone circulate şi aglomerate. Un astfel de caz s-a întâmplat de curând chiar în mijlocul Bucureştiului, când o tânără jurnalistă a căzut victimă unui nenorocit de violator, chiar sub ochii unor aşa-zişi cetăţeni, martori nepăsători la ceea ce se întâmpla în jurul lor.

Pericolul transportului public în autobuze, troleibuze, tramvaie, microbuze, unde sunt întâlniţi tot felul de indivizi certaţi cu legea şi au existat sute dacă nu mii de cazuri când elevii de şcoală au căzut victime. Fie li s-a furat telefonul, caz cel mai frecvent, bani sau alte bunuri.

Pericolul ţinutei provocatoare este generat în special de tinerele liceene care preferă ţinute sexy atunci când merg la şcoală, neluând în seamă riscurile la care se expun. Am văzut cu ochii mei, în autobuz, cum o elevă prea sumar îmbrăcată a fost acostată şi agresată verbal de către un individ, nejenat de prezenţa celorlalţi călători.

Mai sunt o sumedenie de pericole publice pentru şcolari, pe care le întâlnesc la tot pasul, cum ar fi: pericolul întunericului, vorbitul pe stradă la telefoane scumpe, etalarea de bijuterii care atrag atenţia, nerespectarea traseului de bază dinspre şi spre şcoală-casă, pericolele din parcuri, riscurile alimentare în cazul când consumă alimente din diverse locuri publice, etc.

image

Marcajele rutiere adecvate ar trebui să fie în toate locurile unde se impune acest lucru

Toată această insecuritate din spaţiul public nu trebuie ignorată nici de părinţi, dar în special de copii, pericolele străzii trebuie tratate cu mare atenţie. Este mai uşor de prevenit anumite probleme şi de evitat riscuri, decât tratat efectul şi victimele acestor pericole, care pot duce la adevărate drame şi tragedii.

Cu atât mai mult trebuie să avem grijă, să ne învăţăm copiii cum să se protejeze eficient în timpul deplasării la şcoală sau în alt spaţiu public, cu cât implicarea autorităţilor lasă mult de dorit în acest sens.

Mai bine ne apărăm singuri copiii şi pe noi înşine, decât să aşteptăm de la altcineva să ne apere, chiar dacă responsabilităţile şi atribuţiile acestui altcineva sunt pe siguranţă şi securitate publică fiind plătit pentru acest lucru.

Paza bună trece primejdia rea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite