„Atenţie, vine viitura”. Proiect pilot pentru zonele cu risc de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din septembrie 2013 din judeţul Galaţi FOTO MAI
Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din septembrie 2013 din judeţul Galaţi FOTO MAI

„Atenţie, vine viitura!” ar putea fi unul dintre mesajele pe care oamenii care locuiesc în zonele cu risc de inundaţii le-ar putea primi din această toamnă. Autorităţile intenţionează să implementeze un sistem de avertizare prin SMS pentru a reduce numărul de victime în caz de inundaţii.

Proiectul pilot ar putea începe în primăvară, iar din toamnă să se extindă în întreaga ţară, potrivit Digi24.

Autorităţile atrag atenţia că inundaţiile care s-au produs în septembrie 2013 în judeţul Galaţi se pot repeta oricând în orice parte a ţării. Atunci, nouă persoane şi-au pierdut viaţa, sute de oameni au fugit din calea viiturilor, iar autorităţile s-au declarat neputincioase. 

Alertarea prin telefon cu cel puţin 30 de minute înaintea producerii viiturilor este soluţia autorităţilor pentru acest an, astfel încât numărul victimelor în caz de inundaţii sau dezastre naturale să scadă, a arătat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

„Timpul în care primarul putea să anunţe cetăţeanul din zona inundabilă este mare. Trebuie să scurtăm acest timp în cazul avertizărilor în care evenimentele se întâmplă în 30 de minute. Nu există timpul fizic ca primăria să-i anunţe pe toţi cetăţenii din satele învecinate din zonele inundabile”, a spus oficialul joi, într-o conferinţă de presă de lansare a proiectului pilot.

Informaţiile pe care le vor regăsi localnicii în zonele de risc sunt clare: vor primi date despre zona pe unde intra viitura în sat şi perioada de timp în care este aşteptată viitura. Foarte important este că vor afla şi locul către care pot pleca pentru a-şi salva vieţile.

În România au fost identificate 746 de zone de risc, iar în cazul în care au loc precipitaţii abundente, inundaţiile se pot produce într-un timp foarte scurt.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Apa a amplificat efectul cutremurelor de la Izvoarele. O spune un om care se ocupă cu cercetarea ştiinţifică în acest domeniu

Efectele majore ale ultimelor cutremure s-au resimţit în zona Izvoarele pentru că într-o anumită parte a localităţii există la adâncime două canale de roci dure îmbibate cu apă, care ar fi favorizat propagarea şi efectul sonor al seismelor, a declarat vineri ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, citat de agerpres.ro.

Autorităţile judeţene din Galaţi îşi cumpără drone pentru a ţine sub control stările de urgenţă

Speriate de dezastrele care s-au abătut asupra judeţului în ultima lună - inundaţiile din centrul judeţului şi cutremurele care parcă nu se mai termină de la Izvoarele - autorităţile vor să pună stăpânire pe situaţie cu ajutorul dronelor

25 de milioane de lei - prima evaluare a pagubelor produse de inundaţii în judeţul Galaţi. Guvernul va elibera de urgenţă aceste fonduri

Guvernul va acoperi pagubele rezultate în urma recentelor inundaţii din Galaţi, estimate într-o primă fază la circa 25 milioane lei, dar acest gest nu reprezintă un semnal de încurajare a proprietarilor pentru a nu-şi încheia asigurarea obligatorie a imobilelor, a declarat premierul Victor Ponta citat de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite