Societate

articolul anterior articolul urmator

Aţi zis Pian?

6
11 Aug 2020 10:32:47
Horia Blidaru
”Mereu
 trebuie să fiu disciplinat, corect, raţional. Mi-am impus acest lucru 
şi, odată cu trecerea timpului, a devenit o a doua natură” - Dan Grigore. Cum să fie în prim-planul atenţiei româneşti un om de cultură cu asemenea crez?
”Mereu trebuie să fiu disciplinat, corect, raţional. Mi-am impus acest lucru şi, odată cu trecerea timpului, a devenit o a doua natură” - Dan Grigore. Cum să fie în prim-planul atenţiei româneşti un om de cultură cu asemenea crez?

Pian a fost cuvântul ultimei săptămâni. Nu pentru că maestrul Dan Grigore, unul din cei mai mari pianişti ai lumii, a împlinit 77 de ani. Ci pentru că România a capitulat în faţa periferiei sordide. Dar spectacolul jalnic nu e surprinzător în societatea în care o minoritate iresponsabilă pune în pericol dreptul la viaţă al majorităţii.

Aici nu mai e vorba de o guvernare sau alta. Nici despre un partid sau altul. Nu e nici despre îngropăciunea unui eliberat condiţionat, înjunghiat la barbut – întâmplare de fapt divers, de la marginea societăţii, excesiv vegheată de poliţia ajunsă într-o poziţie umilitoare şi strident mediatizată.  

A ajuns Ministerul de Interne serviciul de pază al clanurilor mafiote? A ajuns presa gazeta de perete a lumii interlope? A ajuns cetăţeanul obişnuit ţinta unui atac permanent, care acoperă gama relelor posibile – de la pericolul medical şi nesiguranţa personală, la manipulare şi jecmănire fără limite? Da.

Cum e posibil ca, pentru al treilea an consecutiv, ştirea principală a vacanţei de vară a românilor să aibă ca rezultat compromiterea poliţiei şi jandarmeriei? Care este, de fapt, starea acestor instituţii?

Am comemorat ieri gravul derapaj represiv din 10 august 2018, urmat anul trecut, la final de iulie şi început de august, de oripilantul cazul Caracal, pentru ca acum să asistăm la un scandal care, într-o lume şi o vreme normale, ar fi fost cel mult consemnat la rubrica de mâna a doua ”Cronica neagră”. Stadiul celor două dosare penale - 10 august şi Caracal - e grăitor pentru disfuncţionalitatea instituţională românească. Cât e incompetenţă şi cât ticăloşie în această realitate lamentabilă?...

”Mi se pare că nu prea vrem să învăţăm, mi se pare că istoria noastră recentă demonstrează că suntem, oricând, gata s-o luăm de la capăt cu prostia” - Dan Grigore

”Mereu trebuie să fiu disciplinat, corect, raţional. Mi-am impus acest lucru şi, odată cu trecerea timpului, a devenit o a doua natură”, mărturisea recent dl Dan Grigore. Cum să fie în prim-planul atenţiei româneşti un om de cultură cu un asemenea crez? Disciplină, corectitudine, raţiune – acestea sunt valorile cultivate în spaţiul nostru public?!

La 77 de ani, împliniţi joi, artistul de largă apreciere internaţională, reper moral din anii dictaturii comuniste, are, cu luciditate, explicaţia: ”La noi, stricăciunile din educaţie sunt colosale. Pe orice plan al activităţii sociale şi politice vă uitaţi, vedeţi consecinţele scăderii calităţii educaţiei până la nivele absolut catastrofale”. Fenomenul e circumscris tendinţei în care ”baza piramidei devine model, iar vârfurile sunt excluse”.

Morala, în contextul pandemiei? ”Mi-ar plăcea să cred că am învăţat ceva, dar sunt foarte sceptic la capitolul ăsta. Mi se pare că nu prea vrem să învăţăm, mi se pare că istoria noastră recentă demonstrează că suntem, oricând, gata s-o luăm de la capăt cu prostia”, constată, în interviul citat, dl Dan Grigore. Şi patria-i dă dreptate, zi de zi.

La mulţi, senini şi rodnici ani, Maestre!

Cât despre România captivă în clarobscurul prielnic găinăriilor, va îndrăzni vreodată ieşirea la lumină?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihai Tarnopol
11.08.2020, 11:19:47

Un mare plus pentru articol. Se putea o mai buna antiteza care sa zugraveasca grotescul spectacol, balta infecta in care ne balacim ca popor? Un mare pianist isi serbeaza zilele acestea ziua de nastere, insa ironic mass-media e acaparata total de spectacolul mortii interlopului rrom Pian. Asta numai Caragiale putea s-o incropeasca.

+4 (6 voturi)
Lica Mosu
11.08.2020, 13:53:35

@ ”Mi se pare că nu prea vrem să învăţăm, mi se pare că istoria noastră recentă demonstrează că suntem, oricând, gata s-o luăm de la capăt cu prostia”!! Nu maestre, nu ... cu ... ,,prostia” ci cu : mârlănia - atât a țiganilor și a politicienilor (,, velă” - e doar ,,exponentul” politrucilor ! ), cu incompetența șefilor ( puși acolo tot de... politruci !) și abia apoi cu ,,prostia” (,,boborului” - manipulat tot ... politic !) P.S. Nu mai fiți elegant cu... mârlanii ! PPS ,,La mulți ani, maestre !!”

+2 (2 voturi)
Ciprian Florescu
11.08.2020, 21:25:46

tziganimea, Moldova si altele de acelasi gen, sint zonele de vizita predilecte a politicienilor. sint sub nivelul lor si de abia acolo se simt si ei importanti. daca ar veni intr-o universitate si-ar lua oua sau suturi in fund. asa ca sa nu va mire ca nenorocitii aia o sa fie mereu in plin plan.

-1 (1 vot)
Ilisie Ioan
11.08.2020, 23:16:56

În cartea de identitate al interlopului e scris numele Emi Pian? De ce toate televiziunile îi zic Pian? Dacă interlopul s-ar fi autonumit pulică, cum îi ziceau cei de pe la posturile de TV?

+1 (1 vot)
marina cunea
12.08.2020, 08:42:06

Daca tara se afla in aceasta situatie,asta se datoreaza si faptului ca intelectualii tarii,academicienii si toti cei care au un cuvant greu de spus,NU au luat o atitudine vehementa atunci cand s-au produs grave derapaje.Nu i-am auzit nici atunci cand numarul cazurilor de plagiat s-a inmultit exponential ducand in derizoriu acest titlu (pentru care multi din ei au muncit cu anii),nici atunci cand in posturi f.importante au fost numiti personaje total nepotrivite.Personalitati ca Liiceanu,Cartarescu,Plesu,Patapievici si multi altii ar trebui sa faca front comun atunci cand au loc incalcari ale tuturor regulilor.Vocea lor ar conta daca s-ar face auzita.Poporul are nevoie de lideri care sa-l reprezinte si sa i se alature atunci cand iese in strada sa-si strige durerea si nemultumirea.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările