Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii: „Cadre medicale au dat mesaje împotriva vaccinării. Măsurile trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de practică”

37
20 Oct 2021 01:05:12
Autor: Anne-Marie Sandu
FGOTO gov.ro
FGOTO gov.ro

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că măsurile luate faţă de medicii care instigă populaţia să nu se vaccineze trebuiau luate mai de mult şi ”trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică”.

Cseke Attila consideră că este nevoie de ”o analiză la sânge” a sistemului după trecerea valului al patrulea al pandemiei, el ridicând problema scoaterii din sistem a cadrelor medicale care contestă ştiinţa.

Cseke Attila a afirmat, marţi seară, că susţine propunerea preşedintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, privind sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific. 

”Susţin categoric acest punct de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor. Susţin - fără a căuta în trecut, pentru că nu acesta este mandatul ministrului interimar al Sănătăţii - că o asemenea măsură trebuia luată de mai mult timp. Au fost exemple şi anul trecut şi anul acesta în care cadre medicale au dat mesaje clar împotriva vaccinării şi măsurile trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică. Îmi asum această declaraţie.

 Medicul este eminamente un om care crede în ştiinţa medicală, în tehnologie medicală, în tot ceea ce se descoperă. Acest lucru se învaţă în facultatea de medicină şi în perioada de rezidenţiat. 

A spune că nu mai crezi în vaccin, mai mult decât atât, eşti împotriva vaccinării, înseamnă că îţi renegi profesia sau chiar dacă diploma nu, pentru că aceea nu poate fi anulată, dar tu nu mai doreşti să profesezi în acest sistem care se bazează pe ştiinţă. 

Deci dacă este necesară o modificare legislativă -  nu ştiu dacă este necesară, eu cred că şi astăzi există pârghii  legislative – atunci acest lucru trebuie făcut”, a afirmat Cseke Attila marţi seară la TVR 1. 

El consideră că medicii care se arată împotriva vaccinării ”în mod categoric nu au ce cuta în sistemul sanitar”, indiferent dacă este vorba despre sistemul public sau privat.  

Conform ministrului, expertul trimis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat importanţa implicării personalului medical.  

”Din discuţiile pe care le-a avut expertul OMS-ului la toate instituţiile, una din propunerile care au fost făcute este aceea de implicare mai mare a personalului medical, mă refer strict la cei care nu s-au implicat - nu la cei care s-au implicat şi tot respectul pentru ei  - la partea ceea care unii nu s-au implicat, alţii chiar s-au implicat negativ. Şi aici lucrurile trebuie bine delimitate, inclusiv prin această propunere pe care o susţin, de la preşedintele Colegiului Medicilor”.

 ”Acuma nu suntem nici măcar în vârful, dar spre vârful valului patru, dar atunci când aceste lucruri vor trece – pentru că vom trece peste acestea, dar trebuie să încercăm din răsputeri să limităm efectele acestui val patru  pandemic – dar o analiză la sânge va trebui făcută. Şi dacă din acest val patru  pandemic noi nu tragem învăţămintele necesare, inclusiv legat de organizarea sistemului, inclusiv legat de necesitatea de a mai păstra oameni în sistem care nu cred în forţa sistemului şi în ştiinţa medicală, atunci, după părerea mea, facem o foarte mare greşeală. Uitaţi-vă la Italia care a trecut prin ceva asemănător. (...) Au instituit reguli foarte clare legate de vaccinare, au peste 80% din populaţie vaccinată, în zilele acestea vor să instituie vaccinarea obligatorie pentru toţi cei care lucrează în administraţie, indiferent, nu numai pentru personalul medical şi au desfăcut contractul de muncă la peste 3000 de angajaţi, asistenţi medicali, în septembrie, care nu au dorit să se vaccineze”, a mai afirmat Cseke Attila. 

Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu avertizează că va susţine cu toată tăria sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, periclitând astfel sănătatea publică.  

”Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară». Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2”, argumentează medicul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
20.10.2021, 01:09:54

Bine zis!!!!!

-13 (21 voturi)
Relu Gheorghiu
20.10.2021, 01:25:35

Cum e domnule ministru demis, ca nici macar in functie nu mai sunteti, cadrele alea medicale antivaccin pana sa apara vaccinul erau doctori si acum dupa ce a aparut nu mai sunt. Cine sunteti dumneavoastra sa anulati facultatea, studiile, experienta si competenta unor specialisti care gandesc altfel decat altii? De cand si pana cand?

-23 (45 voturi)
Mihaela Doroftei
20.10.2021, 01:31:13

E interimar nu demis dar tot aia e. Daca fac asa cu medicii, care sunt specialisti si au studiat deci au dreptul si cunostinte ca sa se exprime, va dati seama cum vor face cu restul oamenilor? Ii vor trata cu scarba, cu flit, vorba lui Klaus Iohannis. Sa ne tinem bine, urmeaza marea segregare, vor ajunge probabil atat de departe incat iti vor anula dreptul de proprietate si iti vor confisca apartamentul pentru ca locuiesti intr-o zona de vaccinati. Dupa aia or sa te mute la periferie cu nevaccinatii. Realizam ce ne asteapta? Intelegem ce au facut aceste bestii? Au asmutit oamenii unii impotriva celorlalti iar ei se bucura, divide si cucereste, asta au facut. Un minoritar ca acesta Attila care vine dintr-un partid care ar face orice sa ne destrame ne hotaraste soarta? E conflict de interese, toata lumea stie ce doreste udmr, iar Attila aplica cu bucurie iredentismul mascat in grija sanitara

-26 (42 voturi)
Marius Dumitru
20.10.2021, 01:17:11

Criminalul ăsta trebuia să aducă medicamente nu să atace medicii care tratează oameni și nu sunt de acord cu dogmele unui stat eșuat Omul ăsta va ajunge in inchisoare, e psihopat ungur care are o misiune să reprime oamenii și să impingă decizii venite de sus din Occident, să pedepsească România Era nevoie să autorizați tratamente cum au alte natiuni, nu să aruncati bani pe 120 de milioane de vacsinuri deja expirate Vedeți analiza doctorului Duță: https://www.youtube.com/watch?v=xlRumnhbSuY

-12 (22 voturi)
Utilizator Adevărul
20.10.2021, 01:31:32

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările