Attila Cseke, la manifestaţia organizată pentru ziua tuturor maghiarilor: "Este foarte important să putem folosi limba maghiară ca limbă maternă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni, că este foarte important ca minoritatea maghiară din ţara noastră să poată folosi limba maternă, cea maghiară.

Cseke a făcut această declaraţie după ce a luat parte la manifestaţia organizată la Cluj pentru ziua de 15 martie, Ziua Tuturor Maghiarilor.  "Este foarte important ca să putem folosi limba noastră maternă. Singur pentru noi ar fi un lucru foarte bun”, a declarat ministrul. Attila Cseke s-a referit la demersul făcut de aleşii locali din Ţinutul Secuiesc în care aceştia susţin oficializarea limbii maghiare. Ministrul Sănătăţii i-a însoţit pe manifestanţii maghiari din Cluj până la Biserica Sfântul Mihail şi apoi la depunerea de coroane.

Mai citiţi şi:

EXCLUSIV Culisele manipulării conflictului româno-maghiar din 20 martie 1990

Borbely: Cei din Adunarea Aleşilor Locali au unele deficienţe privind legislaţia din România

Extremist maghiar, ridicat de poliţişti pentru însemne fasciste (GALERIE FOTO)

Un număr de aproximativ 300 de primari şi aleşi locali din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri, la cea de-a două Adunare a Aleşilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiară să fie declarată oficială în această zonă şi ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie zi liberă.

Peste 1.500 de persoane au participat, luni după-amiază, la depunerea de coroane de flori la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor din Cluj-Napoca, fiind depuse coroane şi de reprezentanţii a două organizaţii maghiare considerate extremiste, Garda Secuiască şi Mişcarea "64 de comitate".

În fruntea alaiului s-a aflat preşedintele UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Fekete Emoke, consulul Ungariei la Cluj, Szilagy Matyas, şi ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Cseke a declarat că a ales să participe la manifestările de la Cluj considerând oraşul ca un important centru al Transilvaniei. "Clujul este un important centru al Transilvaniei, iar ziua de 15 martie, Ziua Tuturor Maghiarilor, se sărbătoreşte peste tot în lume unde sunt maghiari. Ziua de azi este cel mai important eveniment al comunităţii maghiare din acest an şi arată solidaritatea de care avem nevoie", spunea Cseke.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite