Societate

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile anunţă că rapelul pentru vaccinul anti-COVID poate fi făcut şi la 42 de zile, fără a afecta eficacitatea

7
22 Jan 2021 18:07:29
Autor: News.ro
GCS: În cazul în care va fi necesară în viitor amânarea rapelului pentru vreo persoană, aceasta va fi automat anunţată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
GCS: În cazul în care va fi necesară în viitor amânarea rapelului pentru vreo persoană, aceasta va fi automat anunţată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, vineri, că, având în vedere scăderea numărului de doze de vaccin primite de România în 18 ianuarie, există o diferenţă între numărul de doze de vaccin disponibile şi numărul de persoane programate în următoarele trei săptămâni.

Doza de rapel va fi, însă, asigurată pentru toată lumea şi deocamdată nu se impune amânarea rapelului pentru nicio persoană. În cazul în care acest lucru va fi necesar, GCS precizează că rapelul poate fi făcut şi la 42 de zile, fără a fi afectată eficacitatea.

”Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având în vedere ritmul vaccinărilor şi scăderea numărului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie, cu 51,3% (o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment există o diferenţă între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni şi numărul dozelor existente în stoc. Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranşele alocate săptămânal pentru România, aşa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană”, a transmis, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

Sursa citată a precizat că, potrivit precizărilor din prospect şi ale OMS, ”efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacităţii”.

Autorităţile precizează că, în cazul în care va fi necesară în viitor amânarea rapelului pentru vreo persoană, aceasta va fi automat anunţată.

”Persoana este anunţată, în mod automat, când este programată la rapel şi nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”, a mai precizat GCS.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, VAleriu Gheorghiţă, a declarat, joi seară, la B 1 TV, că până în 8 februarie sunt programate la vaccinare aproape 500.000 de persoane, iar în intervalul 1 - 21 martie alte 300.000 de persoane.

”Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero ”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, precizând că ”primele două săptămâni din februarie vor fi complicate”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

dumitru bogdan
22.01.2021, 18:35:04

Poate este adevărat, poate nu. Dar s- a văzut ca prima doza nu oferă o mare imunitate. Și cu cât amâni mai mult aplicarea dozei a doua, cu atât risca cel vaccinat sa se îmbolnăvească, sa transmită virusul. Și după ce s-a îmbolnăvit, mai are rost sa facă a doua doza? Are imunitate naturala. În aziluri de bătrâni, sputale este o mare diferență sa aștepți 14 zile sau 42. Creste riscul îmbolnăvirii.

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
22.01.2021, 18:39:11

Dacă mai întârzie dozele de vaccin ...sper să nu apară studii care vor prelungi intervalul de la 42 de zile la 60 zile .. sau cât o fi necesar ! :))) Dar, sper ca totul să decurgă normal ... și toți cei ce vor dori să se vaccineze , să se vaccineze !

-4 (6 voturi)
Charles Franc
22.01.2021, 20:05:50

da, la42 de zile sau cand mai au ei vaccin disponibil

-2 (4 voturi)
Eduard
22.01.2021, 20:12:54

Stam din ce in ce mai bine. Rapel la 42 in loc de 21 de zile. Persoanele sub 65 de ani cu boli cronice nu se pot inscrie pe platforma on - line desi sunt evidenta la medicul de familie cu aceste afectiuni. D

0 (2 voturi)
Eduard
22.01.2021, 20:14:57

Dar nu conteaza important este sa deschidem cat mai mult si cat mai repede desi noua tulpina mai contagioasa se pare ca este in circulatie si in Romania.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările