Autorităţile cer ca spitalele să se redeschidă pentru pacienţii non-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gheorghe a arătat că şi finanţarea spitalelor se va schimba Foto: Arhivă
Adrian Gheorghe a arătat că şi finanţarea spitalelor se va schimba Foto: Arhivă

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii au făcut apel la spitalele de stat să permită în mai mare măsură accesul pacienţilor non-COVID la servicii medicale. Într-un an şi jumătate de pandemie, internările au scăzut cu 40%. Cifrele pandemiei sunt în scădere, astfel că există condiţii pentru a face acest lucru, a subliniat ieri şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, CNAS, Adrian Gheorghe

„Vrem să transmitem un mesaj privind faptul că serviciile de spitalizare în România pot fi accesate atunci când este nevoie, în condiţii de siguranţă”, a spus preşedintele CNAS. 

Acesta a adăugat că ne aflăm la niveluri mult mai scăzute de accesarea a spitalelor faţă de 2019, înainte de debutul pandemiei. „Practic, în 2019, s-au raportat 3.370.000 de internări în secţiile de acuţi la nivelul spitalelor aflate în contract cu CNAS, iar în 2020, numărul total de internări a fost de 2.300.000, 61% faţă de 2019. Dacă ne uităm la analiza trimestrelor comparabile, avem în continuare mai puţine internări: în trimestrul I 2021, am avut 525.000, faţă de 941.000 din 2019, deci 55%”, a subliniat Adrian Gheorghe. 

Fără distanţare între paturi în spitale 

Preşedintele CNAS a mai spus că, în acest moment, politica de sănătate se axează pe inversarea piramidei serviciilor, adică pe degrevarea spitalelor şi tratarea cât mai multor afecţiuni în zona de asistenţă primară şi în ambulatoriu, prin scăderea internărilor evitabile. 

„Însă, în acelaşi timp, nu putem să nu remarcăm faptul că această scădere semnificativă ridică întrebarea dacă accesul pacienţior la servicii spitaliceşti nu este cumva limitată de context. Probabil că o parte din scădere o reprezintă dispariţia internărilor evitabile, dar nu putem fi siguri că aceasta este întreaga explicaţie. Din acest motiv, am gândit o serie de măsuri, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care să dea semnalul întoarcerii treptate la normalitate, în privinţa accesului în spital, dar şi în privinţa finanţării”, a mai spus şeful CNAS. 

Dr. Magdalena Ciobanu, directorul general al Direcţiei de Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, a arătat că, un manager, când se adresează DSP-ului în vederea obţinerii avizului pentru creşterea numărului de locuri unde să fie internaţi pacienţi, trebuie să înainteze şi un plan de recrudescenţă, pentru situaţia în care va creşte din nou numărul de infecţii cu noul coronavirus. 

„Acest plan trebuie pus în aplicare foarte repede, în momentul în care managerul constată că începe să crească rata de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID-19”, a mai spus Ciobanu. 

Mecanism nou de finanţare 

Mai mult, Adrian Gheorghe a arătat că şi finanţarea spitalelor se va schimba. 

„A fost o perioadă dificilă de un an şi jumătate în care spitalele implicate în tratarea pacienţilor COVID au fost finanţate la cheltuiala efectivă. A fost nevoie de această măsură pentru a ne asigura că toate resursele sunt puse la dispoziţie pentru pacienţii cu COVID-19, în condiţii de flexibilitate. În contexul revenirii graduale la normalitate, intenţia este de a reveni la modalităţile uzuale de plată pentru activităţile de internare pe secţii acuţi, în raport cu valoarea de contract şi, ce se numeşte în limbaj tehnic, indicatori realizaţi, pentru cazurile non-COVID. Pentru cazurile COVID avem deja în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz COVID informat de istoricul finanţării pentru tratarea cazurilor COVID pe care-l avem la dispoziţie”, a explicat Gheorghe. 

Şeful CNAS nu a putut avansa o dată de la care va intra în vigoare acest mecanism de finanţare. 

„Detaliile tehnice sunt în lucru la nivelul CNAS. Vom reveni cu detalii după ce această metodologie va fi elaborată”, a mai spus Gheorghe.

În total 178 de spitale din 243 care au îngrijit pacienţi cu COVID-19 au solicitat revenirea la normalitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite