Avem referendum cu două întrebări la 26 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au modificat ieri atât data referendumului pentru Legea Capitalei, cât şi întrebările ce vor fi puse populaţiei. Din cele şapte iniţiale au rămas doar două. Cele două întrebări propuse de PDL şi adoptate sunt considerate de către primarul general „tendenţioase“, iar consilierii din Opoziţie spun că sunt ilogice. 

La 26 iunie, bucureştenii sunt chemaţi la vot pentru a răspunde cu „da" sau „nu" următoarelor  două întrebări: „Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?".
La o lună şi jumătate de la vechea hotărâre de consiliu, care prevedea ca referendumul să fie la 19 iunie şi să conţină şapte întrebări, tot consilierii PDL au reuşit ieri să modifice numărul, dar şi forma acestora.

10 mii de lei pentru consultarea populaţiei

Chiar dacă timp de două săptămâni reprezentanţii partidelor politice din consiliu s-au întrunit la sediul primăriei şi au purtat negocieri asupra referendumului, ieri, în şedinţa de îndată, aceştia au avut propuneri diferite. USL propusese ca pe buletinele de vot să se afle întrebările: „Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?; Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?"

Varianta PDL-ului a fost adoptată cu 26 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 3 abţineri. Cu acelaşi număr de voturi, însă în direcţii diferite, a fost respinsă varianta propusă de USL, motiv pentru care consilierii PNL şi cei de la PSD au părăsit şedinţa de consiliu înainte de a se vota bugetul alocat organizării referendumului, de 10 mii de lei.

Imediat după ieşirea din sală, Robert Niţu, liderul grupului PNL din consiliu, şi-a motivat gestul: „Prima întrebare se contrazice cu cea de-a doua. Să vedem cu ce bani vor organiza referendumul prin care îşi bat joc de cetăţeni". Consilierii rămaşi însă în sală au fost suficienţi pentru ca şedinţa să continue şi să se aloce banii pentru organizarea referendumului.

Şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost de acord că întrebările au fost formulate tendenţios, însă nu se mai pune problema modificării acestora. „Nu pot să le modific mereu. Eu pot doar să informez bucureştenii cu privire la Legea Capitalei. Până acum nu am făcut-o pentru că îmi era ruşine cu cele şapte întrebări. De mâine voi începe să informez cât mai bine bucureştenii ca să nu îşi pună mâinile în cap când vor vedea întrebările", a declarat Oprescu. Acesta a mai spuns că este de datoria celor de la PDL să le explice bucureştenilor sensul întrebărilor, de aceasta depinzând prezenţa la vot.

Prefectul Capitalei: referendumul e inutil

Un punct de vedere a avut şi prefectul Capitalei, care a susţinut inutilitatea organizării acestui referendum. „El nu are o finalitate juridică. Referendum se face atunci când, în urma organizării lui, Consiliul General poate da o hotărâre pentru a rezolva problema pentru care se organizează acesta. În cazul de faţă, legea merge în Parlament, consiliul nu are nicio putere", a declarat Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei.  Viceprimarul Mircea Raicu susţine însă că referendumul este un „instrument valoros" pentru parlamentarii chemaţi să voteze legea. 

"Ar fi trebuit să fie nişte întrebări care să nu inducă în eroare, prin care oamenii să nu fie manipulaţi."
Sorin Oprescu
primarul general al Capitalei

Întrebările care se vor afla pe buletinele de vot de la referendum

- „Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?"

- ,,Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?"

Bucureştenii vor răspunde la aceste întrebări cu „da" sau „nu".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite