Societate

articolul anterior articolul urmator

Avertisment: Declaraţia pe proprie răspundere, valabilă numai în original! De ce fotografia din telefon nu e acceptată

28
11 Nov 2020 06:01:50
Autor: Valentin Bolocan
La control, declaraţia pe proprie răspundere trebuie prezentată în original FOTO Mediafax
La control, declaraţia pe proprie răspundere trebuie prezentată în original FOTO Mediafax

Autorităţile atrag atenţia că, pentru a fi valabile, declaraţiile pe proprie răspundere necesare pentru a putea justifica ieşirea din casă între orele 23.00 şi 5.00 în perioada de carantină parţială trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electonice autorizate.

Astfel, cele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate. „Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, susţin reprezentanţii Sindicatului Europol într-o postare pe propriul site. Conform site-urilor de profil, un kit de semnătură electronică poate fi achiziţionat începând de la preţuri de 96 de euro, fără TVA, pentru o perioadă de trei ani. 
 
Iniţial, la intrarea în carantina parţială, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului. Ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS pentru „Adevărul”. Practic, utilitatea platformei a dispărut aproape total pentru că până la această modificare site-ul permitea completarea, semnarea şi salvarea declaraţiei pe proprie răspundere în dispozitivul mobil în numai câteva minute. Acum, în noua formă, declaraţia trebuie completată şi mai apoi printată pentru a fi semnată de mână. 
 
Mai mult, avocatul Adrian Cuculis susţine că, din punct de vedere legal, nu vom mai putea prezenta această declaraţie pe telefon, după ce am fotografiat originalul, aşa cum era permis în primăvară. „Este vorba de o semnătură olografă realizată pe un sistem electronic neomologat. Nu este o dovadă scrisă, dacă avem în vedere ce se spune în legislaţie. Drept urmare, persoana care prezintă în acest format documentul este pasibilă de amendă”, a mai precizat Adrian Cuculis.
 

E online, dar trebuie prezentată fizic

 
„Cu privire la textul de lege, lucrurile sunt destul de clare: se permite folosirea unor declaraţii pe propria răspundere semnate olograf sau – pentru un număr foarte mic din populaţie, nu ştiu câte persoane au semnături electronice – formulare online, care, însă, trebuie să fie însoţite de acele semnături electronice. În orice alte condiţii, conform prevederilor legale, pot să fie sancţionate persoanele care circulă fără a avea aceste declaraţii semnate olograf. (…) Ştiţi că era acea glumă cu declaraţiile online care se depun la etajul I la ghişeu? Aşa e, din păcate, şi situaţia actuală, cu formularul accesat online pe care îl pun la dispoziţie autorităţile, dar totuşi trebuie semnat olograf”, a declarat Cosmin Andreica.
Din aceste motive, cei care sunt prinşi pe stradă în intervalul menţionat mai sus şi care prezintă la control o declaraţie completată şi semnată pe mobil sau o fotografie a acesteia riscă amenzi cuprinse între 500 lei şi 2.500 de lei. De altfel, în noaptea de luni spre marţi, 1.132 de persoane au fost sancţionate de poliţişti pentru că nu au respectat măsura carantinării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Hoban Razvan
11.11.2020, 06:14:31

Nu-i nimic mai splendid decat sfanta imbecilitate romaneasca! In tara in care Statul functioneaza aproape exclusiv cu hartii, noua, cetatenilor, ni se cere semnatura electronica. Da' stampila pe ecranul telefonului nu trebuie?!

+14 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.11.2020, 07:47:55

Nu exista in UE oameni mai mintiti, mai ostracizati, mai jefuiti, mai batjocoriti si mai umiliti decat romanii..! Si ei babuinizatii carpato-mioritici postdecembristi stau pasivi si inghit toate mizeriile la care sunt supusi de catre regimul cleptocratic liberalo-iohannisto-neosecuristic, de inspiratie bolsevic-nazista..! Cei care va mint , care va jefuiesc, va umilesc si va ostracizeaza , cei care au facut din Romania in ultimii 5 ani ”ultima gaina ” a UE, au tupeul de politruci bolsevici sa vina la tv si sa spuna ca nu mai pot de grija voastra si de aia va cer tot felul de declaratii ..! Ii mai pun si pe slugoii lor din mass media sa va ”abureasca”..! Iar voi ”inghititi” tot si aprobati cat se poate de docili toate aiurelile din gargara cu care ei si propagandistii lor incearca sa va ..babuinizeze total..! Sa fie clar..! Ei nu-si vor asuma nimic in final..! Vor pune totul in carca voastra (”indisciplinati”, ”inconstienti”, ”superficiali”, blea..blea..blea)..! „Niciodată, în era modernă, nu a fost în România o distrugere de asemenea proporții, inclusiv a prestigiului – sub baliverne gen „România educată”, sub golănii anticonstituționale, precum „guvernul meu”, și sub minciuni jenante, precum „v-am adus bani europeni”. Fiecare, pesemne, pentru cetățeni socotiți idioți! După ce s-a restabilit securismul, s-au măsluit „alegeri”, se încalcă zilnic Constituția, se face praf pluralismul, țara a fost virusată, îndatorarea ei crește peste puteri, iar politica externă a încetat, acum se distruge durabil, cu aceeași decidenți nepregătiți și de rea credință, educația”. (Andrei Marga)

-6 (24 voturi)
Constantine Constantine
11.11.2020, 08:03:40

Ca sa existe imbecilitate trebuie sa existe si imbecili. Si avem cu carul in toate domeniile. De ce trebuie semnata declaratia din moment ce datele din declaratie, nume, adresa CNP etc, corespund cu cele de pe cartea de identitate? Declaratia este un act formal fara serie si numar ca sa fie individualizata, este un petic de hirtie aberant menit sa aduca niste parale in plus firmelor de casa si care daca trece perioada de alerta o poti arunca la gunoi. Am vazut aseara pe un post TV cum un cetatean care tocmai intrase in tara a fost amendat ca nu are declaratia. De ce nu i-au pus la dispozitie hirtia aia nenorocita la granita? De la o posta pute a abuz.

-2 (24 voturi)
Hoban Razvan
11.11.2020, 08:30:16

@ ala care isi repeta numele Scopul declaratiei este sa il faca pe imbecil sa se gandeasca de doua ori inainte sa i se falfaie lejer de lege si restrictii. E un abuz si sa o incalci cu buna stiinta, stimabile!

-7 (11 voturi)
Bibi Loi
11.11.2020, 07:30:13

Legile tampite sunt caracteristica Romaniei.

-6 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările