Avertisment al medicilor: vaccinaţi-vă! Gripa şi-a făcut deja apariţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Sfârşitul lunii octombrie a venit cu o premieră pentru medicii de familie. Trei cazuri de gripă cu virus AH1 au fost deja confirmate de laborator la nivel naţional, situaţie neobişnuită pentru ultimii 10 ani, arată specialiştii. Asta pentru că, de obicei, cazurile de gripă clinică sunt confirmate abia spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie.

„Explicaţii nu există”, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Famieliei (SNMF). Tot ceea ce se ştie este că sezonul de gripă a debutat neobişnuit de devreme şi că sunt şanse ca el să se încheie mai devreme, respectiv în luna martie 2019. 

„Este primul an în ultimii zece ani în care apar cazuri sporadice la începutul lunii noiembrie, chiar şi pandemia din 2009 a avut loc către jumătatea lunii noiembrie şi nu la începutul ei. Faptul că avem deja cazuri confirmate de gripă nu înseamnă că gripa e mai agresivă. Totul depinde de câte persoane se vor vaccina. Dacă vom reuşi să atingem ţinţa de 75% de vaccinare pentru persoanele de 65 de ani, şansa ca gripa să se răspândească este mai mică şi cu siguranţă vom avea un sezon mai scurt, chiar dacă a început mai devreme”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra. 

Gripa era diagnosticată abia prin decembrie 

Însă nu doar faptul că deja cazurile de gripă au fost confirmate cu laboratorul le-a atras atenţia medicilor, ci şi numărul total de infecţii respiratorii acute, care doar în săptămâna 22 - 28 octombrie a fost cu 10% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. 

„Singura problemă e că trebuie să se vaccineze lumea mai devreme, până nu e o circulaţie mai intensă a virusurilor. Cifrele pe care le avem acum sunt cele pe care le aveam, în mod obişnuit, în luna decembrie”, a declarat şi profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. 

Pe de altă parte, medicul de familie Rodica Tănăsescu spune că vaccinează, de câteva săptămâni, persoanele aflate la risc, cu doze gratuite primite de la Ministerul Sănătăţii. „Este o schimbare de paradigmă. În ultimii ani, vârful epidemiei era undeva prin ianuarie - februarie, rămâne de văzut cât de agresivă va fi gripa. Am deja pacienţi care se vaccinează, sunt destul de multe viroze respiratorii dar forme grele nu am diagnosticat până acum”, a arătat medicul de familie. 

„Apetit crescut pentru vaccinare”

Şi Gindrovel Dumitra afirmă că e primul an în care constată un apetit pentru vaccinare în rândul pacienţilor care pot fi incluşi în categoriile aflate la risc - bătrâni, bolnavi cronic, gravide.

„Cam 80% din cei care vin să ia reţetă acceptă vaccinarea. E mult mai bine faţă de anii precedenţi, însă un plus e faptul că s-a primit vaccinul la timp. Înainte, primeam dozele de la Ministerul Sănătăţii spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, şi atunci îi căutam noi pe pacienţi pentru a-i imuniza”, a declarat vicepreşedintele SNMF. 

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până în prezent au fost vaccinate antigripal aproape 350.000 de persoane aflate în grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite