Avertisment al vicepreşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie: Delta va infecta rapid tot ce mişcă. „Vom merge din val în val”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul cazurilor noi de SARS-CoV-2 depistate a început să sară de 2.000 pe zi Foto Shutterstock
Numărul cazurilor noi de SARS-CoV-2 depistate a început să sară de 2.000 pe zi Foto Shutterstock

Pentru a doua zi consecutiv, numărul de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus a sărit de 2.000, cifra estimată iniţial de specialişti pentru luna octombrie. Medicul epidemiolog Emilian Popovici este de părere că valul 4 va ţine 3-4 luni, pentru că varianta Delta va infecta un număr atât de mare de oameni, într-un timp relativ scurt, încât nu va mai avea pe cine să infecteze.

Pentru a doua zi consecutiv, ieri, în România, au fost înregistrate peste 2.000 de noi cazuri de COVID-19, respectiv 2.079, din mai mult de 40.000 de teste efectuate şi s-au înregistrat 28 de decese. Datele publicate de grupul de Comunicare Strategică arată că 470 de pacienţi cu COVID-19 se află internaţi la ATI, din care 8 sunt minori. Numărul total al copiilor infectaţi internaţi în spitale a ajuns la 93, iar totalul persoanelor internate cu COVID-19 este de 3.742. 

Capitala se află din nou în fruntea clasamentului cu 338 de noi cazuri depistate şi o rată de infecţie de 1,21 la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, urmată de judeţul Timiş, cu 118 cazuri şi o incidenţă de 1,13 la mie. Locul al treilea este ocupat de judeţul Cluj, cu 103 cazuri noi depistate şi o incidenţă de 1,09. Alte judeţe cu o incidenţă peste 1 sunt Satu Mare – cu 92 de cazuri noi şi 1,62 incidenţă, Ilfov – cu 97 de cazuri noi şi incidenţă de 1,37, Bistriţa Năsăud – cu 65 de noi cazuri şi o incidenţă de 1,18 la mie, în ultimele 14 zile. 

La ce ne putem aştepta 

Specialiştii apreciază că valul 4, caracterizat prin dominaţia variantei Delta,  va fi scurt, dar foarte puternic. Şi asta pentru că în ultima săptămână, în cazul variantei Alfa, de exemplu, din 1.722 de cazuri confirmate s-au înregistrat 27 de decese, în cazul variantei Beta, din 11 cazuri s-au înregistrat 0 decese, în cazul tulpinii Gamma, din 23 de cazuri s-au înregistrat şi 3 decese, în timp ce în cazul variantei Delta, din 807 cazuri confirmate, s-au înregistrat 45 de decese.  

Conf.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, spune că dacă privim spre ţările în care această variantă Delta a devenit dominantă cu destul de mult timp înainte ca să devină dominantă la noi, înspre Israel, de exemplu, sau SUA, vom putea aprecia într-o oarecare măsură ceea ce se va întâmpla şi la noi. „Dacă ne uităm la Israel, acolo avem o populaţie vaccinată în proporţie de 60-70% - deci, o diferenţă semnificativă între situaţia de la ei şi situaţia de la noi în privinţa vaccinării – şi totuşi, ei se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri. Este adevărat, la foarte multe teste efectuate, pentru că ei realizează cam 100.000 pe zi”, atrage atenţia epidemiologul. 

La un asemenea număr de teste, adaugă specialistul, au ajuns acum câteva zile la peste 10.000 de cazuri noi pe zi, la o populaţie puţin peste 9 milioane de locuitori şi cu un procent semnificativ din populaţie vaccinată. 

„Eu estimez că, în România, vârful de val va fi  undeva la jumătatea lunii octombrie. Până atunci, va fi o creştere progresivă a numărului de infecţii depistate zilnic. Această creştere va depinde de felul în care oamenii respectă măsurile care sunt valabile în acest moment, respectiv purtarea măştii la interior şi distanţarea. Eu am spus de multe ori că nu trebuie ca oamenii să aştepte să le spună autorităţile când să poarte mască şi când nu. Se ştie clar că în spaţiile interioare trebuie purtată masca, prin urmare, trebuie s-o poarte. De asemenea, toate celelalte măsuri sanitare trebuie respectate atunci când oamenii se simt ameninţaţi. Pentru că varianta Delta are această caracteristică – este extrem de transmisibilă. Şi, aşa cum spuneam, dacă ne uităm către Israel, ne putem gândi că la noi va fi cel puţin la fel de rău dacă nu chiar mai rău, ţinând cont de faptul că acoperirea vaccinală este net inferioară la noi”, avertizează specialistul. 

În opinia acestuia, la jumătatea lunii octombrie, vom avea un număr de infectaţi semnificativ crescut faţă de ceea ce este acum, dar undeva la un nivel uşor mai scăzut poate decât a fost în octombrie-noiembrie, anul trecut. Reamintim că pe 10 octombrie 2020, s-au înregistrat peste 3.500 de noi cazuri de COVID-19, iar pe 20 octombrie erau 3.400 de noi cazuri. 

De ce vor fi cifre uşor mai mici? 

Un argument peste aceste cifre puţin mai scăzute este acela că acum avem un procent de persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care o parte însemnată se află protejate în faţa infecţiei, aşa cum deja se ştie. „Şi mai avem acel procent semnificativ – pe care nu-l cunoaştem în realitate – de persoane care au fost infectate şi care au dobândit imunitate post-infecţioasă. Spuneam că nu-i ştim pe cei cu forme uşoare şi asimptomatice şi, în al doilea rând, nu ştim câţi dintre ei au păstrat o imunitate protectivă. Practic, transmisibilitatea aceasta mult mai crescută a variantei Delta va fi compensată în parte de acest procent de vaccinaţi şi de procentul de oameni cu imunitate dobândită post-infecţioasă”, argumentează Emilian Popovici. 

Potrivit dr. Emilian Popovici, acest val 4 va ţine 3-4 luni. „De ce? Pentru că varianta Delta va infecta un număr atât de mare de oameni, într-un timp relativ scurt, încât nu va mai avea pe cine să infecteze. De aici vine autolimitarea. Infectând un număr mare de persoane, acestea vor dobândi imunitate post-infecţioasă şi valul se va autolimita, această limitare fiind determinată şi de procentul de persoane vaccinate”, explică epidemiologul. 

Ceea ce este foarte important este că persoanele vaccinate trebuie să respecte aceleaşi măsuri sanitare ca persoanele nevaccinate. „Pentru că s-a constatat deja în numeroase studii că procentul de persoane vaccinate la care s-a semnalat infecţia este destul de mare. Deci, vaccinarea este foarte protectivă faţă de formele grave de boală, dar este doar parţial protectivă faţă de infecţie. Oamenii trebuie să înţeleagă că masca trebuie purtată, chiar dacă eşti vaccinat, şi păstrată şi distanţarea. Pentru că un vaccinat nu va face forme grave de boală – s-a văzut asta în statisticile israelienilor, care sunt foarte bine puse la punct –, însă el, dacă se infectează, poate să transmită”, atrage atenţia medicul. 

„Vom merge din val în val” 

Potrivit acestuia, atât oamenii, cât şi autorităţile ar trebui să înţeleagă că trebuie să privim foarte serios acest val 4 şi varianta Delta. 

„De acum, vom merge din val în val. Şi trebuie ca de acum încolo, pentru o perioadă semnificativă, să ne construim viaţa astfel încât să ne adaptăm economic, social şi din toate punctele de vedere pentru această evoluţie din val în val. Pentru că avem jumătate de lume care este vaccinată atât cât este şi respectă măsuri, dar avem o jumătate de lume care nu respectă nimic şi n-are niciun fel de vaccinare. Iar virusul acesta nu evoluează doar la noi, ci peste tot în lume. Avem, de exemplu, Africa de Est şi de Sud, unde sunt cei mai mulţi infectaţi HIV/SIDA. Infecţia cu HIV/SIDA înseamnă imunodepresie. Ori, pe imunodeprimaţi, acest virus stă 6 săptămâni şi generează variante. Şi variante contraproductive pentru el, variante comune, dar şi variante care ridică probleme din ce în ce mai mari. Noi punem presiune pe virus atât prin imunitatea post-infecţioasă dobândită prin boală, cât şi postvaccinală. Ce înseamnă această presiune? Că îi restrângem posibilităţile de supravieţuire. Şi atunci, el, ca să supravieţuiască, trebuie să învingă aceste imunităţi. Deci, să genereze nişte variante care să supravieţuiască şi pe oamenii care au dobândit imunitate după boală sau după vaccin. Şi de aceea periodic apar variante care sunt din ce în ce mai performante. De aceea, oamenii trebuie să înţeleagă că pandemia nu se va sfârşi doar prin luarea măsurilor în jumătate de lume”, avertizează epidemiologul. 

34.792 de persoane care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 au decedat în România de la începutul pandemiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite