Societate

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Ce este mai greu abia vine. Situaţia epidemiologică e într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă”

14
28 Nov 2021 09:29:49
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii
Foto Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), atrage atenţia, într-o postare pe Facebook publicată sâmbătă, că „situaţia epidemiologică este într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă”.

Medicul spune că „ce este mai greu abia vine”. El precizează că unii care „se uită la cele 2.104 cazuri confirmate de COVID-19 în România ieri şi răsuflă uşuraţi, zicând „gata am scăpat”. 

În schimb, „Alţii se uită la ştiri şi văd raportul Reuters cu cele 27.717 cazuri noi diagnosticate, acum 2 zile, în Cehia. Una peste alta situaţia epidemiologică este într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă îngrijorătoarea realitate”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.
 
Mihai Craiu îndeamnă oamenii să se vaccineze şi enumeră câteva concluzii:


  • Dintre toţi cei aflaţi la risc în faţa SARS-CoV-2, copiii au cel mai mic risc!
  • Vaccinarea foarte modestă (circa un sfert) a persoanelor de peste 80 de ani şi modestă în general, în România, va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile.
  • Încrederea în vocile autorizate prin calificare profesională şi prin competenţă este în scădere în România.
  • Dacă mergem pe acelaşi drum este cronica unei nenorociri anunţate... Cei care încă mai ezitaţi, mergeţi la vaccinare, acum.

Tulpina Omicron, confirmată în total în patru ţări europene, stârneşte îngrijorare în Europan, având în vedere că ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât Delta. România a anunţat primele măsuri de prevenţie: carantină pentru români şi acces interzis străinilor care vin din sudul Africii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

adrig
28.11.2021, 10:57:30

Daca lumea l-ar asculta (mai mult) pe doctorul Craiu si mai putin pe avocata Sosoaca, azi ar fi cu siguranta cateva mii bune de oameni vii pe teritoriul Romaniei.

+13 (25 voturi)
L--- Lara
28.11.2021, 12:17:37

Da, dar pentru multi este mult mai simplu sa inteleaga afirmatiile sosoacai, decat sa asculte un specialist. Banuiesc ca foarte multi se regasesc in imaginea acestei individe, nu in imaginea medicului respectiv.

+11 (27 voturi)
Marcel Popa
28.11.2021, 11:15:09

Degeaba vorbește ,ca oricum lumea face cum îl duce capul.Spitalele sant vai mama lor. Craiu ăsta nu vede ?Masca se poarta numai pe gura,copii în pauză la școală se țin de mână și se mai și sărută. Atâta tam ,tam se face ,care moare, moare,care nu trăiește. Toată ziua, tot covid dați. Mai sant și alte lucruri care omoară, nu numai covidul.

-5 (19 voturi)
Georgian Macadau
28.11.2021, 11:17:10

De fapt, politicienii omoară cel mai mult în lume...

-1 (15 voturi)
dumitru bogdan
28.11.2021, 11:35:28

Specialiștii ăștia au vorbit în această pandemie numai în clișee. Am auzit de câteva ori aceste previziuni apocaliptice. Adevărul este că nu știu ceva concret, ne livrează aceleași lucruri pe care le știe deja și cel mai nepregătit om în ale epidemiologiei, pe baza a ceea ce a trăit până acum. Absolut tot ce au spus a fost neadevărat. Valurile actuale nu sunt ale nevaccinaților, sunt ale tuturor, dar cei vaccinați pot scăpa mai ușor, depinde cat de aproape este momentul vaccinării de momentul îmbolnăviri. Vaccinurile nu au nici pe departe impactul preconizat in stoparea pandemiei. Rata de vaccinare, fie și de 90-100%, boala reapare. Nu are nicio valoare rata de imunizare de 70%, acum este considerată total insuficienta. Am auzit ieri o știre în care la inceput spuneau că se pare că vaccinurile sunt total depășite de noua varianta și încheiau cu îndemnul la vaccinare.

-22 (36 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările