Avertizarea ANM trece la codul portocaliu. Zeci de judeţe în ţară în care vântul va ajunge şi la 130 km/h

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi dimineaţă noi avertizări de vreme rea în ţară, trecând de la codul galben anunţat ieri la cel portocaliu în unele zone ale ţări. Meteorologii atenţionează asupra vântului puternic care poate ajunge şi la 130 km/h în judeţele montane dar şi asupra intensificării ploilor.

Astfel, ANM a emis marţi un cod portocaliu în intervalul 13 octombrie, ora 12.00 - 13 octombrie, ora 21.00, cu fenomene vizate fiind intensificarări puternice ale vântului. Potrivit meteorologilor, zonele afectate sunt zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali. În intervalul menţionat, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120 - 130 km/h.

Pentru aceeaşi zi, ANM a emis şi un cod galben în aproape tot restul ţării, în intervalul 10.00 - 21.00, în care fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ şi instabilitate 

În intervalul menţionat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90 - 100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Temporar vor fi intensificări şi în restul ţării, cu viteze în general între 55 - 65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea şi Moldova de peste 70 - 85 km/h.

În cea mai mare parte a ţării temporar va ploua. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în regiunile sudice, estice şi centrale vor fi însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 - 60 l/mp.

ANM mai arată că vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest şi local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitaţii mixte.

Avertizarea ANM în ţară FOTO ANM

meteo

ANM a emis şi un cod galben de vreme rea în intervalul 13 octombrie, ora 21.00 - 14 octombrie, ora 18.00 în care venomenele vizate sunt intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, în zona Munţilor Apuseni şi în Carpaţii Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăşi 90 - 100 km/h. În Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55 - 65 km.

Conform meteorologilor, în cursul nopţii de marţi spre miercuri şi pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munţilor Apuseni şi ale Carpaţilor Orientali se vor mai semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

FOTO ANM

meteo
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite