UPDATE Furtuna loveşte aprig Capitala: 2 persoane rănite, 146 de copaci doborâţi, 80 de maşini avariate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vântul puternic din Capitală a pus la pământ 146 de arbori. 80 de autoturisme au fost distruse, unul dintre ele fiind un taximetru în care se aflau şi pasageri. „Autoturismul se afla în mişcare când copacul a căzut peste el”, au anunţat autorităţile.

UPDATE miercuri, 7.30 Nouă judeţe se află miercuri dimineaţă sub cod galben de vânt, în cazul a şase dintre ele fiind vorba despre o prelungire a avertizării care a fost valabilă iniţial doar până la ora 3.

UPDATE miercuri, 7.20 Două persoane au fost rănite, iar echipele ISU au intervenit în cazul a 146 de copaci doborâţi de vântul puternic care a afectat Capitala până miercuri la ora 3.00, conform celui mai recent bilanţ ISU. Cele douã persoane rãnite au fost transportate la spital.

Pompierii au acţionat pentru îndepărtarea a  146 de copaci căzuţi, anunţă ISU în cel mai recent bilanţ în urma vântului care a afectat Bucureştiul. Echipele ISU au foat implicate în alte 30 de intervenţii. De asemenea, 80 de autoturisme au fost avariate de copacii căzuţi. 

În judeţul Ilfov, echipajele ISU au intervenit în şapte cazuri pentru a îndepărta copacii căzuţi pe şosea. În Ilfov a fost avariat un autoturism şi o curte a fost inundată.

Codul galben de vânt pentru Bucureşti a fost valabil iniţial până marţi la ora 23.00, ulterior fiind prelungit până miercuri la ora 3.00.

UPDATE ANM a prelungit până miercuri la ora 3.00 codul galben de vânt pentru Bucureşti şi şase judeţe, iniţial avertizarea fiind până marţi la ora 23.00.

Pentru Bucureşti, meteorologii anunţă  intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 - 60 km/h.

De asemenea, codul galben vizează şi zonele joase ale judeţului Buzău, precum şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi.

În acest zone, sunt aşteptate intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 - 75 km/h.

UPDATE Două persoane au fost rănite, iar echipele ISU au intervenit în cazul a 128 de copaci doborâţi de vântul puternic care a afectat marţi Capitala, conform celui mai recent bilanţ ISU. La Spitalului "Alexandru Obregia", unde un copac se sprijină pe o aripă a clădirii, opt pacienţi din patru saloane au fost transferaţi preventiv.

Cele douã persoane rãnite au fost transportate la spital.

Pompierii au acţionat pentru îndepărtarea a 128 de copaci căzuţi, anunţă ISU în cel mai recent bilanţ în urma vântului care a afectat Bucureştiul.

De asemenea, 72 de autoturisme au fost avariate.

Vântul puternic a afectat şi acoperişurile a trei clădiri.

În judeţul Ilfov, echipajele ISU au intervenit în cinci cazuri pentru a îndepărta copacii căzuţi pe şosea.

UPDATE Bilanţ ISU în Bucureşti la ora 21.30 - două persoane rănite, 119 copaci doborâţi de vânt, 69 de maşini avariate.

Două persoane au fost rănite, iar echipele ISU au intervenit în cazul a 119 copaci doborâţi de vântul puternic care a afectat marţi Capitala, conform bilanţului ISU de la ora 21.30.

Cele douã persoane rãnite au fost transportate la spital.

Pomierii au acţionat pentru îndepărtarea a 119 copaci căzuţi, anunţă ISU în cel mai recent bilanţ în urma vântului care a afectat Bucureştiul.

De asemenea, 69 de autoturisme au fost avariate.

Vântul puternic a afectat şi acoperişurile a trei clădiri.

În judeţul Ilfov, echipajele ISU au intervenit în cinci cazuri pentru a îndepărta copacii căzuţi pe şosea.

În Ilfov a fost avariat un autoturism şi o curte a fost inundată.

Codul galben de vânt pentru Bucureşti este valabil până la ora 23:00.

UPDATE în urma manifestărilor fenomenelor meteorologice periculoase, până la ora 20.30, în Municipiul Bucuresti şi judeţul Ilfov au fost inregistrate efecte negative, dupa cum urmează: 

 În Capitală s-a acţionat pentru degajarea a 106 copaci căzuţi pe carosabil, au fost avariate 65 de autoturisme şi 3 acoperişuri.

În judeţul Ilfov s-a intervenit pentru degajarea a 5 copaci prăbuşiţi pe carosabil, o maşină a fost avariată, iar curtea unei case a fost inundată, potrivit unui bilanţ al ISU Bucureşti-Ilfov

UPDATE Pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală, lângă parcul Cişmigiu, cad elemente de construcţie de pe faţada unei clădiri.

UPDATE Echipajul ISU este prezent la Spitalul Obregia . A fost trimis şi Detaşamentul Special de Salvatori cu o autoscară, pentru a încerca tăierea copacului de la partea superioară.

UPDATE „La Spitalul Obregia este un copac sprijinit pe clădire. Nu am solicitat evacuarea corpului de clădire. Acţionăm împreună cu Administraţia Domeniului Public (ADP). Este necesară o acţiune prudentă, astfel încât să nu existe pagube“, au transmis reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE Cel puţin 65 de copaci au căzut în Bucureşti din cauza rafalelor puternice de vânt, 45 de maşini fiind avariate, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) într-un nou bilanţ, precizând că zeci de cazuri sunt în aşteptare.

UPDATE Un bărbat de 31 de ani a murit după ce a căzut de la patru metri înălţime, de pe o schelă. Autorităţile nu pot însă lega decesul acestuia de furtuna din Capitală. „A fost găsit inconştient pe asfalt, ulterior, în ciuda intervenţiei medicilor, a decedat. Cazul a fost preluat de Serviciul Morţi Suspecte, se va vedea miercuri la necropsie care a fost cauza decesului”, au arătat surse din Poliţia Capitalei. 

La rândul său, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, a explicat că echipajul de pe ambulanţă a încercat în zadar să-l resusciteze pe tânăr. „Au resuscitat 50 de minute, fără rezultat. Nu ştim dacă decesul are legătură cu furtuna, cert e bărbatul a intrat în stop cardiorespirator şi medicii au constatat decesul acestuia”, a declarat urgenstistul. 

UPDATE „Nu a fost o furtună puternică, noi am emis aceste avertizări Cod galben pentru că vitezele vântului se înscriau în Codul galben, cu rafale de 60 de kilometri pe oră la staţiile meteo. E posibil ca pe unele străzi vântul să canalizeze, iar copacii să fi fost încărcaţi cu apă, să fi avut coroana prea bogată şi să nu fi fost toaletaţi suficient de către autorităţi, dar cu siguranţă nu aveam de ce să emitem un alt tip de avertizare decât cea de Cod galben”, a declarat meteorologul de serviciu pentru „Adevărul”.

UPDATE Meteorolologii au emis Cod galben de ploi şi vijelii -  în intervalul 18:00 - 0:00  pentru judeţele  Constanţa şi Tulcea;  în  intervalul 18:00 - 21:00 pentru judeţele Bihor, Timiş,  Arad şi Caraş-Severin; în intervalul 18:00- 23:00 pentru judeţele Buzău, Brăila, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Giurgiu şi Călăraşi şi Municipiul Bucureşti. La ora 18:00 a fost emis Cod galben de ploi şi vijelii, valabil între 18:30- 0:30, pentru judeţele Olt şi Dolj.

UPDATE Autorităţile au anunţat că încă un arbore a căzut pe Calea Victoriei Numărul 141, iar pe strada Căderea Bastiliei 38 un acoperiş desprins a căzut pe un autoturism.

UPDATE Circulaţia tramvaielor pe linia 41 este blocată la această oră din cauza unui tramvai care s-a defectat pe Şoseaua Virtuţii, în zona Podului Ciurel, potrivit unui anunţ postat pe Twitter de Regia Autonomă de Transport Bucureşt (RATB). Până în prezent, mai mult de zece tramvaie sunt blocate în zona menţionată, potrivit Agerpres.

UPDATE „54 de copaci căzuţi pe 41 automobile, 3 intervenţii pentru căderea de panouri publicitare, o  poartă şi un stâlp căzute şi un total de 10 intervenţii în desfăşurare în acest moment“, aşa arată cel mai recent bilanţ realizat de ISU pentru zona Bucureşti-Ilfov. Reprezentanţii ISU au mai raportat că din cauza vântului puternic se desprind elemente de construcţie de pe acoperişul locuinţelor.

image

UPDATE În zona bulevardului Pieptănari, un copac a căzut pe un automobil, înăutrul căruia era o persoană. Aceasta este rănită şi prezintă mai multe contuzii. Victima a fost transportată de SABIF la spitalul Bagdasar.

UPDATE Traficul a fost reluat pe Bulevardul Dinicu Golescu.

UPDATE Pe Bulevardul Dinicu Golescu nr. 37 sensul către Gara Basarab, un copac a căzut pe un taximetru aflat în mişcare. 

Şoferul a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Universitar. Traficul a fost deviat pe Bulevardul Dinicu Golescu de la intersectia cu str.Vespasian către Gara Basarab. 

Traficul este deviat ambele sensuri pe Bd Dinicu Golescu intre Witing si Gara Basarab, anunţă Brigada Rutieră.

UPDATE Vântul puternic a pus la pământ 17 copaci. 13 autoturisme au fost distruse astfel. În Ilfov au fost doborâţi 3 copaci, din care unul pe un autoturism. În plus, în Ilfov o curte a fost inundată fiind nevoie de intervenţia pompierilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor următoarele măsuri preventive, specifice condiţiilor de vânt puternic şi ploaie însemnată cantitativ:

a) pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

b) sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

c) închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii, precum şi îndepărtarea de acestea;

d) evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ şi ocolirea acumulărilor de apă din zonele cu pericol potenţial de electrocutare;

e) adăpostirea în staţiile de metrou, sediile diverselor instituţii publice sau alte imobile care prezintă siguranţă.

UPDATE Şase copaci au căzut pe cinci autotursime, iar un panou s-a desprins de pe fatada unui bloc. Acesta este bilanţul dimineţii ca urmare a Codului galben de ploi şi vânt emis pentru Capitală. 

În judeţul Ilfov situaţia este ceva mai bună: doar un copac a căzut. Acesta s-a prăbuşit pe mai multe fire de curent şi o curte cu acumulare de apă.

În Timiş, un bărbat de 53 de ani care circula cu bicicleta a murit după ce s-a dezechilibrat din cauza vântului puternic şi a căzut în faţa unei maşini aflate în depăşirea sa.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat marţi avertizările de vânt şi ploi, astfel încât un număr de 14 judeţe vor fi vizate de un Cod galben până la ora 18:00, iar alte cinci până la ora 23:00, în timp ce Codul portocaliu afectează un număr de cinci judeţe, până la ora 18:00.

Potrivit meteorologilor, marţi, în intervalul orar 12:30 — 18:00, va fi în vigoare avertizarea Cod galben în zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, unde se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse de peste 25 — 30 l/mp şi izolat de 50 l/mp. De asemenea, se vor semnala ploi şi în restul teritoriului, dar mai ales în jumătatea sudică a Olteniei, sud-vestul şi centrul Munteniei şi local în zona Carpaţilor Orientali, unde cantităţile de apă se vor situa între 15 şi 20 l/mp. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

În acelaşi interval orar, va fi activ Codul portocaliu de ploi, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, unde s-au acumulat cantităţi de apă în general de 40 — 70 l/mp, iar în după-amiaza zilei de marţi va continua să plouă şi se vor mai înregistra 20 — 25 l/mp şi izolat 30 l/mp. Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice, sud-estice şi vestice, unde vitezele vor atinge 50 — 70 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 80 km/h.

Pe de altă parte, între orele 18:00 şi 23:00, se vor afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică un număr de cinci judeţe (Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa) unde va continua să plouă în zona Carpaţilor Meridionali, cea mai mare parte a Olteniei, local în Muntenia şi în Carpaţii Orientali, dar ploile se vor diminua treptat în intensitate. În judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa se mai vor acumula cantităţi de apă de 20 — 25 l/mp şi izolat de 30 l/mp.

Vântul va mai avea intensificări temporare local în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze ce vor atinge 55 — 75 km/h, iar la munte, mai ales în zona înaltă, vor fi rafale de peste 80 km/h.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările emise marţi. 

Ploi torenţiale în mai multe judeţe din ţară

Potrivit hidrologilor, în urma ploilor torenţiale se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Ialomiţa şi Prahova, în judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Pentru aceste judeţe, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi dimineaţă, o avertizare cod galben de inundaţii, care este în vigoare până la ora 15.00.

De asemenea, de marţi, de la ora 03.00 şi până miercuri dimineaţă, la ora 9.00, este în vigoare o avertizare Cod galben de inundaţii pentru râuri din alte şapte judeţe - Mehedinţi, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Argeş.

Astfel, sunt vizate râurile Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş şi afluenţii mici ai Dunării. Conform hidrologilor, pot avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Constanţa: Porturile, închise din cauza vântului puternic

Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise, marţi dimineaţa, din cauza vântului puternic, potrivit IGPR.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza vântului puternic, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise.

Astfel, a rămas deschis doar portul Mangalia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite