„Avionul roz” - Copii din România strâng bani pentru achiziţionarea primei ambulanţe aeriene din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Treizeci şi unu de copii au beneficiat de ajutor până acum FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea (arhiva)
Treizeci şi unu de copii au beneficiat de ajutor până acum FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea (arhiva)

Mai mulţi copii s-au alăturat iniţiativei Asociaţiei „Blondie” de a achiziţiona prima ambulanţă aeriană din ţară, iar costul acesteia şi cel de operare în primul an se ridică la 2 milioane de euro.

După izbucnirea pandemiei, Asociaţia „Blondie” a început să transporte, cu avioane închiriate, copiii rămaşi blocaţi în spitale din Europa din cauza suspendării curselor aeriene de linie. 

Primul zbor a fost pe 27 martie, din Milano, iar, ulterior, asociaţia a dus cu avionul în străinătate copii care aveau nevoie de intervenţii medicale urgente, ce nu puteau fi făcute în România. Costul total al celor 23 de curse aeriene efectuate până în prezent este de circa 400.000 euro, cei mai mulţi bani provenind din donaţii individuale. Cel de-al 24-lea zbor se va face pe 20 noiembrie. 

Treizeci şi unu de copii au beneficiat de ajutor până acum.

„Până astăzi nu s-a întâmplat să refuzăm pe cineva care ne-a cerut ajutorul. Făcând un calcul, împreună cu operatori de aviaţie, un avion care să răspundă condiţiilor costă 2 milioane de euro pe an. Pentru cele 23 de zboruri am cheltuit deja aproximativ jumătate de milion de euro”, a explicat joi, într-o discuţie online, Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei „Blondie”. 

„Copiii sănătoşi sunt roz şi de asta ne dorim un avion roz”, a mai spus ea. 

Mai mulţi copii pregătesc acţiuni prin care vor strânge fonduri, iar ei, săptămânal, vor prezenta evoluţia demersului. 

„Ne-am propus să luăm un avion medical într-o ţară în care nu există ambulanţă aeriană. Noi ne-am pus visul pe hold, fiind ocupaţi cu zborurile pentru copii în stare terminală, dar cei mici au crezut în acest vis şi într-o zi ne-am trezit cu ei la poartă şi cu donaţii de câteva sute de lei, pe care îi strânseseră vânzând limonadă, din alocaţii şi prin alte metode originale. «Noi vrem să luăm un avion şi vrem mai mulţi copii şi adulţi alături de noi», ne-au spus cei mici. Începând de azi, vor prezenta în cadrul unui program de ştiri pe care l-au conceput ce au făcut în fiecare săptămână pentru a cumpăra un avion”, a mai povestit Toncean. 

Sabina va strânge bani vânzând bijuteriile create de ea, iar Matei, gătind una din reţetele lui speciale de paste. Natalia şi-a donat alocaţia Asociaţiei „Blondie” şi face salam de biscuiţi în formă de mici avioane, pe care îl va vinde pentru a strânge mai multe fonduri. Sabina îşi doreşte ca şi alţi copii să se alăture iniţiativei lor. Şi deja are noi colegi – o altă fetiţă, Smaranda, s-a oferit să-şi vândă desenele pentru a colecta donaţii. 

„M-am gândit să facem un stand de limonadă în piaţă şi am strâns bani aşa. La început nu a fost multă lume, apoi s-a făcut o coadă mare (...) Eu cred în unicorni, Zâna Măseluţă şi Moş Crăciun. Am donat pentru Asociaţia «Blondie» şi banii de la Zâna Măseluţă, am renunţat la bicicleta pe care voiam să mi-o iau din ei. Vom continua să strângem bani vânzând limonadă, doar că acum la sticlă în loc de limonadă la pahar”, a spus Amalia. 

În plus, copiii au lansat Ghidul Ideilor, disponibil pe pagina lor de Facebook, în care au adunat iniţiativele lor de până acum pentru a strânge fonduri pentru Asociaţia „Blondie”: pahare pictate manual, licitaţia jucăriilor şi crearea de decoraţiuni de Crăciun, printre multe altele. Asociaţia „Blondie” a fost înfiinţată în iunie 2019 pentru a oferi o şansă la viaţă copiilor bolnavi şi singuri. Totul a pornit de la Cristi, un băieţel blond, abandonat în spitalul din Constanţa. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformaţie cardiacă. Adelina Toncean, care mai târziu avea să fondeze asociaţia, l-a luat în plasament. Pe 25 octombrie 2014, Blondie a murit, la vârsta de 13 ani şi jumătate, pentru că operaţia care trebuia sa ii salveze viaţa nu a fost făcută la timp. 

Pentru copiii ca el, asociaţia a creat un cadru etapizat, care să rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afecţiuni grave abandonaţi în spitale: Monitorizare prenatală a gravidelor în risc social pentru identificarea la timp a nou-născuţilor cu afecţiuni grave (Caravana Blondie); Crearea unei soluţii mobile pentru identificarea în maternitate a nou-născuţilor cu afecţiuni grave în risc de părăsire sau părăsiţi de părinţi (BlonTHE APP); Crearea unui program de voluntariat în spital pentru copiii internaţi singuri (Şi eu sunt Blondie); Crearea unui centru de recuperare medicală postspitalizare pentru copiii cu afecţiuni grave în risc social (Căsuţa Blondie).

Donaţii pot fi făcute în conturile RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – lei şi RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite