Avocatul Poporului, despre certificatul verde: Aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunţi încalcă unele drepturi şi libertăţi, spune la Digi FM Renate Weber. Foto: Shutterstock
Prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunţi încalcă unele drepturi şi libertăţi, spune la Digi FM Renate Weber. Foto: Shutterstock

Renate Weber, Avocatul Poporului, nu poate ataca în instanţă hotărârea de Guvern privind noile restricţii sanitare şi critică Guvernul Cîţu că nu a pregătit din timp măsurile.

Renate Weber consideră că prezentarea certificatului verde pentru a avea acces în diverse locuri sau la diverse evenimente încalcă unele drepturi şi libertăţi. Avocatul Poporului consideră că România are nevoie de o lege, nu de o hotărâre de Guvern.

„Introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Eu m-aş fi aşteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că aşa a spus Curtea Constituţională nu o dată. Vă aduceţi, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens şi era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziţie toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituţională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a spus Weber la DigiFM.

De asemenea Renate Weber a îndrumat  persoanele afectate de noile restricţii să atace în instanţă decizia Guvernului.

„De altfel, dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în alte ţări, gen Franţa, Italia, unde aceste restricţii au fost impuse prin lege şi au trecut prin controlul de constituţionalitate. În Franţa a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituţional. Aşa era firesc să se întâmple şi la noi. Persoanele care se simt afectate de restricţiile din această hotărâre de guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ”, a spus aceasta. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite