Societate

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului, despre certificatul verde: Aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi

27
20 Sep 2021 11:21:42
Autor: Maria Ţaga
Prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunţi încalcă unele drepturi şi libertăţi, spune la Digi FM Renate Weber. Foto: Shutterstock
Prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunţi încalcă unele drepturi şi libertăţi, spune la Digi FM Renate Weber. Foto: Shutterstock

Renate Weber, Avocatul Poporului, nu poate ataca în instanţă hotărârea de Guvern privind noile restricţii sanitare şi critică Guvernul Cîţu că nu a pregătit din timp măsurile.

Renate Weber consideră că prezentarea certificatului verde pentru a avea acces în diverse locuri sau la diverse evenimente încalcă unele drepturi şi libertăţi. Avocatul Poporului consideră că România are nevoie de o lege, nu de o hotărâre de Guvern.

„Introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Eu m-aş fi aşteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că aşa a spus Curtea Constituţională nu o dată. Vă aduceţi, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens şi era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziţie toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituţională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a spus Weber la DigiFM.

De asemenea Renate Weber a îndrumat  persoanele afectate de noile restricţii să atace în instanţă decizia Guvernului.

„De altfel, dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în alte ţări, gen Franţa, Italia, unde aceste restricţii au fost impuse prin lege şi au trecut prin controlul de constituţionalitate. În Franţa a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituţional. Aşa era firesc să se întâmple şi la noi. Persoanele care se simt afectate de restricţiile din această hotărâre de guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ”, a spus aceasta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Gib
20.09.2021, 11:35:51

Vai ce poza !! Oroare provoaca expresia de pe chipul acestei femei. Si totusi eu nu inteleg in ce consta discriminarea? Daca nu ai bani poti intra sa faci cumparaturi? Pai nu prea. Si totusi si acesta este un drept fundamental. Daca eu stat te vaccinez gratutit si iti explic de ce este bine sa o faci si de ce este sigur pentru toti ceilalti ca majoritatea sa fim vaccinati si tu refuzi atunci nu cumva iti refuzi singur si dreptul pe care ti-l arogi. Celor care nu li se poate face vaccinarea pentru a nu le pune viata in pericol poate ca s-ar putea considera discriminati desi bolile lor ii discrimineaza implicit. Oricum nu pot sa ignor cat de oribila infatisare a capatat aceasta fiinta. Se spune ca arati asa cum esti. daca nu credeti priviti-l pe Citu.

+2 (10 voturi)
d4v1de 1sa
20.09.2021, 11:46:09

Daca tot judeci oamenii dupa poze, ia-i poza lu' jurma si culca-te cu ea, poate te stimuleaza ... LOL

-16 (20 voturi)
d4v1de 1sa
20.09.2021, 11:48:34

Gib : "Daca eu stat te vaccinez gratutit" "Gratutit" poate, gratuit in niciun caz, ca n-a adus bani de-acasa, ci a folosit taxele si impozitele romanilor.

-17 (23 voturi)
A.G.
20.09.2021, 11:40:59

Pai atunci tanti, si soferului cu 4.00 mg alcool in sange i se incalca drepturile fundamentale de a se deplasa. Ce parere ai, tanti? Celui beat i se interzice sa conduca in starea aceea pentru ca este un pericol pentru ceilalti cat si pentru propria persoana. Tanti, poti extrapola si pentru vaccinul covid la fel. Dreptul de a merge la bar, restaurant, concerte etc. nu este scris in "constotutie"

+17 (25 voturi)
Shenghen Alikianos
20.09.2021, 11:42:13

Se mai îndoapă mult această dihanie cu banul public ?

+14 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările