Societate

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului: Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale fireşti, normale în această perioadă. Au murit copii, au murit bebeluşi

4
20 Oct 2020 22:23:49
Autor: News.ro
FOTO Florin Şuler
FOTO Florin Şuler

Avocatul Poporului reclamă lipsa serviciilor medicale acordate pacienţilor cu afecţiuni non-COVID-19 de la începutul pandemiei, Renate Weber afirmând că au fost constatate decese la copii de vârstă foarte mică din cauză că aceştia nu au primit la timp îngrijirile medicale de care aveau nevoie.

"Să nu ne mirăm că se ajunge la terapie intensivă pentru că unii au comorbidităţi, şi acelea s-au accentuat în perioada aceasta. Ea a fost şi din păcate va continua acum pentru că din nou spitale au fost numite COVID, suport COVID, dar nu mai fac aproape nimic altceva. Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale fireşti, normale în această perioadă. (...) Au murit copii, au murit bebeluşi, au murit copii de vârstă foarte fragedă, pur şi simplu pentru că au fost plimbaţi printre spitale, pe teste COVID care nu se făceau, care nu veneau”, a declarat Renate Weber marţi seară, la Antena 3. 
 
Ea a precizat că este nevoie de "un plan, cum ieşim din situaţia asta” la care să lucreze specialişti în domeniul sanitar.
 
Avocatul Poporului a reclamat, de asemenea, o a doua problemă "foarte gravă”, care este legată de educaţie, ea catalogând anul 2020 "un an de sacrificiu” din punctul de vedere al învăţământului.
 
"Dacă această pandemie mai continuă mult şi noi continuăm cu această abordare pe învăţământul ăsta online, care nu prea e învăţământ, o spun toţi (...) o să avem o generaţie de sacrificiu, clar”, a spus Weber.
 
Ea a precizat că afectaţi nu sunt doar elevii care au de dat examene finale, ci toţi copiii cu vârstă şcolară.

Curtea Constituţională a respins marţi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prevederile privind „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată” din Legea carantinei şi cele referitoare la detaşare.

„În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) şi ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.19 alin.(1) din aceeaşi lege, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare” şi ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, arată reprezentanţii CCR, într-un comunicat de presă.

Pe 7 august, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, dar şi pe cele referitoare la detaşare.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Avocatul Poporului recidivează şi atacă „legi fundamentale”. „Mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României” a spus şeful Executivului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
20.10.2020, 23:14:29

Au murit din lipsa de hrana sanatoasa !!! Ticaloaso !!!! Banii merg in buzunarul unor nesimtiti....asa ca tine !!! Copii nu sunt hraniti indeajuns de bine, au imunitate scazuta.

+2 (2 voturi)
m wakki
21.10.2020, 00:42:00

vai ce înduioșător că ne poartă de grijă cucuveaua Weber, avocata poporului rus o fi primit ordin expres în sensul ăsta de la mascva ? văd că spune că "un plan, cum ieşim din situaţia asta” păi hai să facem un plan copiat după stăpânii ei din rusia, că ăia se descurcă foarte bine, 15 mii de cazuri noi pe zi numai în capitală se pare că au avut din nou ordin să scoată infectații contagioși din izolare să se plimbe liberi pe stradă, ca în iunie, numai că de data asta tovarășul Dorneanu nu a livrat

+2 (2 voturi)
ana_
21.10.2020, 01:59:11

Renate Kopeikă „reclamă lipsa serviciilor medicale acordate pacienţilor cu afecţiuni non-COVID-19 de la începutul pandemiei”. După ce a avut grijă ca, împreună cu C.C.R., să scoată pe străzi 5.000 de bolnavi de covid și să permită parlamentului să doarmă 2 săptămâni pe legea care permitea guvernului să îngrădească pandemia. A făcut tot ce a putut ca să pună bețe în roate guvernului, cu speranța deșartă că aduce puncte electorale pentru P.S.D., ignorând drepturile, suferința și moartea celor pe care îi căinează din vârful buzelor acum.

+1 (1 vot)
Coronavirus Noul
21.10.2020, 07:39:02

Lasati Duamna, ca din cele 8 spitale regionale, niciunul nu e cu pacienti Covid. Oare ce ar fi, ca Avocat al Poporului, sa gasiti o cale sa eliminati pensiile speciale, si banii aia sa mearga la sanatate? Poate daca faceti asta, se mai intorc si niscaiva doctori din strainatate.

Modifică Setările