Societate

articolul anterior articolul urmator

Ba pe-a mă-tii!

58
6 May 2014 18:41:47
Florin Iaru

Ce satisfacţie uriaşă, să-i pui în faţă adversarului învins propriile-i greşeli pe care, acum, tu le duci, pizdos, mai departe!

Marea nenorocire a vieţii politice româneşti e precedentul. Dacă, undeva, cândva, la începuturi, cineva, nu spui cine, persoană însemnată, a făcut o porcărie, toţi, la grămadă, se înghesuie s-o repete. Nu contează că, pe vremea când se agitau în Opoziţie, au denunţat presei şi populaţiei încălcarea flagrantă a legilor, nu contează dacă au defilat în fruntea protestelor, nu contează dacă îşi încalcă ideologia şi principiile. Coriolan Drăgănescu se răsuceşte în mormânt, cu mulţumire. Exemplul lui e urmat în toată viaţa politică românească. Mai mult, în rândul populaţiei s-a răspândit aceeaşi morală păguboasă. „Dacă ăla a furat, tu-i mama lui de nemernic şi hoţoman, de ce n-aş putea să şmanglesc şi io?“

Am urmărit multe dezbateri televizate în care părţile erau încleştate de subiect pe acest model: „Ba pe-a mă-tii! Au cheltuit înaintaşii bani pe înfrunzirea satelor? Buun, putem să ne tragem o autostradă la scară. A călcat Iliescu Constituţia? Las' că v-o scoatem noi pe nas! A vorbit Băsescu murdar? Las' că-l şi întrecem! Aţi votat taxa de primă înmatriculare? Ohoho, staţi că vă dăm cu taxa de mediu! Aţi numărat strâmb la Legea pensiilor? Vă dăm noi majoritate cu virgulă!“. Întrecerea strâmbilor transformă societatea într-o lume strâmbă. Precedentul, netaxat nici de CCR, nici de societatea civilă, e unul foarte periculos. De aia e România altfel, pentru că unica regulă constă în amplificarea greşelilor antrioare. Iar eu, când aud un om politic că denunţă cu mânie proletară abuzurile, nepotismul sau traficul de influenţă, mă simt cuprins de melancolie. Mâine va fi mai rău.

Paradoxul „tigrului european românesc“, care uimeşte Europa cu ritmul de dezvoltare, nu-i pute niciun politician. Pentru că România e paradisul dereglementării. În marea ei majoritate, populaţia activă lucrează în cele mai proaste condiţii cu putinţă. Şmecheraşii afirmă, mustăcind complice, că e o populaţie necalificată, hoaţă, profitoare. Nu am văzut niciun politician (hai, unu' doi să-i fi dărâmat vântul) să apere demnitatea salariatului autohton. Politica de ieri se pupă în bot cu cea de azi. Prostia fabuloasă are rendez-vous pe plaiurile mioritice cu nepăsarea criminală. Am să repet, până mi se va da cu principiile în cap: un stat îşi apără cetăţenii, nu îi înjoseşte, nu îi uită ca pe nişte valize în gară.

Vă spuneam, în urmă cu câteva săptămâni, că avem cea mai ciudată, pasionantă şi contondentă campanie electorală pentru europene. Deşi analiştii spun că nu mai mult de 30% din populaţie va participa la ea, avem de a face, dincolo de morala intrinsecă a legilor, cu câteva aberaţii, în dispreţul publicului. MRU, Udrea, Ponta şi Antonescu execută un dans fals. MRU e cap de lipsă, dar nu va merge la post. Ceilalţi nu candidează. De ce îşi fac lobby, de ce sunt pe toate posturile nu ştie nimeni. Ce promit şi de ce promit, iar nu ştie nimeni. De ce a intrat preşedintele României în joc, iar nu poate explica nimeni. De fapt, ceea ce nu se vede e repetiţia pentru prezidenţiale. 7-8% dintre voturiile pierdute se vor redistribui. Cui? Câştigătorilor. Dacă nu eşti lucid, dacă nu vrei să judeci cu capul propriu, nu faci decât să reproduci în mic, în minuscul, în infinitezimal, teza stalinistă a idioţilor utili. Politicienii nu sunt dioţi. O, ăsta e singurul lucru de care putem fi siguri. Problema noastră, a celorlalţi, e că ne dorim să fim idioţii cuiva.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Radu Mircea
6.05.2014, 18:52:04

Curios , de cind nu prea il mai vad pe la tv dom' Iaru a inceput sa scrie mai bine . Numai sa-l tina .

-2 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.05.2014, 19:49:02

Domnu' poet Iaru, vad ca nici matale nu stii nimica de al mai premier onest si competent care este prim-ministru maretei noastre patrii pesediste, onor dom' Victorelu. Ca iar nu sufli nu sufli nici o vorba despre 'mnealui. Va rog frumos sa-l intrebati pe dom' Ghita, ca la noi in sat umbla vorba ca domnu' Viorelu-Victorelu pregateste impreuna cu Hilaritatea Tv o devastatoare lovitura de imagine la adresa lu' Chioru-Dictatorul si a lu' blonda aia misto care o avut tupeul sa sara cu parasuta si sa zica ca premieru' nostru drag nu are curaj sa sara nici din barca..! Carevasazicatelea, intrebati-l pe domnu' Ghita sau Ciutacu, cand va face dom' Victorelu-doctorelu cel mai maret ..bungee jumping din istoria bimilenara a natiunii nostre, aruncandu-se din barca, live si la ora de maxima audienta si folosindu-se doar de elasticul de la tanga dumnealui personala (ca sa nu faca ticalosii de basisti vreun apropo la lenjeria filipinezei)..? Sa stiu sa-i anunt pe toti votantii care ne-o zis primarul din sat ca suntem pesedisti ..! Semnat cu respect : pompieru' voluntar al satului Costeleni (de la costelivi, vine sa traiti !), Carmolian Flacaroiu (antenist convins).

+9 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.05.2014, 20:15:37

Dom' Iaru, chestia asta m-a intristat asa de tare, incat era cat pe ce sa ma destructurez molecuar de ingrijoarare : "Am să repet, până mi se va da cu principiile în cap: un stat îşi apără cetăţenii, nu îi înjoseşte, nu îi uită ca pe nişte valize în gară"..! Cum dom'le, chiar n-o venit chiar nimeni sa te ia..? Mare ticalos regimul asta a lu' Basescu..! Brrr..!

+6 (18 voturi)
vbuntv
6.05.2014, 19:42:34

Foarte bun comentariu dle. Iaru, in particular punch line-ul magistral: "Prostia fabuloasa are rendez-vous pe plaiurile mioritice cu nepasarea criminala"! Asta e in esenta republica bananiera de azi numita Raumania...

-4 (10 voturi)
paradoxal
6.05.2014, 20:17:44

Domnule Iaru decit idiotul lui Ghita mai bine simpatizant al lui MRU(si chiar si Udrea,cu toate fazele ei blonde)

-1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările