Banane de Cocârlaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre politicieni se zice că, dacă nu pot să-ţi facă bine, atunci sigur vor căuta să-ţi facă rău.

Minţile înguste, odată dotate cu putere, sunt în stare să provoace în jurul lor nenorociri colosale. Nici politicienii instruiţi, dar bântuiţi de strigoii intereselor obscure ori de fantomele populismului, nu sunt ocoliţi de mania distrugerii. Cert e că toţi aceştia sunt perseverenţi în a încerca să ne vină de hac.

Una dintre marile năzbâtii ale acestei primăveri agitate îi aparţine deputatului Valeriu Steriu, adus în Parlament de PSD şi migrat apoi la independenţi. Trecut din tabăra opoziţiei în cea a puterii, cetăţeanul cu pricina se zbate să impună o lege de un ridicol absolut. Dacă proiectul său va fi votat de colegii parlamentari, atunci hipermarketurile şi supermarketurile din România vor fi obligate să pună lacătul pe uşă în zilele de duminică.

Să fim bine înţeleşi: marile lanţuri comerciale etalează adesea multă aroganţă şi chiar nesimţire. Furnizorii sunt trataţi ca nişte scalvi, iar clienţii se trezesc cu produse expirate sau cu facturi umflate. Dar cu toate neregulile lor, care trebuie taxate la sânge de Protecţia Consumatorului, hipermarketurile rămân un mediu civilizat faţă de „bombele" de cartier ori de tarabele jegoase din unele pieţe.

Deputatul Steriu spune că, dacă marile magazine vor fi închise duminica, atunci clienţii se vor orienta către producătorii autohtoni de legume şi fructe. Câtă obtuzitate! În primul rând, hipermarketurile vând şi produse autohtone, nu doar aduse din import. Apoi, dacă mi se face poftă duminica să mănânc fructe tropicale, mă tem că nu voi găsi portocale de Bolintin sau banane de Cocârlaţi.

Problema esenţială este însă alta: ori suntem economie de piaţă, ori ne întoarcem în comunism, la Centrocoop şi mercurial! Cum să-mi impună mie statul în ce zile am voie şi în ce zile nu am voie să-mi vând marfa?! Pe principiul ăsta, domnul Steriu poate decide că difuzarea presei se poate face doar în zilele de marţi şi joi. Sau că benzinăriile trebuie închise vinerea între răsăritul şi apusul soarelui. Mare nerozie poate dospi uneori în Parlament!

Acelaşi domn Steriu nu s-a gândit o clipă că, pentru ca duminica să fie vândute în pieţe legumele şi fructele româneşti, prima condiţie ar fi ca respectivele pieţe să fie deschise. Or, în buricul Capitalei şi în marile oraşe ale ţării, programul de weekend al pieţelor se încheie la ora 15.00! Vine un angajat şi pune lacătul pe uşă, în protestele ţărăncilor care se roagă să fie lăsate să mai vândă un leuştean sau un pătrunjel.

Şi încă una: cine garantează că duminica, în pieţe, nu vor fi vândute banane columbiene, portocale greceşti, roşii turceşti, cartofi egipteni, ceapă chinezească sau mere franţuzeşti?

În loc să se ţină de prostii, domnul deputat ar face bine să se ocupe de lucruri serioase. De exemplu, să se ia la trântă cu mafia pieţelor. Să iniţieze o cruciadă care să dea o şansă şi producătorilor, cei dijmuiţi barbar şi de intermediari, şi de şefii pieţelor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite