Bandiţelul lui Vîntu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul cercetat la noi pentru corupţie, spălare de bani şi alte infracţiuni este numai bun să ne reprezinte la Bruxelles!

Adevărata ştire a zilei de ieri nu este arestarea (ştiu, juridic se cheamă reţinere, dar termenul mi se pare prea blând) lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe dumnealui l-am văzut de atâtea ori săltat de mascaţi, adus cu duba la Parchet şi plimbat în cărucior prin faţa camerelor de filmat, iar apoi eliberat de fiecare dată în instanţă, încât nu ne mai impresionează cu nimic. Opinia publică s-o fi săturat şi ea de această telenovelă în reluare a luptei anticorupţie care, până acum, n-a produs aproape niciun efect concret. Fireşte, în afara ratingului.

Dar să revenim. Adevărata ştire  o reprezintă faptul că, alături de Vîntu, ajunge după gratii unul dintre cei mai puternici baroni sindicali ai României. Pentru neiniţiaţi, numele Liviu Luca nu spune multe. Sigur, este unul dintre cei mai longevivi lideri din conducerea sindicatelor, ca preşedinte al SLI Petrom încă din 1990. De-a lungul vremii, a reuşit să acceadă la funcţii şi mai importante, de prim-vicepreşedinte la Cartel Alfa şi, respectiv, CNSLR Frăţia. Ceea ce nu-i ştirbeşte din mister, căci în toţi aceşti ani s-a păstrat într-un foarte confortabil con de umbră.

Ca sindicalist-şef, dl Luca se poate lăuda cu performanţa de a fi devenit, după privatizarea cu cântec a societăţii, unul dintre cei mai bogaţi români. Chiar dacă nu apare în niciun top al miliardarilor, dumnealui deţine o avere impresionantă. Cea mai bună dovadă este megalomanicul domeniu pe care şi l-a amenajat la Păuleşti, în judeţul Prahova, păzit de ochii amărăştenilor cu ziduri de cazemată şi o armată de bodyguarzi. Aşa se face că ziariştii l-au putut filma doar din elicopter.

Puţină lume ştie însă altceva despre coinculpatul de azi al lui Vîntu. Şi anume că, pe lângă funcţiile deţinute în ţară, Liviu Luca are şi atribuţii internaţionale. Dumnealui este vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Muncitorilor din Minerit, Chimie şi Energie, dar şi membru în Comitetul Economic şi Social de pe lângă Consiliul Uniunii Europene. Carevasăzică, omul cercetat la noi pentru corupţie, spălare de bani şi alte infracţiuni este numai bun să ne reprezinte la Bruxelles!

Cei care l-au cunoscut pe dl Luca susţin că influenţa sa este supraevaluată şi că, în general, nu este decât un executant al ordinelor primite de la Vîntu. Oricât de discret ar fi, nu pare să-i convină această etichetă. Aşa că, într-unul dintre rarele interviuri pe care le-a acordat vreodată, susţine că situaţia stă exact pe dos. Adică, dl Vîntu e doar „un foarte bun prieten" şi, totodată, „consultantul meu financiar". Evident, contra cost. N-am idee ce l-o fi consiliat sau cu cât l-a plătit, dar se vede treaba că sfaturile nu i-au ajutat să scape de zăngănitul cătuşelor.

P.S. O conversaţie între cei doi, desprinsă din celebrele stenograme, mi se pare definitorie pentru nivelul interlocutorilor. „Luca: Bine, hai că mâine vreau să trec până la tine să-ţi aduc vreo doi cârnaţi. Vîntu: Bine, mă, bandiţelule, mă!" De unde concluzia că discuţia se poartă ca de la bandit la bandiţel!

Sabin Orcan redactor-şef ediţii locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite