Banii lui Constanda, buni şi la revista celei care-l judecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Evelina Oprina a iritat apărarea municipalităţii prin decizia care l-a scos victorios pe Costică Constanda
Judecătoarea Evelina Oprina a iritat apărarea municipalităţii prin decizia care l-a scos victorios pe Costică Constanda

Judecătoarea Evelina Oprina, cea care l-a îmbogăţit pe Costică Constanda, este redactor-şef la o revistă sponsorizată de apărătorii afaceristului.

Magistratului Evelina Oprina  i se poate imputa faptul că lucrează la „Revista Română de Executare Silită", unde Valeriu Stoica este consilier ştiinţific, iar Traian Briciu este sponsor, ambii avocaţi ai lui Constanda. Conduita şi activitatea magistratului în dosarul „Constanda contra Municipalităţii" sunt contestate de primarul Capitalei,  Sorin Oprescu, la CSM şi la Ministerul Justiţiei.

Decizia Tribunalului Municipiului Bucureşti din iulie anul acesta a pus pe jar Primăria Capitalei şi consilierii generali. Fără a fi definitivă, hotărârea obligă municipalitatea să plătească omului de afaceri Costică Constanda suma de 168 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenului de 28.500 de metri pătraţi din Satul Francez şi daune ca urmare a nerespectării mai multor înţelegeri între cele două părţi. Dosarul privind schimbul de terenuri din Parcul Bordei şi Satul Francez a fost judecat de Evelina Oprina, magistratul faţă de care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi la Ministerul Justiţiei.

Poate imoral,nu incompatibil

Deşi apărătorii autorităţii locale invocă mai multe drepturi care le-ar fi fost încălcate de magistratul Oprina, prima situaţie flagrantă ce ar putea ridica problema incompatibilităţii este legată de o altă funcţie a judecătoarei. Potrivit informaţiilor publicate online pe www.rres.ro, de Revista Română de Executare Silită, din conducerea publicaţiei editate de Editura Universul Juridic face parte Evelina Oprina, care ocupă funcţia de redactor-şef.

La cuprinsul Consiliului ştiinţific apare şi Valeriu Stoica, avocatul lui Costică Constanda, iar la capitolul Sponsori este trecut avocatul Traian Briciu, alt apărător al omului de afaceri.  Surse juridice susţin că asocierea nu o poate leza în niciun fel pe judecătoare, deoarece sponsorizarea nu este făcută direct ei, ci publicaţiei al cărei redactor-şef este. 

„Nu am nicio treabă. Este o imbecilitate. Eu sponsorizez Editura Universul Juridic, care are o mie de publicaţii, iar sumele sunt infime, adică nici măcar de ordinul miilor de euro", a declarat ieri, pentru „Adevărul", avocatul Traian Briciu. El a adăugat că judecătoarea Oprina nu poate fi afectată de această situaţie, pentru că, „dacă am merge pe logica asta, toţi judecătorii din România ar fi incompatibili, deoarece toţi scriu în astfel de reviste juridice". Reacţia reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aduce o informaţie şi o lămurire.

„La CSM, prima care a depus o cerere a fost chiar judecătoarea Evelina Oprina, şi este vorba de o cerere de apărare a reputaţiei profesionale. Este vorba despre două articole apărute în „Lumea Justiţiei". Unul despre o scrisoare publicată de avocatul Primăriei Capitalei şi al doilea este un comentariu legat de activitatea judecătoarei şi de cazul concret, Constanda.

Ulterior a venit sesizarea de la primarul Sorin Oprescu. Am conexat cele două documente în dosarul de verificare. În prezent facem ultimele verificări, iar soluţia o putem da la sfârşitul acestei săptămâni. Evelina Oprina a precizat în cererea de apărare a reputaţiei că este redactor- şef  la publicaţia respectivă, a mai spus pentru „Adevărul", Mihaela Tropcea, inspector-şef la Direcţia de Inspecţie Judiciară a CSM. Ea a mai precizat că CSM are abilitatea de a verifica doar abaterile disciplinare ale magistraţilor, dar a ţinut să puncteze că se poate da un verdict legat de aparenta imparţialitate dacă se constată o încălcare a codului deontologic.

"E clar că instanţa este coruptă şi a fost interesată să dea o astfel de hotărâre.''
Doru Giugula consilier general, PSD

"Dacă am merge pe logica asta, toţi judecătorii din România ar fi incompatibili, deoarece toţi scriu în astfel de reviste juridice.''
Traian Briciu avocatul lui Constanda

Citeşte ce reacţii au avut cei implicaţi în scandalul de incompatibilitate a judecătoarei Evelina Oprina în ultimul număr al săptămânalului „ADS", care a apărut joi, 29 septembrie, la chioşcuri.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite