Bărbosul Revoluţiei nu mai are funcţii publice de 21 de ani. Voican stă şi azi în palat de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila de protocol, cu nouă camere, primită în 1990 de fosta concubină (actuală soţie) a lui Gelu Voican Voiculescu
Vila de protocol, cu nouă camere, primită în 1990 de fosta concubină (actuală soţie) a lui Gelu Voican Voiculescu

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu ocupă o vilă de lux a RAAPPS, cu toate că i-a expirat contractul de închiriere şi nici nu a plătit chiria adusă la preţul pieţei din 2008. Timp de 18 ani, Voican Voiculescu a plătit o chirie simbolică pentru o vilă de lux cu nouă camere. El ţine cu dinţii de casa de protocol şi se  judecă cu statul pentru a nu fi evacuat.

Nici nu se încheiase bine Revoluţia, că potentaţii noului regim s-au şi grăbit să-şi atribuie privilegiile fostei nomenclaturi. Cu toţii s-au înghesuit să obţină vile luxoase în Primăverii sau  Kisseleff. Printre ei, Gelul Voican Voiculescu (70 de ani). În 1990 a fost viceprim-ministru, timp de şase luni, perioadă în care concubina sa, viitoare soţie, Carmen Voiculescu (52 de ani), a primit repartiţie de la ICRAL: o vilă de lux, cu nouă camere, pe strada Barbu Iscovescu, cartierul Primăverii.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu vila ocupată de familia lui Voican Voiculescu



Vila aparţine acum Regiei Protocolului de Stat, dar ei tot acolo stau. Până în 2008  au profitat de luxul statului aproape gratis, plătind o chirie simbolică. În 2008, Guvernul Tăriceanu a emis celebra ordonanţă prin care chiriile locuinţelor de lux administrate de RAAPPS au fost aduse la preţul pieţei. Măsura a stârnit o adevărată revoltă printre foştii demnitari, toleraţi în casele statului, care nu doreau cu niciun chip să renunţe la privilegii. Mulţi au refuzat să mai plătească chirie şi au atacat statul în instanţă.

Restanţier cu pretenţii

În 2009, RAAPPS l-a dat în judecată pe Gelu Voican Voiculescu pentru neplata chiriei, cerând instanţei constatarea rezilierii contractului de închiriere şi evacuarea familiei fostului demnitar. La data pornirii procesului, Voiculescu avea o datorie la RAAPPS de 82.400 de lei (19.100 euro), la care se adaugă penalizări de 14.554 de lei (3.400 de euro). Au trecut de atunci trei ani. Procesul trenează, dar debitul lui Gelu Voican Voiculescu a ajuns la 139.216 euro. Până ca justiţia să constate rezilierea contractului de închiriere, actul a expirat. Cu toate acestea, fostul demnitar a refuzat să plece din casă.

Ar fi vrut să cumpere vila cu 13.000 de euro

În faţa instanţei, Gelu Voican Voiculescu nu a argumentat de ce nu a mai plătit chiria din 2008, ci a încercat să folosească tot felul de tertipuri avocăţeşti pentru a trena procesul. Mai întâi, a invocat nelegalitatea scutirii RAAPPS de la plata taxei de timbru. După ce instanţa a respins această cerere, fostul viceprim-ministru a găsit o altă chichiţă. Gelu Voican Voiculescu a cerut suspendarea procesului până la soluţionarea unui alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.

În respectivul proces, Voiculescu a cerut revizuirea unei sentinţe judecătoreşti, din 2001, prin care i-a fost respinsă solicitarea de a cumpăra imobilul din strada Barbu Iscovescu. RAAPPS a explicat atunci că vila are statut de locuinţă de serviciu, fiind ocupată, înainte de Revoluţie, de către fostul demnitar comunist Nicolae Giosan şi, prin urmare, este exceptată de la vânzare. Preţul la care Voiculescu voia să cumpere vila era unul de chilipir: 357 de milioane de lei vechi (aproximativ 13.000 de euro).

Supărat pe judecători şi pe Guvern

Iritat că cererea de suspendare a procesului i-a fost respinsă, Gelu Voican Voiculescu şi-a vărsat mânia pe magistrat, recuzându-l. Motivul este unul hilar: „Judecătorul a dat dovada extremei sale toleranţe faţă de consilierul juridic reprezentant al reclamantei (RAAPPS), căreia i-a permis prezentarea în faţa instanţei în ţinută obişnuită, deşi acesta avea obligaţia legală de a purta roba cuvenită".

Nici Guvernul nu a scăpat de acuzele lui Gelu Voican Voiculescu: "RAAPPS este reprezentanta Secretariatului General al Guvernului şi, deci, a acestei guvernări abuzive şi totalitare care urmăreşte cu înverşunare să mă evacueze din locuinţa mea (...)". Fostul demnitar uită însă că nu este proprietarul imobilului, ci doar chiriaş. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Gelu Voican Voiculescu a cerut instanţei să se pronunţe asupra nelegalităţii preluării imobilului, prin HG nr. 39/1996, de către RAAPPS.

Vila ocupată de familia lui Voican Voiculescu Vila ocupată de familia lui Voican Voiculescu Vila ocupată de familia lui Voican Voiculescu

Vila este situată pe strada Barbu Iscovescu, în cartierul Primăverii



Lux pe bani puţini

Vila de pe strada Barbu Iscovescu, ocupată de Gelu Voican Voiculescu, are o suprafaţă utilă de 291 de metri pătraţi şi o curte de 456 de metri pătraţi. Până în 2007, fostul demnitar a plătit o chirie de numai 140 de lei (38 de euro). În perioada 2007-2008, Voiculescu a plătit lunar 760,91 lei (195 de euro). Din 2008, chiria a crescut la 3.440 de euro. La 23 august 2011, Gelu Voican Voiculescu datora RAAPPS suma de 139.216 de euro, reprezentând chirie restantă şi penalităţi.

Vila este situată pe strada Barbu Iscovescu, în cartierul Primăverii

Casa este compusă din:
- nouă camere - 133 de metri pătraţi
- dependinţe (trei bucătării, trei grupuri sanitare, două vestibule etc.)  - 158 de metri pătraţi
- teren curte - 456 de metri pătraţi
- garajul vilei - 20,51 metri pătraţi.

Cine are dreptul la locuinţe RAAPPS

Conform reglementărilor în vigoare, „pot beneficia de locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului. Contractul de închiriere încetează de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu".

Profil Gelu Voican Voiculescu

- Are 70 de ani. Este de formaţie geolog. Revoluţia l-a adus la vârful unei societăţi dezorganizate, imediat în 1990.
- Este considerat unul dintre personajele-cheie ale evenimentelor din decembrie 1989. A participat, ca delegat al Frontului Salvării Naţionale (FSN), alături de generalul Victor Atanasie Stănculescu şi de Virgil Măgureanu, la procesul intentat dictatorului Nicolae Ceauşescu, din 25 decembrie 1989. După execuţia soţilor Ceauşescu, Voican Voiculescu s-a ocupat de înhumarea acestora.
- După Revoluţie, Gelu Voican Voiculescu a deţinut funcţiile de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu (28 decembrie 1989-28 iunie 1990). În urma alegerilor de la 20 mai 1990, a fost ales senator de Buzău pe listele FSN. În 1992 a demisionat din Parlament.
- În perioadele 1994-1996, Gelu Voican Voiculescu a fost numit ambasador în Tunisia de preşedintele de atunci, Ion Iliescu. El a fost rechemat din funcţie doi ani mai târziu.
- În iulie 2001, Voiculescu a fost acreditat din nou ambasador, tot de Ion Iliescu, în Maroc. S-a reîntors în România în ianuarie 2005, când i-a expirat mandatul.
- Deşi Gelu Voican Voiculescu a primit verdict de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea, asupra sa planează suspiciuni că ar fi fost informator. El a fost acuzat că a dat note la Securitate despre liderul MISA, Gregorian Bivolaru.

În vilă a stat Nicolae Giosan

Vila ocupată de Gelu Voican Voiculescu a fost construită, în 1939, de un antreprenor italian. După război, imobilul a fost naţionalizat. În 1949, locatarii mai multor vile din actualul cartier Primăverii au fost evacuaţi cu forţa, pentru a face loc unor consilieri şi militari sovietici. Printre aceste imobile s-a numărat şi vila din str. Barbu Iscovescu nr. 25.

Timp de mai mulţi ani aici a locuit un general sovietic. Ulterior, vila a fost repartizată demnitarului comunist Nicolae Giosan (foto), membru supleant al Comitetului Central al PCR şi preşedinte al Marii Adunări Naţionale. În 1988, Giosan s-a mutat într-o altă casă, din str. Herăstrău, imobilul rămânând nelocuit până la Revoluţie. În decembrie 1989, Nicolae Giosan a fost arestat. El a murit în Penitenciarul Jilava, la 30 iulie 1990, din cauza unor afecţiuni cardiace, înainte de a fi judecat în procesul comunismului. În 1990, până în luna iunie, vila a fost închiriată, pentru câteva luni, unui club, care a fost evacuat pentru neplata chiriei. În iulie 1990, imobilul din str. Barbu Iscovescu nr. 25 a fost repartizat familiei viceprim-ministrului de la acea vreme, Gelu Voican Voiculescu. ;

139 de mii euro este suma datorată RAAPPS de Gelu Voican Voiculescu, reprezentând chirie restantă şi penalităţi.

38
de euro a plătit Gelu Voican Voiculescu chirie pentru vila din Primăverii (291 de metri pătraţi) cu o curte de 450 de metri pătraţi, până în 2007.

198 de euro a plătit Gelu Voican Voiculescu chirie lunară în perioada 2007-2008 pentru vila din cartierul Primăverii.

3.440
de euro este chiria lunară cerută de RAAPPS după 2008, actualizată la preţurile pieţei, dar pe care Gelu Voican Voiculescu refuză să o plătească.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru: „Dacă am făcut trafic de influenţă? Nu contează detaliile, era legal"

„Adevărul": De ce nu aţi mai plătit chiria?

Gelu Voican Voiculescu: Este fals. Am plătit în fiecare lună, dar nu am acceptat tariful exorbitant pe care l-au stabilit. Eu plătesc în continuare vechea chirie.

Care ar fi chiria corectă pentru vila în care locuiţi?

Statul nu stabileşte chiriile după preţul pieţei. Chiria a fost mărită, mai întâi, în 2007, când a ajuns la 760 de lei. Dar de la 760 de lei până la 3.400 de euro, cât este acum, este o demenţă.

Aţi încercat să discutaţi cu cei de la RAAPPS?

Da, mi-au spus că dacă devin consilierul unui demnitar, locuinţa poate fi considerată "de serviciu" şi nu mai plătesc atât de mult. Dar ce să fac? Să mă umilesc la oamenii lui Băsescu să mă ia consilier?

Dacă nu vă mai puteţi permite să plătiţi,  de ce nu plecaţi?

Nu am unde să plec. Cu o familie formată din şapte persoane nu este foarte simplu. Vă daţi  seama câte camere mi-ar trebui?

info

Gelu Voican Voiculescu a fost demnitar doar şase luni, în 1990

Înainte de 1990, unde aţi locuit?

Până la Revoluţie, am locuit în 11 metri pătraţi, sigur, tot prin ICRAL. Am cedat acea locuinţă când am devenit titular de contract în imobilul din strada Barbu Iscovescu.

De când locuieşte familia dumneavoastră în vila din Primăverii?

Soţia mea a primit repartiţia în 1990 Casa a fost contractată de la ICRAL fără nicio legătură cu calitatea mea de demnitar.

În acea perioadă eraţi al treilea om în stat. Vreţi să spuneţi că nu v-aţi folosit influenţa pentru ca soţia să primească acea casă?

Din punctul ăsta de vedere, nu contează detaliile. Nu vreau să intru în amănunte, vă pot spune doar că era legal îndrituită să primească această casă. 

Chiar în Primăverii?

A primit unde s-a putut. Încă o dată vă spun, astea sunt detalii, restul sunt lucruri pe care vi le imaginaţi dumneavoastră, iar eu nu vi le confirm. Ce rost are să discutăm despre asta?

Sunt întrebări pe care nu putem să nu le punem...

Sunt chestiuni delicate, care ţin de biografia mea intimă şi pe care nu doresc să le fac publice. Vă spun cu toată responsabilitatea. În momentul acela, eu nu aveam niciun fel de... cum să vă spun?

Influenţă?

Nu influenţă! Niciun fel de prezenţă legalizată în acea casă. În 1995 ne-am oficializat legătura şi am devenit titular de contract, în calitate de şef de familie. Într-adevăr, am stat acolo din 1990, dar am stat aşa... Juridic, nu contează  decât ce este în acte.

De ce nu aţi luat repartiţie pe numele dumneavoastră?

Fiind o persoană singură, în momentul ăla apărea abuziv ca eu, viceprim-ministru, să-mi trântesc o casă. Vă spun foarte deschis. Nu că sunt un monument de cinste, dar orice abatere aş fi făcut, mie mi-ar fi fost imputată mult mai rapid decât altuia.

Ultima oră

Guvernul a anunţat, ieri, că RAAPPS va scoate la vânzare imobile situate în zone centrale ale Capitalei, dar îi va exclude de la licitaţie pe chiriaşii cu datorii faţă de regie şi îi va despăgubi pentru investiţiile deja efectuate în locuinţe doar dacă acestea au fost autorizate în prealabil.

Gelu Voican Voiculescu a fost demnitar doar şase luni, în 1990
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite