Societate

articolul anterior articolul urmator

Barometrul „viţiului” şi fibra morală a societăţii

14
8 Apr 2019 11:05:40
Cătălin Sturza

Cazul Mihai Pleşu aduce în atenţie o stare de fapt foarte gravă a ultimilor ani – care merge mult dincolo de faptul că a fost capturată o reţea de traficanţi de droguri din Bucureşti din care fac parte şi „VIP-uri”.

A. Viciile sunt în Bucureşti pe toate drumurile – şi sunt foarte, foarte uşor disponibile. Prin vicii nu mă refer doar la ierburi şi la ciuperci. Mă refer la pastile şi la droguri de toate felurile, de la unele mai „light” la altele care îţi „prăjesc” creierul şi sistemul. Mă refer şi la prostituţie, pentru toate buzunarele şi rangurile – şi sub tot felul de forme foarte la vedere: „masaje erotice”, „escorte”, etc. Mă refer la băuturi toxice şi periculoase pentru sănătate. You name it – şi îl/o vei găsi în Centrul Vechi; sau pe forumuri de internet la vedere. Oricine are ceva bani poate avea acces practic la orice.

B. Situaţia este tolerată, dacă nu chiar încurajată de autorităţi, în unele cazuri. Încă o dată, toate acestea sunt foarte uşor disponibile chiar în Centrul Vechi; sau pe forumuri de internet cunoscute. De unde ştiu? Aţi stat de vorbă vreodată cu vreun taximetrist din acela care „pescuieşte” noaptea la Unirii? Despre cum se fac banii adevăraţi în Bucureşti – şi mai ales, despre cum fac localurile de noapte banii pe seama unor turişti străini care vin tocmai pentru că ştiu cât de uşor sunt disponibile pe aici toate aceste „divertismente”? Aţi stat vreodată de vorbă cu vreun licean sau student care vrea şi el să „se distreze”?

C. Mai rău, această situaţie este tolerată, dacă nu şi încurajată, în unele cazuri, chiar şi în şcoli şi licee. Un amic mai tânăr îmi povestea mai demult (acum vreo 7-8 ani) că în clasa lui de la un liceu de elită din Bucureşti, din 29 de copii unul singur nu încercase ceva; mulţi încercaseră chestii tari; iarba era o treabă „light” şi la ordinea zilei. Dacă aveţi şi dvs. pe cineva cu copii la vreun liceu de elită din Bucureşti, întrebaţi-i pe puşti cu ce se „distrează” colegii lor. Sunt şanse destul de mari să fiţi surprinşi – şi veţi crede, poate, că trăiţi într-o realitate paralelă.

Iar toate acestea distrug, realmente, fibra morală a unei societăţi. Şi distrug zeci de mii de oameni şi de tineri – îi distrug fizic în primul rând; şi-i distrug şi psihic, şi sufleteşte. Şi se întâmplă zi de zi, la vedere, chiar lângă noi, în Bucureşti şi în România.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Scriptamanent
8.04.2019, 16:39:23

Sa vedem pe tari primele locuri la moartea cauzata de abuzul de droguri. 1. Ucraina 2. Bielorusia 3. Rusia 4. Estonia 5. SUA 6. Norvegia 7. Lituania 8. Nigeria 9. Seychelles (asta chiar ca e surprinzator...) 10.Finlanda ... 39. Romania Nu e OK deloc. Ar trebui efectuat un studiu social care ar fi motivatia tinerilor in atractia asta atat de idioata privind consumul de ciudatenii. Probabil se manifesta puternic o dorinta de a evada dintr-o realitate care nu le ofera repere solide, ancore morale, etaloane si modele bune de urmat. Apropo de indemnul autorului cu a merge in licee sa intrebati nu stiu ce si nu stiu cum, mergeti domnule autor si intrebati bietii elevi ce vor sa urmeze in viata, unde se vad peste 10 ani, in ce domeniu vor activa, ce universitate, la ce profil vor sa se inscrie. O sa aveti o surpriza. Majoritatea imensa habar nu au. Nu stiu care este oferta si care sunt optiunile, au un orizont extrem de limitat chiar daca au Internetul la degetul aratator, nu au crescut pasiuni, nu au perspectiva unei cariere si cum se construieste aceasta. Si asta este un efect al tembelizarii, a unei educatii nepuse in concordanta cu timpurile, cu lipsa orientarii scolare, cu lipsa discutiilor profesioniste cu psihologii, de lipsa indrumarii parintilor si lipsa modelelor adevarate. Cine sa ia in serios scoala si viata cand vede tuta din fruntea guvernului, sperjurul de la Senat, puscariasul din fruntea Camerei Deputatilor? Sau agramata aia de Grapini? Ordinari ca Stefanescu, Radulescu, Nicolicea, Iordache - zis si Dumnezeu, care ne spunea ca realitatea e cea care o spune el, astia sunt aruncati toata ziua pe ecran si li se sorb vorbele murdare. Nu mai spun de nenorocitii de la Educatie care au rupt generatii intregi de copii de realitate. Sa mai amintesc si de introducerea porcariei de Religie in scoala, locul unde ar trebui sa domneasca logica, stiinta, realitatea? Cum sa nu fie complet debusolati copiii, cum sa se mai increada intr-un sistem atat de stupid construit, atat de murdar si insistent promovat, cu scara valorilor inversate, cum sa nu evadeze in oniric si sa se creada, macar pentru putin timp, Top of the World? Educatia si-a ratat menirea de a forma caractere, de a informa, de a crea setea de cunoastere. Si Religia are si ea aportul ei nociv. De curand, un apologet ne spunea cat de bine este sa fie needucati copiii, sa nu aiba cunostinte despre ce se numeste educatie sexuala. Ah, numele lui e Sturza, dumneata, domnule autor. Dar stim ca Religia Otraveste Totul - apropo de locul ocupat de primele 3 locuri din clasament, tari in care religiozitatea, credinta in Dumnezeu a crescut semnificativ in ultimii ani, comparativ cu scaderea accentuata la nivel mondial. Cele doua evadari merg mana in mana: in oniricul indus de stupefiante si in imaginarul indus de habotnicia stupid religioasa.

+3 (3 voturi)
proda
8.04.2019, 17:01:28

Scriptamanent " Cine sa ia in serios scoala si viata cand vede tuta din fruntea guvernului, sperjurul de la Senat, puscariasul din fruntea Camerei Deputatilor? Sau agramata aia de Grapini?" Ba ! Nu mai injura ! Si nu mai sarlataniza ca si cum ai fi in partea sanatoasa ! Drogurile, injuraturile, betia, anticrestinismul etc sunt toate aceeasi mizerie

-3 (3 voturi)
proda
8.04.2019, 17:04:27

Scriptamanent "Sa vedem pe tari primele locuri la moartea cauzata de abuzul de droguri. 1. Ucraina" Adica toata productia din Columbia e livrata in SUA da mor ucrainienii in cealalta parte a lumii ! Si vreti sa credem asa informatie cu vicii ?

-3 (3 voturi)
Scriptamanent
8.04.2019, 18:58:56

mah nulule, nu te-ai saturat sa te deconspiri ca prostul site-ului? N-ai inteles ca vorbesc (SI SCRIU) doar din carti adevarate, nu din basme si legende ca alea din cartea trogloditilor de-abia iesiti din epoca bronzului, carticica ta neagra imorala cu liniute inegale perpendiculare? Nah, ia de aici: https://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/drug-use/by-country/

+4 (4 voturi)
Scriptamanent
8.04.2019, 19:10:36

Ah, si Moldova ta, mah boanghina ruseasca, sta foarte prost. Iar Rusia e pe primul loc si la canibalism, mult mai sus ca salbaticii aia din tribul ala de "taietori de capete", de prin Timor sau Borneo. Pana si aia sunt mai civilizati, mah...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările