Băsescu: Să nu mai facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat în studioul TVR, la emisiunea "Ediţie Specială", Traian Băsescu a adus în discuţie fenomenul emigrării medicilor,  despre care a spus că nu ar trebuie să se mai dramatizeze, fiind un drept al cetăţeanului de a pleca unde munca este corect răsplătită.

"Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să îşi plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească, dar nu poate să îi plătească, asta este realitatea", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu, invitat la "Ediţie Specială": "Dacă nu continuăm măsurile de austeritate şi în 2011 nu redresăm România"

În acelaşi context Traian Băsescu a ţinut să le mulţumească românilor care lucrează în afara ţării pentru că, indirect, ei ajută România, nealegând varianta de a se întoarce şi a solicita ajutor de şomaj.

"În momentul de faţă România nu poate oferi soluţii de absorţie rapidă a forţei de muncă şi acest adevăr trebuie recunoscut. Eu nu-l ascund. Au fost momente în care aceşti oameni nu aveau forţă de muncă în România, 2007-2008. Acum suntem în situaţia în care nu putem oferi locuri de muncă la, iată 7,43 % era şomajul pe ultima lună, pe luna iulie. Asta e realitatea României.

 În Italia şi Spania protecţia socială este la un nivel la care spaniolilor şi italienilor le convine mai mult să stea în şomaj decât să facă muncile mai grele. Românii acceptă să le facă şi să câştige mai bine, iar eu mulţumesc acestei categorii de români care muncesc în străinătate", a spus Băsescu, explicând că România s-ar afla în dificultate dacă aceşti români ar veni în ţară şi ar cere ajutor de şomaj.

"Imaginaţi-vă dacă cei două milioane de români care muncesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania ar veni să primească ajutor de şomaj în România, când noi avem deja fondul de şomaj deficitar. Deci acestor oameni trebuie să le mulţumim pentru ceea ce fac pentru România", a mai spus preşedintele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite