Băsescu nu se mai întoarce la popor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brusc, președintele României s-a răzgândit. După șase ani în care ne-a vorbit în continuu despre nevoia ca politicienii să-și întoarcă fața către popor, să-și plece urechea la păsurile celor care i-au ales, să-și valideze deciziile printr-o mai strânsă legătură cu oamenii, iată că astăzi Traian Băsescu ne spune contrariul. Domnia sa consideră inutil referendumul privind Legea Capitalei, întrucât Parlamentul este sing

Din punct de vedere legislativ, șeful statului are dreptate. Consultarea opiniei publice în privința unei reorganizări administrative n-are decât o valoare simbolică. Însă pe de altă parte, dezbaterea despre București vine pe fondul propunerii de a redesena întreaga hartă a țării. Dl Băsescu, susținut necondiționat de partidul de guvernământ, vrea să reducă numărul județelor de la 41, câte sunt în prezent, la numai opt. Motivul invocat pentru o schimbare atât de radicală? Debirocratizarea administrației, ne explică locatarul de la Cotroceni.

Cu asta putem fi de acord. Nu cred că există cineva printre cetățenii responsabili și cu scaun la cap ai României care să iubească birocrația și să se împotrivească reducerii numărului de funcționari cu mânecuțe. Evident, cu excepția nostalgicilor care tânjesc după vremurile în care toată lumea lucra la stat sau a clientelei politice care-și împarte scaunele de bugetari. În același timp, să nu pierdem din vedere faptul că o reorganizare administrativă este cel puțin la fel de importantă ca o reformă constituțională. Iar ea nu se face pe genunchi. Și nici prin angajarea răspunderii guvernului, așa cum ne anunță, de pe coclaurii Bistriței, secretarul general al PDL.

Nici n-are rost să comentez în detaliu aberațiile trasate cu pixul de "specialiștii" puterii. Să luăm doar un exemplu edificator. Una din cele opt viitoare subdiviziuni administrative va fi formată din actualele județe Vrancea și Galați (aparținând Moldovei), Buzău și Brăila (din Muntenia) și Constanța plus Tulcea (Dobrogea). Carevasăzică, zona de la Curbura Carpaților se va uni cu Litoralul Mării Negre! O chestie mai idioată (mi-e imposibil să găsesc alt cuvânt) nu s-a mai auzit de pe vremea lui Stalin. Când județele, regiunile și chiar țările se desenau, dintr-un condei, fără nicio legătură cu geografia, istoria, cultura sau cu identitatea locurilor și oamenilor.

Contradicția vine din modul în care guvernanții de astăzi, în frunte cu premierul Emil Boc, plănuiesc să promoveze inițiativa cu pricina. Și anume printr-o asumare a legii, adică fără ca ea să fie dezbătută de parlamentari și, cu atât mai puțin, de electorat. Pentru că dacă s-ar întoarce la popor, cum ne învăța acum câțiva ani mentorul său, atunci ar descoperi că oamenii nu vor împuținarea județelor. Dimpotrivă. Mulți români își doresc mai degrabă revenirea la organizarea dinainte de venirea comuniștilor, cu mai multe subdiviziuni administrative, centrate în jurul comunităților cele importante. Cum erau, de pildă, județe dispărute între timp ca Romanați, Covurlui, Tutova, Rădăuți, Câmpulung și altele.

Ziarele "Adevărul" și "Adevărul de seară" vor prezenta, într-un serial, argumentele care demonstrează că harta propusă de actuala putere nu este benefică pentru statul român și nici pentru cetățenii săi. Până atunci, există o singură întrebare fără răspuns: cum se împacă ideea centralizării administrației care decurge din propunerea celor opt județe cu autonomia locală? Pe care politicienii noștri au tot luat-o în gură de douăzeci de ani încoace și-au mestecat-o până n-a mai rămas nimic din ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite