Societate

articolul anterior articolul urmator

Bătrânii vulnerabili, victimele preferate ale ticăloşilor

7
21 May 2020 12:58:17
Paul Stan

Despre bătrânii noştri este vorba! Cei care ne deranjează, ne enervează, cu motiv sau fără motiv. Bătrânii, pensionarii care mor cu duiumul, umflând mereu statisticile morbide. Dintotdeauna  primii care se duc la cele veşnice sunt vârstnicii. Parcă în ultimii ani, sunt tot mai mulţi bătrâni care mor înainte de vreme. Mor cu zile! Acum, în vreme de pandemie, ei sunt primele şi cele mai multe victime care îngroaşă numărul morţilor

Auzim de multe ori, voci care rostesc tare şi cu năduf, poate chiar unora dintre noi ne scapă la nervi, porumbelul din gură, fără se ne dăm seama de enormităţile vorbite-Aşa le trebuie! Să-i mai lovească şi pe ei Dumnezeu, că prea au luat-o razna! Nu mai înţeleg, nu te mai ascultă, nu vor să mai gândească, sunt mereu nervoşi, agitaţi, nemulţumiţi de ceva! Umblă capii pe străzi, prin autobuze, tramvaie! Te cerţi la tot pasul cu ei!” Alte judecăţi omeneşti, alţi cetăţeni, de altă vârstă le dau sentinţa finală, cu cinism, uitând că timpul îi va aduce şi pe ei în aceeaşi stare şi chiar situaţie ca cei pe care îi condamnă-Lăsaţi-i să mai moară şi ei! Sunt prea mulţi! Şi-au trăit traiul, şi-au mâncat mălaiul! N-au de ce să mai trăiască!”

Şi mulţi dintre cei condamnaţi de semeni cu o uşurinţă extremă, chiar mor. Printre noi, alături de noi, chiar şi în familiile noastre. Se sting cu păcatele lor, cu faptele lor bune cu tot, aproape fără să ne dăm seama. Dispar de tot din această viaţă, lăsându-ne pe noi ceilalţi vieţuitori cârcotaşi, fără minte, fără compasiune...la fel de nervoşi, la fel de oţărâţi pe bătrânii noştri şi pe viaţă. De multe ori, ne dăm seama că ei nu mai sunt când nu mai avem pe cine să ne vărsăm năduful, supărările! Majoritatea se duc umili, umiliţi, călcaţi în picioare, recuzaţi de o societate nerecunoscătoare generaţiilor pe cale de dispariţie, cele fără de care nu ar fi existat generaţiile actuale.

Da, despre bătrânii noştri este vorba! Cei care ne deranjează, ne enervează tot mai mult, cu motiv sau fără motiv. Bătrânii, pensionarii care mor cu duiumul, umflând mereu statisticile morbide. Dintotdeauna  primii care se duc la cele veşnice sunt vârstnicii. Aşa-i ciclul vieţii şi al morţii. Dar parcă în ultimii ani, sunt tot mai mulţi bătrâni care mor înainte de vreme, mor cu zile. Iar acum, în vreme de pandemie, ei sunt primele şi cele mai multe victime care îngroaşă numărul morţilor, oriunde în lume, unde se manifestă noul virus. Există chiar o ipoteză senzaţională, conspiraţionistă, conform căreia noul coronavirus a fost creat să mai scape lumea de bătrâni, de povara plăţii pensionarilor şi a întreţinerii acestora!!!! Versiune preluată şi propagată tot mai mult şi la noi în ţară de către unii fără un dram de minte! Evident că astfel de teorii nocive nu au nici o legătură cu realitatea.

Dar, nu putem să nu constatăm că în România, acum, categoria de persoane cea mai vulnerabilă în faţa morţii este cea a oamenilor în vârstă, numită generic pensionari. Iar atunci când societatea în care trăiesc traversează perioade de crize, cum este cea de sănătate din prezent, ei sunt primele şi cele mai multe victime. Nu doar victime ale morţii! Ca şi cum mulţi dintre vârstnici nu ar fi trăit suficiente drame, umilinţe, suferinţe în epocile trăite-războaie, molime, foamete, asupriri, dictaturi, fascism, comunism, neocomunism-cad acum cu uşurinţă victime ticăloşilor. Ticăloşi fără scrupule, care îi vânează cu predilecţie pe bătrânii singuri, vulnerabili, neajutoraţi. Îi jefuiesc, îi umilesc, îi deposedează lacom, criminal de orice bun mai au. Uneori chiar de bunul suprem, viaţa.

Trăim într-o vreme în care infracţionalitatea la adresa oamenilor bătrâni este în floare, de la escrocherii, găinării mici, la tâlhării, atacuri, ameninţări, agresiuni şi până la manipulări cu scopuri politice. Oamenii în vârstă sunt victimele predilecte atât pentru infractorii de drept comun, cât şi pentru infractorii cu gulere albe care conduc partide politice, instituţii importante ale statului ori guvernează ţara. Mai ţineţi minte, avem politicieni condamnaţi pentru fraudă electorală, care au convins atât ”morţii” cât şi vii să-i voteze!

De când ne-a lovit pandemia, statistica mincinoasă ar putea spune că numărul infracţiunilor la nivel naţional ar fi scăzut! Fals! Dimpotrivă, au crescut numărul escrocheriilor, jafurilor, tâlhăriilor, atacurilor, şmecheriilor băieţilor deştepţi cu gulere albe, ale aleşilor! Dar acestea nu au mai fost înregistrate toate la poliţie, la procuratură, la judecătorie. Cine s-a mai dus în vreme de pandemie să depună plângere la poliţie? Şi câte reclamaţii au mai fost luate în seamă, nu mai vorbesc de soluţionare? Câte procese de tâlhărie, jaf, escrocherie şi alte acte de infracţionalitate s-au mai judecat în perioada stării de urgenţă sau de alertă? Victime predilecte bătrânii vulnerabili! Mulţi vârstnici nu au mai apucat şi nu vor mai apuca să li se facă dreptate. Au murit sau mor cu dreptatea în mână, cum se spune! -Şi-au trăit traiul şi-au mâncat mălaiul! La ce le mai foloseşte dreptatea?”, se aud vocile multora din mulţimea nărozilor.

În ultimele zile, am observat realitatea existentă. Ca să dau doar două exemple nebăgate în seamă, cum sunt zeci, poate chiar mii în ţară. Moş Ion, un ţăran care merge pe 94 de ani, trăitor într-un sat din Bărăgan. Preferă să trăiască singur la ţară, nu vrea să meargă la oraş, la copii. Astfel, este o victimă multiplă: pe de o parte îl păcălesc escrocii mărunţi din sat, care-i cer bani cu împrumut fără a-i mai înapoia vreodată, minţindu-l că îl ajută la diverse treburi prin curtea şi grădina casei. Pe de altă parte, este o victimă a manipulărilor edilului care l-a convins să-l voteze de fiecare dată, dar care niciodată nu-l întreabă pe Moş Ion şi nici pe ceilalţi vârstnici ai comunităţii ce nevoi au, cum să-i ajute! Iar în această situaţie a stării de urgenţă care tocmai s-a încheiat, majoritatea administraţiilor locale au încălcat cu bună ştiinţă legea care îi obliga să asigure asistenţa socială a cetăţenilor vulnerabili!

Dimpotrivă, bravul edil cu membrii consiliului local în gaşcă, le-au impus bătrânilor impozite şi taxe pe care nu le pot duce. Deşi n-au încheiat niciodată contracte de salubrizare cu sătenii, nici măcar nu i-au informat cu noile norme şi reglementări în domeniu, darmite să-i scutească pe cei vulnerabili, administraţia locală le-a trimis înştiinţări de plată a gunoiului, circa 1 milion de lei vechi pe an, 2020, pe cap de moş, babă, amărăştean. Evident fără ca vreodată administraţia locală să le fi pus la dispoziţie mijloace de salubrizare. Evident că primăria nu a ţinut cont de vârsta, starea materială, cantitatea de gunoi inexistentă sau produsă de cetăţeni! Evident că fără să asigure salubrizarea spaţiilor publice ale localităţii! Cu toate acestea, oamenii sunt obligaţi să plătească taxe inventate. Pe nimic! Iar astfel de situaţii se întâmplă la nivel naţional, nu doar într-un sat amărât sau altul. Practic, mafia gulerelor albe le bagă oamenilor mâinile în buzunare, ca hoţii!

Alt exemplu, de astă dată din Bucureşti. Vecinul meu de 80 plus, singur, bolnav, dar care îşi mai ajuta semenii la nevoie, a fost păcălit cu ceva timp în urmă cu o sumă importantă de bani de către o persoană, căreia i-a împrumutat naiv economiile. Dovada o chitanţă de mână, cu doi martori. Evident că nu a mai primit banii înapoi. În disperare de cauză, a apelat la Poliţie, care l-a trimis la instanţa de judecată. Acolo, în primă instanţă, judecătorii i-au dat dreptate şi a obligat pârâta să restituie banii, dar aceasta a făcut apel, să tragă de timp. Poate, poate moare moşul şi nu-i mai dă banii. Situaţia de urgenţă a venit cu suspendarea activităţii instanţelor, cu excepţia cazurilor grave şi urgente, iar procesul bătrânului pentru recuperarea banilor împrumutaţi cu naivitate a rămas în aşteptare. -Ce să fac , acum? Sunt cardiac, am şi Parkinson, mor şi îi rămân banii hoaţei! Am dat o groază de bani la avocaţi! Primul avocat m-a mâncat de mulţi bani şi nu m-a ajutat cu nimic. Acum, am găsit la tribunal un alt avocat. Mi-a cerut bani şi l-am plătit degeaba, că procesul este suspendat. Mă sună mereu, îmi cere bani, zice să mergem la cafea, dar tot eu plătesc. Nu m-a ajutat cu nimic! A zis că mă mai sună!Acum, mi-a venit şi de la primărie să plătesc milioane de lei timbrul judiciar!”

Disperarea bătrânului căruia îi tremură mâinile şi este incoerent în vorbire, este firească, chiar dacă şi-a creat singur problema, împrumutând naiv bani cui i-a cerut! Dar acum, vulnerabil, neajutorat, pe lângă că nu-şi mai poate recupera economiile, pare o pradă uşoară şi pentru unii escroci cu gulere albe, avocaţi, care în loc să-l ajute încearcă să-l mulgă fără scrupule de bani. Cazuri similare probabil că sunt cu sutele în ţară, iar escroci de asemenea. Bătrânii vulnerabili, naivi, cu toate că au trecut prin multe într-o viaţă de om şi ar trebui să ştie să se ferească de necazuri, sunt victimele preferate ale ticăloşilor de orice fel. Păcat! Poate ar trebui să fie mai mult respectaţi, ajutaţi şi protejaţi până nu este prea târziu!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Herr Hoher
21.05.2020, 17:16:20

. . In Banat era o vorba: . Foaie verde de Dai n-ai Ia nu da, sa vezi cum ai!

+1 (1 vot)
Dream Pervertor
22.05.2020, 10:14:30

- Gica, te-ai transformat din ghidul Michelin al cantinelor in colportor de fake-news! Halal sfarsit!

+1 (1 vot)
Jean Nistorica
22.05.2020, 17:13:33

Domnule Paul Stan ar trebui sa stiti ca intelepciunea nu mai este de mult un apanaj al varstei si ca daca esti batran asta nu inseamna automat ca esti si intelept. Probabil ca multi batrani o duc prost si mai au si tarele si dezavantajele varstei. Dar asta nu inseamna sa fii si prost si sa-ti dai economiile de o viata primei hoate. Apoi sa crezi ca politia, avocatii si instantele de judecata iti vor aduce inapoi banii in trei zile. Instantele din Romania merg foarte incet si prost pentru toata lumea: tineri, batrani, firme, samd. Apoi sunt si batrani care o duc asa de bineee..., oho..., asa de bine... Au fentat munca si pe vremea lui Ceausescu, au fentat-o si dupa revolutie, au mai bagat si cate o pensionare pe caz de boala oameni perfect sanatosi (cunosc cazuri), au mai bagat si cate o pensionare anticipata, si cate una cu dedicatie, si cate o pensionare la varste fragede, 50-55 de ani. O cunostinta de-a mea, lucrator in sistemul penitenciar, se va pensiona la anul la nici 55 de ani. La varsta asta si cu pensie babana incepi o noua viata. Si pe astia, tinereii, ii bagati tot la categoria batrani? Ca doar sunt tot pensionari. Apoi 99% din batrani sunt PSD-isti. Iti mai pare rau de ei? Pai vezi... Spuneti ca au murit multi batrani de Covid, asa o fi... De-ar fi murit si macar unul cu pensie speciala. Dar nici pomeneala, ei sunt facuti sa traiasca vesnic ca sa ne aduca aminte noua, cei care le platim pensiile uriase, ce poate sa faca un sistem politic corupt. Am 52 de ani si am propria firma. Nu imi pot da un salariu mai mare de 2.000 (doua mii) de lei net pe luna. Eu ce pensie o sa am? Mie cine o sa imi planga de mila? Bugetarul care cica a lucrat de acasa si a luat salariul intreg inclusiv sporurile de "periculozitate" cu toate ca o freca din sufragerie? Discutia legata de batrani e mult mai ampla si are multe aspecte. Ii respect pe batranii care merita, ceilalti ma dezgusta.

0 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
23.05.2020, 19:21:32

...Culmea este ca exterminarea asta a batranetului e planificata tot de niste boshorogi nenorociti dar bogati ca Bill Gates & co.

+1 (1 vot)
Marcel Cristea
23.05.2020, 20:45:52

Proof that leftism is a mental disorder and that liberalism begets tyranny.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările