Societate

articolul anterior articolul urmator

Beatrice Mahler: Foarte puţine persoane se mai testează, chiar dacă au simptome. Fără anchete epidemiologice, riscăm un nou val

10
23 Jan 2021 00:32:36
Autor: News.ro
Beatrice Mahler / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 25 dec 2020
Beatrice Mahler / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 25 dec 2020

Directorul Institutului ”Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, a tras un semnal de alarmă privind persoanele infectate cu noul virus, dar care nu se prezintă la medici, iar motivul principal este stigma. Mahler afirmă că, în lipsa unor anchete epidemiologice, s-ar putea ajunge la un nou val de îmbolnăviri.

Beatrice Mahler este de părere că noua tulpină de coronavirus trebuie să ne pună în gardă, având în vedere informaţiile potrivit căreia aceasta se transmite mai uşor şi are o mortalitate mai mare.
 
”La început am avut doar informaţia că se transmite mai uşor, noua tulpină, acum ştim că mortalitatea este mai mare. Este de aşteptat ca atunci când apare o tulpină nouă, informaţiile despre ea să vină treptat, iar acest lucru trebuie să ne pună în gardă şi pe noi şi să ne facă atenţi şi să ne facă responsabili pentru că povestea coronavirus nu s-a încheiat”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24, vineri seară.
 
Potrivit directorului Institutului ”Marius Nasta”, soluţia pe termen mediu şi scurt este purtarea măştii, distanţarea fizică, iar pe termen lung, vaccinul. Beatrice Mahler este de părere că regulile din prezent ar trebui să mai fie valabile şi pentru următorul an.
 
”În acest moment trebuie să ne gândim la două soluţii, soluţii pe termen mediu şi scurt sunt purtarea măştii, regulile pe care le cunoaştem şi ele trebuie să rămână reguli de aur pentru următorul an, însă vaccinul vine ca o soluţie terapeutică, prima şi singura din acest moment, pentru infecţia SARS CoV-2. Cu siguranţă, în momentul în care o mare parte dintre noi vom fi vaccinaţi, speranţa unei vieţi normale este cea care cred că trebuie să ne motiveze pe toţi să mergem către această soluţie”, a mai declarat Beatrice Mahler.
 
Directorul de la ”Marius Nasta” a mai adăugat că în acest moment sunt paturi libere în spitalul pe care îl conduce, inclusiv pe Secţia de Terapie Intensivă.
 
”În acest moment lucrurile sunt într-o direcţie bună, aş putea spune, cel puţin la Institutul Marius Nasta avem paturi libere atât în Secţie, cât şi în Secţia de Terapie Intensivă. Pot spune că nu am avut această situaţie de la sfârşit de august, început de septembrie. E o direcţie bună şi mi-aş dori să păstrăm această direcţie. Sper că lucrurile vor rămâne în acest platou şi că existent, pentru că deja ştim că această tulpină din Marea Britanie se găseşte şi în România şi are transmitere comunitară, nu va avea în perioada următoare un impact important asupra creşterii numărului de cazuri. În acest moment, însă, da, avem un număr mai mic de cazuri, e adevărat că din cazurile internate, 80 la sută sunt pacienţi cu forme severe, pentru că în acest moment vin în spital persoanele care într-adevăr, nu au altă soluţie terapeutică, sunt multe care amână momentul internării. În terapia intensivă avem câteva locuri, puţine, dar ele există şi îţi permiţi să manageriezi situaţia fără să fii speriat că starea unui pacient din Secţie se va deteriora şi nu mai sunt paturi în terapia Intensivă. Lucrurile sunt, pot să spun, într-o direcţie bună. Mi-aş dori să putem păstra această linie”, a mai declarat Mahler.
 
Întrebată dacă ar fi recomandat măsurile de relaxare în Capitală, după scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19, Beatrice Mahler a declarat că o îngrijorează mai tare persoanele pozitive la SARS CoV-2 care nu se prezintă pentru a fi testate şi luate în evidenţă.
 
”Pe mine mă îngrijorează un aspect: persoanele care se prezintă la Institutul Marius Nasta pentru a fi testate, sunt foarte puţine. Oamenii nu mai vin pentru test când sunt simptomatici, oamenii stau acasă simptomatici şi ajung să vină când au o insuficienţă respiratorie pe care ei o resimt ca şi stare de boală avansată. Ştiu sigur că sunt persoane care stau la domiciliu, cu simptomatologie de infecţie SARS CoV-2 şi nu solicită testare pentru că ei oricum ştiu ce diagnostic au”, a declarat Beatrice Mahler.
 
Stigma este principalul motiv, spune Mahler. 
 
”Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este stigma pentru că în momentul în care ai SARS CoV-2 şi spun asta din povestea colegilor mei care au trecut prin această boală, stigma cu care i-au tratat vecinii şi prietenii a fost extrem de impactantă pe viaţa lor şi pe trauma resimţită. Şi atunci preferă să se retragă, să treacă prin boală singuri, apoi să iasă fără să ştie lumea că ei au fost bolnavi. Există riscul ca, nefiind declanşată ancheta epidemiologică, o parte din prietenii şi cunoscuţii lor care nu sunt informaţi să fie bolnavi şi să nu ştie de unde s-au îmbolnăvit. Şi atunci putem să ne aşteptăm la o explozie de cazuri care să nu ştim de unde vine. Acesta este riscul pe care îl văd în acest moment”, a precizat Beatrice Mahler.
 
Directorul Institutului ”Marius Nasta” a adăugat că simţul civic trebuie să predomine, iar cel care a trecut prin boală trebuie ajutat să se reintegreze în societate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

alexandre lucas
23.01.2021, 09:24:35

Pai si normal ca ca nu se testeaza.... un test costa de la 270 lei in sus....daca soliciti DSP-ul vine in 3 zile. Despre ce vorbim?

-6 (14 voturi)
Edmond Wolf
23.01.2021, 10:04:22

Vorbim despre faptul că doamna doctor are dreptate: scade frica. Asta nu e bine. Oamenii au început să mai citească și alte opinii despre covid decât cele ale guvernanților corupți și mincinoși. Oamenii încearcă să trăiască normal, fără frica de ceva ce este la fel ca o gripă. Asta nu-i place doamnei doctor. Cetățeni care duc viață normală în era dictaturii medicale? Asta e de neconceput. Oamenii trebuie speriați, chiar îngroziți. Înainte, doamna manager politic! Speriați-i pe români! Vine balaurul covid și numai frica de el îl poate opri.

-11 (13 voturi)
nea Ilie de la sculărie
23.01.2021, 10:17:02

Edmond Wolf ba.. tu asa esti in mod normal sau doar dupa ce cazi in cap? ba nenorocitule.. in luna noiembrie au avut loc 3 decese in bula mea! despre ce prostii vorbesti acolo? cara-te draq de semidoct aurist!

+4 (6 voturi)
An Analog Guy In A Digital World
23.01.2021, 09:38:13

Stigma, despre care vorbeste doamna Mahler, este dovada starii deplorabile de educatie a acestui popor, a lipsei de intelegere asupra problemei si cat de mult conteaza primitivismul in gandire promovat de catre biserica. Impreuna cu saracia in care traim, aceste lucruri compun o fotografie la zi a populatiei Romaniei si ne indica distanta uriasa care ne-a ramas de parcurs pana cand putem spune ca ne-am civilizat. Intr-o tara in care populatia rurala a fost, este si inca va mai fi needucata, si in care populatia urbana este compusa, in esenta, din tarani bagati in blocuri si in fabrici de catre Ceausescu, perspectivele de redresare morala a acestei tari sunt sublime ... dar lipsesc cu desavarsire. Si ne mai miram ca (h)AUR aduna voturi? Sa ne mai miram ca PSD-ul are mereu aceasi baza compacta de votanti care-i sustin indiferent de ce porcarii fac si ce analfabeti, hoti, puslamale si loaze le conduc partidul? Si sa ne mai miram ca discursurile lui IPS Teodosie au priza ori ca televiziunile fac o propaganda atat de stravezie incat poti citi Sputnik-ul prin ele?

+3 (7 voturi)
Felix Catus
23.01.2021, 09:47:38

Pentru ce ar veni la spital sa se trateze daca au o forma usoara de Covid? Nu exista tratament specific, o spune chiar dr Mahler. Si atunci sa ce sa gaseaca la spital, in afara de infectii nosocomiale din abundenta? Si eu daca as avea o forma usoara de Covid as sta acasa, in confort, nu sa stau intr-un salon de bolnavi cu tot felul de alte infectii si sa mananc mancare de spital.Ca tratament specific oricum nu exista. Cazurile grave sunt altceva si numai ele ar trebui internate. Problema e alta, daca nu sunt bolnavi "de Covid" doctorii nu-si mai iau primele promise.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările