Societate

articolul anterior articolul urmator

Beatrice Mahler susţine că legislaţia nu permite angajarea de personal suficient în secţiile ATI: „O parte dintre cei care au venit la început au abandonat lupta“

2
18 Apr 2021 10:02:42
Autor: Lizeta Oprea
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”

Managerul Institutului „Marius Nasta” Beatrice Mahler afirmă că legislaţia este învechită şi nu permite angajarea de personal suficient în secţiile ATI, unde pacienţii au nevoie de îngrijire permanentă.

Mahler atrage atenţia că „este o suprasolicitare extrem de mare a personalului”. Medicul susţinecă o parte din personalul care a reuşit să fie angajat în ATI pe durata stării de alertă ”a abandonat lupta”, întrucât ”nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav”.

„Lucrurile sunt diferire pentru fiecare spital. Pentru “Marius Nasta”, care este în subordinea Ministerului Sănătăţii, posturile pentru medicii de Terapie Intensiva nu au putut fi scoase la concurs pe perioada nedeterminată. Posibilitatea angajării personalului la ATI în aceste moment este doar pe perioada determinată, adică pe perioada stării de alertă. Pe de altă parte, există un deficit de personal la ATI, unii dintre ei sunt medicii, această categorie care este extrem de solicitată în ultmul an,  dar asistenţa pacienţilor în aceste secţii nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali, care şi eu au nevoie de training pentru a face faţă unui număr mare de aparate pe care să ştie sa le folosească. Asistentul de terapie intensivă este, pe lângă sistent medical, şi un tehnician foarte bun”, a declarat Beatrice Mahler, la B 1 TV.

Aceasta a precizat că ”legislaţia pe care o avem este foarte veche şi permite angajarea de medici, asistente şi infirmiere în ATI care nu corespunde nevoii de îngrijire a pacientului cu coronavirus”.

„La “Marius Nasta” avem în continuare deficit de personal în ATI. Şi pentru posturile care au fost scoase la concurs şi care s-au ocupat, o parte dintre cei care au venit la început în echipă, au abandonat lupta, pentru că nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav, extrem de afectat şi care are nevoie de îngrijire 24 din 24 de ore. Este o suprasolicitare extrem de mare a personalului", a mai declarat medicul.

Autorităţilese confruntă în ultima perioadă cu lipsa locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus, dar, în repetate rânduri, au afirmat că nu paturile în sine sunt problema, ci lipsa personalului care să deservească evantualele paturi care ar putea fi montate.

Sâmbătă, patru pacienţi cu coronavirus au fost trnapsortaţi de la Bucureşti la Iaşi, pentru a avea loc într-o secţie ATI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ludwig
18.04.2021, 10:28:18

Dar bani sunt? un medic ati-st are 25 mii lei salariu, o asistenta cu studii superioare-facultatea de asistente si moase are si ea cu ture si sporuri 15 mii salariu. Tehnicianul daca e inginer si trebuie sa-si de-a certificari trebuie si el platit corespunzator mai ales ca aparatele se pot defecta si noaptea....Deci de unde atatia bani?

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
18.04.2021, 11:51:06

În cazul ăsta ... să aducem niște oameni deștepți care să întocmească o legislație nou nouță și foarte eficientă ! Eventual să și reformeze pe bune, din temelie, întreg sistemul de " sănătate " ... . Dar ... :)) .. în același timp .. ar trebui să reformeze toate sistemele , toate instituțiile statului .. În primul rând .. instituția făcătorilor de legi și a justiției ... Fiindcă ei sunt cu făcăturile ... . Adică să reformeze din temelie o țară ... România ..

-5 (5 voturi)
Modifică Setările