Benzină peste foc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva declaraţii foarte grave au trecut prea uşor nediscutate. Prim-ministrul Victor Ponta a scos în afara ţării cetăţenii români de etnie maghiară, numai pentru că nu i-a plăcut atitudinea acestora.

„Am pierdut din cauza ungurilor" s-a exprimat şi primarul tabloid Radu Mazăre, de undeva de pe o plajă, sumar îmbrăcat, aşa cum ne-a obişnuit.

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a plusat vehiculând ideea că maghiarii au fost manipulaţi prin intermediul „clericilor" şi a numit bisericile prin care s-ar fi acţionat. Liderii USL au identificat în „unguri" o vinovăţie pentru propriul eşec şi au mai băgat biserica în obsesiile lor politice. Biserica, indiferent de confesiune, scăpase de data asta, ca prin minune, de circul politic. Nu îndrăznea vreun politician să intre astfel în impact frontal cu Biserica Ortodoxă Română, dar cu bisericile mai mici şi „ungureşti" e altă discuţie.

Mesajele de acest tip sunt extrem de periculoase, pentru că se suprapun peste ura exacerbată injectată în public de actuala clasă politică. Peste 7 milioane de români, care au şi aşa destule motive de supărare şi frustrare, primesc acum o nouă ţintă. Una vizibilă pe criterii etnice. Cea mai periculoasă ţintă.

Liderii USL caută să împrăştie propria incompetenţă politică într-o direcţie cu potenţial exploziv şi asta este foarte grav. Gestul acesta exemplifică încă o dată modul iresponsabil în care este exercitată puterea în acest moment.

Cum altfel pot fi catalogate declaraţii care aruncă în afara ţării un grup etnic pentru singurul motiv că unor politicieni nu le place atitudinea acestui grup? Cum altfel poate fi calificată declaraţia unui politician care atrage în scandal clute religioase ale unor minorităţi naţionale?

Liderii USL care au arătat cu degetul către maghiari nu au priceput un lucru simplu. Comunităţile maghiare nu sunt la fel de manipulabile ca cele înglodate în sărăcie din Oltenia sau alte zone unde baronii locali au adunat la urne oamenii în procente bizare. Aceasta este realitatea, maghiarii gândesc mai puţin emoţional şi mult mai practic. Sunt disciplinaţi la chemări politice doar în măsura în care aceste chemări corespund cu interesele şi aspiraţiile lor directe, în rest nu le pasă. UDMR are un cuvânt de spus în aceste comunităţi numai în măsura în care vorbeşte despre interesele directe ale acestor grupuri.

Ungurii nu s-au prezentat la urne pentru că nimic din mesajele USL nu le-a spus că demiterea lui Băsescu este o problemă importantă pentru ei. Problema este una de comunicare, nu una etnică. Mesajele USL nu au fost credibile pentru această comunitate din cu totul alte motive decât cel etnice. Unul dintre ele este şi faptul că, în mod tradiţional, comunităţile maghiare nu simpatizează cu comuniştii şi urmaşii lor.

Ce procente a avut aici Ion Iliescu? Câte voturi a adunat de aici PDSR? Ce reprezentanţi au PSD şi PNL în administraţiile locale?

Prim-ministrul Victor Ponta şi liderii USL care au scos în afara României comunităţile maghiare au greşit într-un mod incalificabil. Maghiarii care au decis să nu meargă la vot sunt cetăţeni români cu drepturi depline şi nimic nu justifică plasarea lor în afara ţării. La fel cum nu sunt justificate toate declaraţiile politice agresive la adresa celor care, indiferent de etnie, au decis să nu dea curs invitaţiei USL la urne.

În loc să amplifice inutil sentimente negative bazate pe criterii etnice, liderii USL ar trebui să discute cu reprezentanţii lor din aceste judeţe, pentru a vedea cât de eficient s-a comunicat. Ar identifica astfel motive mult mai pertinente pentru cifrele din Harghita şi Covasna.

Ura propagată de politicieni, care a provocat radicalizarea publicului la un nivel foarte periculos, amplificată prin supărarea pentru iminenta invalidare a referendumului este ca o vâlvătaie peste care aruncă benzină etnică nişte politicieni complet iresponsabili. Persoane care fac asta nu au cum să fie ghidate de intenţii bune pentru România. Sunt indivizi care, de dragul intereselor private sau de grup, sunt dispuşi să repete nebunia de la Târgu Mureş, din 1990.

Atitudinea
aceasta nu trebuie trecută cu vederea. Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, trebuie să-şi ceară scuze public pentru declaraţia care a implicat în scandal unele culte religioase minoritare. Este un gest demn de mânia proletară comunistă a perioadei în care tancurile sovietice ne-au frânt istoria. Faptul că un liberal comite o astfel de impoliteţe spune multe despre convingerile celor care conduc acum acest partid.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Ură şi pedeapsă

Boicot şi democraţie

Cum este caracterul lui Victor Ponta?

Gogoaşa Crin Antonescu: 37 de grame

Cui foloseşte?

Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi

Chiar ne credeţi proşti?

Victor Ponta a plagiat din Ion Iliescu

De ce stăm în genunchi?

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite