Biciclistă pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a venit la muncă pe bicicletă
Elena Udrea a venit la muncă pe bicicletă

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este singura persoană publică care a ţinut să sărbătorească, ieri, „Ziua mondială fără maşini“, venind la muncă pe două roţi. Ministrul Udrea l-a amendat cu 10% din salariu pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu din cauză că a venit la serviciu cu maşina. Acesta susţine, însă, că a luat autobuzul.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a fost unul dintre puţinii bucureşteni care au decis să respecte „Ziua mondială fără maşini". Ieri-dimineaţă, ea a ajuns la serviciu pe bicicletă, în jurul orei 9.30, cu o întârziere de 20 de minute faţă de zilele când foloseşte maşina.

Ea a plecat de la intersecţia Calea Floreasca cu Şoseaua Pipera în jurul orei 8.15, însă a făcut mai multe opriri pentru a acorda declaraţii presei. „Am făcut cu 20 de minute mai mult decât cu autoturismul, dar am stat şi la stopuri. Dacă eşti biciclist experimentat, când e roşu pentru maşini, tu mergi pe trecerea de pietoni, pe verde", a declarat Elena Udrea.

A dat pantofii cu toc pe balerini

Udrea a declarat că mersul pe bicicletă a fost „o experienţă plăcută" şi este de părere că măcar o zi din lună funcţionarii ar trebui să nu mai folosească maşinile de muncă.

Bucureştenii s-au folosit de maşini ca în orice altă zi



„A fost prima oară când am mers cu bicicleta în oraş. Cred că se poate, măcar o dată pe lună, să nu folosim maşinile instituţiilor statului şi benzina plătită din bani publici. Dacă am merge toţi cu bicicleta, ar fi altfel traficul. Un avantaj este că poţi vorbi fără probleme cu ceilalţi parteneri cu care mergi pe bicicletă", a spus Udrea. Şefa de la Turism a venit îmbrăcată destul de elegant, ­într-un costum negru, dar a  renunţat la tocurile înalte în favoarea unor balerini mai comozi. Ea s-a echipat cu mănuşi de biciclist şi chiar cu cască de protecţie, pe care însă nu a purtat-o pentru că era prea mică.

Trafic infernal

La sosire, ministrul a declarat că unul dintre cei doi secretari de stat pe care-i are va fi sancţionat cu 10% din salariul pentru luna în curs pentru că a venit cu maşina la serviciu. Este vorba despre Răzvan Murgeanu, celălalt secretar de stat, Eugen Curteanu, făcând parte din alaiul de biciclişti care au însoţit-o pe Elena Udrea.

Contactat telefonic, Murgeanu a declarat, însă, pentru „Adevărul", că a venit la serviciu cu autobuzul. „Ulterior am luat maşina ca să ajung la Guvern. Eu nu pot să merg cu bicicleta că am o problemă medicală, în schimb am luat autobuzul. Acum vine mai târziu decât pe vremea când eram eu viceprimar", a spus secretarul de stat. La sfârşitul cursei, ministrul Turismului le-a urat bucureştenilor „să mergeţi cu bicicleta bine!".

Majoritatea bucureştenilor nu au sărbătorit „Ziua mondială fără maşini" împreună cu ministrul Turismului şi nu au lăsat maşinile acasă, traficul în Capitală fiind la fel de greoi ca în fiecare zi.

La Bruxelles - eco, la Madrid - nu

 Bucureştenii s-au folosit de maşini ca în orice altă zi

Locuitorii din Bruxelles au renunţat temporar la autoturisme  Foto: AFP

Locuitorii din Bruxelles au renunţat temporar la autoturisme  Foto: AFP

În Madrid, bicicliştii s-au pierdut într-o „mare“ de maşini   Foto: Agerpress

De la Londra la Berlin, de la New York la Moscova şi Tokyo, milioane de oameni din întreaga lume au fost chemaţi, ieri, să-şi lase maşinile acasă şi să folosescă mijloace de transport în comun, sau bicicletele pentru a marca „Ziua mondială fără maşini". Au fost cetăţeni mai conştiincioşi şi alţii mai indolenţi. Madrilenilor, de exemplu, nu le-a păsat de emisiile de dioxid de carbon pe care maşinile lor le-au emis, contribuind la creşterea efectului de seră, şi puţini şi-au lăsat maşinile acasă.

Traficul a fost la fel de aglomerat ca în oricare altă zi.  În schimb, locuitorii Bruxelles-ului au avut un spirit civic mai ridicat şi cei mai mulţi dintre ei s-au dus la lucru cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta, fapt ce s-a resimţit în trafic.

În Madrid, bicicliştii s-au pierdut într-o „mare“ de maşini   Foto: Agerpress
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite