Societate

articolul anterior articolul urmator

Bigotismul ca frenezie a indiferenţei. O reflecţie pe marginea unor declaraţii ale dlor Iohannis, Iaru şi CTP

21
24 Sep 2018 11:26:13
Cătălin Sturza

Preşedintele Iohanins despre susţinătorii iniţiativei clarificării definiţiei Căsătoriei între un bărbat şi o femeie în Constituţie: „E greşit să mergem pe calea fanatismului religios.” (octombrie 2016

Florin Iaru despre aceiaşi susţinători ai iniţiativei: „Trei milioane de proşti” (mai 2016)

CTP despre cei care vor vota da la referendum: „Aia care îşi bat copiii până la sânge, îi vând, îi violează, dar sunt buni români pentru că sunt bisericoşi". (septembrie 2018)

Ce au în comun cei trei influenceri (îmi permit să-l numesc şi pe dl Iohannis influencer, mai ales de când dă semne clare că vrea să fie şi dumnealui un „preşedinte jucător”). Aş spune că ceea ce au în comun este bigotismul. Ce este, în fapt, bigotismul? Bigotismul este o formă de rezistenţă (cu sau fără hashtag). Este rezistenţa de a defini în mod clar propria idee şi de a prezenta, în mod clar, o idee – iată, asta este ceea ce CRED eu. Este rezistenţa de a defini în mod clar ideea oponentului – iată, aceasta este ceea ce crede adversarul meu de idei. Bigotismul prosperă într-un melanj de idei vagi şi obscure, o ceaţă de clişee pseudoştiinţifice, de sloganuri politice importate sau împrumutate, adesea, de la alţii.

Pentru a avea fie şi un minim de credibilitate, aceşti influenceri ar fi putut să atingă, cel puţin în trecere, câteva dintre chestiunile ardente ridicate pe agenda publică de susţinătorii acestui Referendum. Ar fi putut să spună că înţeleg fie şi parţial îngrijorările lor legate de faptul că Statul nu are dreptul să modifice definiţia Căsătoriei – o instituţie milenară, cu funcţii sociale, morale şi spirituale foarte clare, mai veche decât orice stat şi orice partid politic. Ar fi putut să spună că înţeleg îngrijorările lor legate de adopţiile de copii pentru cuplurile homosexuale – şi că un astfel de experiment încalcă interesul superior al copilului, care are dreptul să fie crescut de o mamă şi de un tată, nu de un Părinte 1 şi Părinte 2; ca să nu mai vorbim de traumele la care ar putea fi supuşi unii dintre aceşti copii, în condiţiile în care există numeroase mărturii în această direcţie ale unor copii trecuţi deja prin astfel de experienţe – un studiu relevant aici şi două mărturii aici (în The Federalist) şi aici (The Public Discourse). Ar fi putut să spună că înţeleg îngrijorările lor legate de modificarea inevitabilă a tuturor conţinuturilor predate în şcoli odată cu schimbarea conţinutului instituţiei Căsătoriei – de la modificarea manualelor şcolare la introducerea educaţiei sexuale de la vârste foarte mici, care i-ar încuraja pe copii să accepte şi chiar să experimenteze comportamente homosexuale (cum se întâmplă deja în unele locuri din Occident). Ar fi putut să spună că înţeleg, măcar, îngrijorările lor cu privire la restrângerea drastică a libertăţii de exprimare, a libertăţii de conştiinţă şi a libertăţii religioase – nu e deloc ok ca un pastor să fie trimis la închisoare pentru că ţine o predică cu referinţe biblice în biserică (cum am văzut că s-a întâmplat nu de mult în Suedia). Sau, cel puţin, ar fi putut să spună că înţeleg sensul întrebării: o dată ce modificăm conţinutul Căsătoriei, unde ne mai oprim – legalizăm şi parteneriatele civile poliamoroase? Şi poligamia? Şi „sexul intergeneraţional” (vedeţi punctele 5 şi 6 de aici)? Şi apoi, ce?

Dar nu ne spun nimic din toate acestea, şi de aceea bigotismul lor este şi o formă de indiferenţă – este chiar o frenezie a indiferenţei. Frenezie care stă la rădăcina multor persecuţii din istorie. Oamenii cu adevărat pasionaţi de un adevăr, oamenii care caută să înţeleagă şi să le prezinte altora cu claritate un adevăr sunt foarte rar persecutori. Oamenii indiferenţi, oamenii care preferă gândirea în sloganuri şi în clişee, oamenii care opun rezistenţă unor idei CLAR DEFINITE – aceştia sunt cei care aprind rugurile şi construiesc Gulagurile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Stefan din Nord
24.09.2018, 11:36:21

Asta cu preotul din Danemarca trimis in puscarie pentru ca a citit din Biblie in biserica e prea tare ca sa fie adevarata . Vreau mai multe detalii domnule Sturza

+1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
24.09.2018, 12:25:18

Iohannis a raspuns laconic unei intrebari puse de un reporter. Nu a elaborat un raspuns cat un articol, deci critica autorului imi pare tendentioasa si la un moment total nepotrivit, cand psd si-a pus toate bateriile pe presedinte! Evident, atacul in acest caz arata orientarea semnatarului articolului, adica pro sau contra referendum, dar mai ales, pro sau contra psd! Evident, nu este contra, deci, prin excludere, este pro! Iohannis nu a tinut o conferinta, domnule, nu a scris la ziar, a raspuns scurt unei intrebari, poate tendentioase, poate stupide. Asta este!

+8 (12 voturi)
Adrian Dinu
24.09.2018, 12:51:51

Iohanis a facut tot ce a tinut de el sa blocheze la CCR acest referendul si l-a contestat in dese randuri. Apoi i-a dat ordin PNL-ului sa-l contese la CCR. Si dupa ani de zile in care CCR le tot raspunea ca referendumul este legal si constitutional, cand acesti contestatari nu au mai avut ce face, iata ca s-a implat minunea, mergem la vot. Deci in loc sa vorbim despre faptul ca Ciolos l-a tinut blocat in 2016, ca Iohanis si PNL l-au contestat permanent la CCR, cand s-au epuizat formele de contestare si cand in sfarsit mergem la vot, acesti mincinosi spun ca este referendumul lui Dragnea. Ok atunci, daca Iohanis, Ciolos, PNL si USR au facut tot ce tine de ei sa-l blocheze, si Drangea i-a dat unda verde, atunci fie ca voi. Vom stii ce sa votam si peste 2 ani.

-4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
24.09.2018, 12:50:16

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
24.09.2018, 14:01:23

Mesajul somatie , ultimatum , amenintare ...trimis de un pastor baptist , Viorel Iuga (gasiti tot textul pe net ) incepe amenintator ... "„Nu vă este permis! ..." Cei care v-au respectat și v-au votat s-au săturat de fapte care nu se văd. Ne-ați promis fapte, dar nu le vedem. ... Vă spunem sincer că ne-am cam săturat de absenteism. În calitate de președinte al României, vrem să spuneți clar și răspicat... că sunteți de partea familiei, că sunteți de partea normalității și că nu doriți să lăsați în urma mandatului o țară cu mai multe păcate legalizate.... ("legalizarea" s-a facut cand a fost dezincriminata homosexualitatea ) "Pentru că NU ne putem permite să nu fim sinceri, v-o spunem direct: ...Dacă nu ieșiți dumneavoastră să vă exprimați ... pro creștinism, !!! vom ieși noi să ne exprimăm pro schimbare... inclusiv a dumneavoastră." !!! .... " Ne întrebați cine nu vă permite absenteismul, tăcerea? În primul rând .... nu ni-l permite niciunuia Dumnezeu. El este ... Creatorul familiei( incestuoase ?) și nu ne permite să facem din ea ce dorim noi. El este Creatorul legilor corecte și nu ne permite să le folosim greșit. El este Creatorul Bisericii( care dintre ele ?) și nu îi permite să fie și să facă ce vrea ea. El este Stăpânul Universului și nu ne permite să îl profanăm cum dorim. De altă parte, oricât de neplăcut ar suna, vrem să vă spunem .... că nu vă permitem nici noi, cetățenii acestei țări....."!!! ( aroganta omului care stie el exact ce vrea Dumnezeu. Cu toate Dumnezeul in care pretinde ca crede permite existenta tuturor , inclusiv a minoritatii incrimitate ... niste pacatosi vor sa faca ordine in numele Lui ) La intrebarea unui reporter cum comenteaza aceasta scrisoare dl Iohannis a raspuns : "În chestiuna modificării Constituţiei, încă nu e rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo. În acest context e important să reiterez un lucru în care cred, pentru că eu provenind dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numeşte toleranţa şi acceptarea celuilalt. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. E greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt " Unde este bigotismul , fanatismul religios , intoleranta ...? Acum cei cu o minima ratiune sa compare mizeria de articol de mai sus cu scoaterea din context a citatelor , ca sa sa vedeti impostura , pe ce sa bazeaza propaganda autorului . Nu imi mai pierd vremea cu celelate ...

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările