Societate

articolul anterior articolul urmator

Binele şi adevărul înving întotdeauna

12
7 Dec 2019 14:01:09
Sebastian Burduja
Adevărul e răbdător şi are întotdeauna dreptate. Sursa foto: Wesley Tingey
Adevărul e răbdător şi are întotdeauna dreptate. Sursa foto: Wesley Tingey

În urmă cu un an şi câteva luni, într-un moment cumplit al vieţii noastre, cu inimile zdrobite de cea mai mare tragedie pe care orice om o poate trăi, un pseudo-jurnalist a găsit de cuviinţă să scrie o serie de articole pe această temă.

Fără limite, fără decenţă şi fără nicio urmă de umanitate, mi-a împroşcat obsesiv familia, timp de luni de zile, cu o serie de minciuni mizerabile. 

Nu îi voi da numele şi nici nu pot să citez pasaje din acele „materiale”. Cei care au urmărit presa acelor zile ştiu foarte bine la ce mă refer. La acel moment, o listă lungă de publicaţii, jurnalişti, activişti civici şi simpli cetăţeni au semnat o petiţie iniţiată de Frontline Club Bucureşti, prin care îşi exprimau indignarea faţă de ceea ce considerau a fi „unul dintre cele mai grave derapaje din istoria recentă a presei din România”

Am văzut atunci cum libertatea de exprimare, un drept sacru câştigat cu sânge de români acum 30 de ani, poate fi dusă în derizoriu de un singur individ şi reţeta lui de tip stalinist: dezinformare - discreditare - demonizare. 

La câteva zile distanţă, neadevărurile abjecte publicate de pseudo-jurnalist în pseudo-gazeta respectivă au fost demontate, rând pe rând, într-un articol scris de colegul meu, Alin Iliescu, tot în paginile virtuale ale Adevărul. La rândul lui, tatăl meu, Marinel Burduja, a găsit puterea să vorbească despre aceste lucruri într-un interviu pe larg.

Dar răul fusese făcut, iar minciunile fuseseră rostogolite prin sute de conturi false prin intermediul reţelelor sociale. Un jurnalist pe bune pe care îl cunosc de ani de zile şi-a luat inima în dinţi în acele zile şi mi-a dat un telefon: „Nu pot să-mi imaginez prin ce treci, dar nu poţi lăsa lucrurile aşa. Fă-o pentru binele presei din ţara asta, chiar dacă-ţi va fi cumplit de greu. Trage linia roşie!” Până la urmă, a avea o presă liberă înseamnă a avea o „presă” care poate împrăştia cele mai abjecte neadevăruri despre oricine, fără nicio consecinţă? 

Aşa ne-am hotărât să ne căutăm dreptatea în instanţă. Unii ne-au spus atunci ba că nu avem nicio şansă, ba că o să dureze prea mult, ba că vom fi ţintele unor noi calomnii la fiecare pas al proceselor. Alţii ne-au spus în faţă să o lăsăm baltă. 

Am cântărit toate aceste lucruri şi ne-am hotărât să nu lăsăm lucrurile aşa. Da, răul făcut nu se mai poate repara. Suferinţa noastră nu devine mai uşoară, din contră. Dar am gândit că suntem datori, atât pentru cei care ne-au susţinut în toată această perioadă cumplit de grea, cât şi cei pentru care ne-au judecat, să facem lumină. 

Am început astfel anul trecut, atât eu, cât şi tatăl meu, acţiuni în instanţă împotriva individului şi „gazetei” care au intrat cu bocancii în viaţa noastră privată şi au îndrăznit să calce în picioare un suflet de înger pentru interesele lor meschine, despre care au apărut suficiente dovezi în spaţiul public, inclusiv în ultima perioadă. 

Iar adevărul învinge întotdeauna. Ieri, 6 decembrie 2019, justiţia din România a făcut un prim pas important pentru dreptate şi normalitate. În procesul intentat de tatăl meu, Secţia a III-a Civilă de la Tribunalul Bucureşti a admis cauza, în primă instanţă, obligând „jurnalistul” şi „publicaţia” la plata în solidar a unor daune morale şi la publicarea hotărârii instanţei într-un ziar central, pe cheltuiala lor, cât şi în „gazeta” respectivă. Urmează în paralel o sentinţă şi în cazul procesului intentat de mine aceloraşi făptaşi. Am convingerea că se va face dreptate, până la capăt.

Banii vor fi direcţionaţi integral în sprijinul unor copii aflaţi în nevoie, dar nu despre asta este vorba în această poveste. Ci despre faptul că se face dreptate, nu doar în lumea de dincolo, ci şi pe lumea asta şi în ţara asta.

Într-adevăr, binele învinge întotdeauna, chiar dacă uneori este târât prin mocirlă în lupta pentru adevăr şi dreptate. Nu pot încheia decât aşa: „Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

microtron
7.12.2019, 18:03:14

https://www.catavencii.ro/pnl-se-intareste-cu-relatiile-bancorex/?fbclid=IwAR3BVlR4cf9DH1oIokEJKRPJ3sjYZJajKTvD4TnrvBVzKxD_g8bspcT0dEw >La 34 de ani, Sebastian Burduja n-are vreo realizare profesională majoră, >După școală a prins câteva stagiaturi și, în cele din urmă, timp de trei ani, a lucrat la Banca Mondială. Asta ar fi, în sine, o realizare, dacă după cei trei ani petrecuți acolo ar fi urmat o carieră fie în mediul privat, fie tot în vreo instituție internațională. Dar n-a urmat. După Banca Mondială, tânărul Burduja a devenit direct politician. >A înființat Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, în ianuarie 2016, un partid despre care electoratul, totuși, nu prea a auzit. În ciuda banilor pompați de tată și de câțiva amici ai acestuia, PACT n-a reușit să obțină nici măcar un singur loc de consilier la localele din 2016, iar la parlamentare nici măcar n-a reușit să aibă liste complete pentru nici măcar un singur județ.

-1 (5 voturi)
eu doar constat
7.12.2019, 18:10:45

microton Asta ar vrea sa fie o dezavuare a deciziei instantei judecatoresti? Poate fi prostul satului, daca o instanta i-a dat dreptate, inseamna ca cei care l-au hartuit sunt vinovati, chiar daca ar fi laureati ai premiului Nobel.

+1 (5 voturi)
microtron
7.12.2019, 19:48:22

eu doar constat justitia #rezistenta

0 (2 voturi)
eu doar constat
7.12.2019, 18:07:21

Manipularea si minciuna fac tandem in presa noastra de toate categoriile. Stirile false au o cuprindere mai larga, deoarece ele pot fi emise in mass media si din prostie sau necunoastere, dar manipularea si prostia sunt, din start, premeditate. Au la originea lor o persoana fizica, sau juridica, sau mai multe, rau intentionate. Calea justitiei este, din pacate, singura cale prin care astfel de devieri din presa pot fi sanctionate. Mai exista una, practicata si de Adevarul, cenzura stirilor, sau postarilor, care, dupa parerea celuia care le citeste, nu s-ar inscrie in prevederile legale sau morale (deontologice). Din pacate, in cazul dlui Burduja, publicatia care a gazduit atacul impotriva sa, s-a dovedit complice, la aceasta fapta, considerata de instanta ilegala in civil. Si, daca ar fi cinstiti publicatia si cei angajati sa cearna si sa elimine derapajele, chiar si Adevarul ar trebui sa elimine orice postare trollista, sau fascistoida. Ce inseamna fascistoida? O opinie/postare prin care se exprima ura fata de alta [ersoana. sau mai multe si se profera insulte si amenintari pentru simplul fapt ca au o opinie separata, adica isi exercita un drept constitutional.

+1 (3 voturi)
Paun Al
7.12.2019, 19:30:15

Nu cred ca trebuie sa promovati aceasta iluzie .. Binele invinge , sau a invins doar daca a fost mai puternic decat raul , sau daca fortele ce au sustinut binele au fost mai puternice decat fortele ce au sustinut raul ... Binele nu a invins niciodata prin el insusi , prin faptul ca este "binele ". Tot timpul a fost o lupta . Dv , familia dv au avut determinarea , forta si mijloacele sa luptati cu cei ce au propagat minciuna . Sa nu fie doar o floare , cu care nu se face primavara in tara noastra , dar poate fi un inceput .

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)