Biocoop - prima cooperativă ţărănească ecologică din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produse ecologice din România
Produse ecologice din România

În urmă cu 9 ani, un grup de 5-6 gospodari bio din judeţele Sibiu şi Mureş s-au organizat pentru a le oferi sibienilor şi vizitatorilor de pretutindeni produse sănătoase, locale, certificate ecologic. Sunt uniţi sub numele de Biocoop, înfiinţând astfel prima cooperativă ţărănească ecologică din România.

Însă dincolo de acest nume sunt un exemplu de antreprenoriat, de trecere de la “a vrea” la “a face” în ciuda obstacolelor. Poate în altă ţară ar părea firesc un astfel de business, dar în România, patria în care, de obicei, lumea aşteaptă să pice din cer, sună prea bine ca să fie adevărat.

“Chestia asta cu Biocoop o crescut organic. Noi am început să ne cunoaştem între noi”, povesteşte Willy Schuster, partener Biocoop. Însă, ideea de a-i uni a fost a lui Wolfgang Radatz care a venit cu un proiect de dezvoltare din Germania şi s-a stabilit în România.

Câteva dintre cele peste 10 familii care fac parte din cooperativă sunt: Emil şi Ioana Cioran de la Nucet, Sibiu, Neluţu şi Ramona Jaglea din Roşia, Sibiu, familia Novac din Şeica Mare, Florin Ionuţ din Hunedoara, familia Boldija de la Hosman. Toţi sunt biocertificaţi şi produc: legume, fructe, miere, brânză, lapte, unt, smântână, ouă, cârnaţi şi alte produse tradiţionale din porc afumat, pâine, plăcinte şi prajituri, ulei, dulceţuri, siropuri, ceaiuri, zacuscă, paste făinoase artizanale şi alte produse din gospodărie la cerere (exemplu: pui, carne de vită etc.).

Ce a însemnat Biocoop pentru ţărani

De când am creat platforma Natlife, obişnuiesc să iau scurte interviuri de la oamenii despre care scriu. Aşa că am îndrăznit să trimit un mail către Wilhelm Tartler, Preşedintele Biocoop Sibiu, ca să aflu mai multe despre cum a inceput colaborarea dintre familiile de bio gospodari:

Cum v-a venit ideea Biocoop si cum ati reusit sa adunati la un loc mai multi gospodari bio?

Wilhelm Tartler: La inceput erau 5-6 producatori cu care faceam deja schimburi de produse. Dupa un an ne-am saturat sa ne tot intalnim in parcari sau pe unde se ivea ocazia si ne-am intalnit la scoala Waldorf din Sibiu, intr-un spatiu oferit de scoala pentru discutii si schimburi de marfa.

In aceasta perioada am decis sa ne certificam ecologic ca sa avem si legea in spate. Mai tarziu, si-au dat seama locuitorii despre ce este vorba si au inceput sa ceara produsele noastre. Am decis sa deschidem un magazin, iar apoi au intrat in Biocoop si alti producatori. In prezent am ramas aproape 10 producatori, membri activi, si cativa care sunt doar furnizori.

Cine ambaleaza produsele?

W.T.: Fiecare membru este responsabil pentru produsele lui.

Cascaval Biocoop

Ce a insemnat Biocoop pentru tarani?

W.T.: Pentru tarani a fost si este o posibilitate da a-si promova si valorifica produsele proprii ecologice intr-un oras ca Sibiu. Pe langa aceasta,  membrii nostri au o experienta indelungata in ceea ce priveste agricultura ecologica. Unii dintre noi sunt certificati ecologic de 10 ani!

Acum 10 ani, putini stiau in Romania despre diferenta dintre produsele naturiste si produsele ecologice, nici nu erau reglementari in lege. Membrii Biocoop au oferit intotdeauna consultanta in domeniu celor interesati.

Cum v-ati promovat?

W.T.: Prin magazinul din Sibiu (Strada Avram Iancu nr. 11), targuri in multe orase, Internet, ghiduri turistice etc.

Magazin Biocoop

Willy Schuster despre Biocoop

Daca ati ajuns cu lectura pana aici, faceti un tur virtual prin magazinul Biocoop si aflati direct de la Willy Schuster despre produsele comercializate:

Despre agricultura ecologica

Conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura ecologica produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu dezvoltarea si conservarea mediului”. In etapa de productie sunt interzise utilizarea:

  • organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora)
  • fertilizantilor si pesticidelor de sinteza,
  • stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor

In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Pentru ca gospodarii bio sa obtina si sa comercializele produse ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat pe o perioada de conversie, de minimum doi ani.

Un exemplu de fertilizatori folositi in agricultura ecologica sunt ingrasamintele organice, de origine vegetala sau animala, administrate sub forma de compost, mranita sau ingrasaminte verzi. Despre fiecare puteti afla de aici.

Foto: Pagina oficiala de Facebook Biocoop Romania

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite