Societate

articolul anterior articolul urmator

Biostasticianul Jurma, reacţii după ce soţia sa a dus românii în Tanzania, o „bombă“ cu COVID-19

6
13 Feb 2021 11:38:49
Autor: Amir Kiarash
Tanzania, o ţară în care folosirea măştilor de către oameni e descurajată de către autorităţi
Tanzania, o ţară în care folosirea măştilor de către oameni e descurajată de către autorităţi

Doctorul care cere lockdown în oraşele din ţară, în care există şi un singur caz de infectare, prezintă destinaţia aleasă de partenera sa pentru un grup de turişti, drept una cu „risc epidemiologic mai mic“, comparativ cu România. În realitate, Tanzania a devenit ţara negaţioniştilor care nu fac teste, resping vaccinarea şi ascund cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

De mai bine de cinci luni, doctorul Octavian Jurma cere, prin prezenţa sa pe toate canalele media, carantinarea României. 
 
Acum, când „Adevărul“ a scris despre excursiile organizate de soţia sa, Monica, chiar în această perioadă, în Tanzania şi Zanzibar, biostatisticianul Jurma a trecut la inventarea unor noi termeni în vocabularul pandemiei.
 
Într-o postare făcută, ieri, şi ştearsă ulterior, pe contul său de Facebook, doctorul timişorean a avut o primă reacţie la articolul din „Adevărul“. Asta după ce a fost „bombardat“ cu mesaje din partea celor care l-au atenţionat că, mai nou, avertizează că tulpina sud-africană va lovi, devastator, România, pe când soţia sa face safari, fără mască şi fără distanţare..., în Africa.
 
„Pot să confirm că am ajutat-o (n.r. - pe soţia sa) să-şi organizeze în aşa fel călătoriile, încât să se desfăşoare în maximum de siguranţă posibilă. La plecare şi la sosire, respectă recomandările pe care le fac pentru toţi cei care aleg să călătorească: izolare relativă, cu 5-7 zile, şi testare cu 48 de ore înainte de plecare (...) Izolare relativă timp de 5-7 zile şi testare la 48 de ore după sosire֧“.
 
Când i s-a atras atenţia de către oamenii care i-au citit postarea că nu există „izolare relativă“ în pandemie, Jurma a şters această postare. Oricum, având în vedere că perioada de incubaţie a noului coronavirus e de 5-14 zile, o „izolare relativă“, de 5-7 zile, la revenirea dintr-o călătorie lungă, peste mări şi ţări, cu avioane schimbate şi după contact cu mii de oameni, prin avioane şi aeroporturi, nu ajută la nimic.
 
 
Alt termen inventat: „Vacation lockdown“
 
În cadrul aceleiaşi postări pe care a şters-o, ulterior, Octavian Jurma (foto) a încercat să explice cum cere lockdown în toată România, pe când soţia sa face turism în Africa.
 
„Riscul nu poate fi redus niciodată la zero, dar în cazul în care călătoria e într-o zonă cu risc epidemiologic mai mic decât România, în general, şi Timiş, în particular, absenţa din ţară poate să-i scadă riscul de infectare. Este un concept de <<vacation lockdown>> pe care îl şi promovez, de altfel, ca mod de a face carantină mai uşor de suportat sau atragătoare“, a scris Jurma.
 
Problema, pe lângă inventarea unui termen bizar (vacation lockdown!) e că prezentarea Tanzaniei, ca destinaţie cu risc epidemiologic mai mic decât în România e o minciună. Nu mai departe de acum 7 zile, BBC a făcut un reportaj în care a prezentat această destinaţie drept o bombă epidemiologică!
 
Preşedintele Tanzaniei, John Magufuli, râde de subiectul pandemiei 
 
„În Tanzania, Guvernul a rezolvat pandemia: a spus că nu există COVID-19!“
 
Destinaţia pe care biostatisticianul Jurma o recomandă cu căldură şi unde soţia sa face turism cu grupuri de români a devenit o ţară a negaţioniştilor, după cum a scris BBC pe 6 februarie.
 
Într-o ţară cu o populaţie de peste 58 de milioane de oameni, practic, nu se mai fac teste pentru coronavirus în rândul oamenilor. Iar preşedintele ţării şi alţi oficiali ai Guvernului au adoptat o politică simplă, pentru a scăpa de răspândirea virusului, spunând, plastic: „Coronavirus nu există“.
 
Drept urmare, localnicii nici măcar n-au voie să vorbească despre subiectul pandemiei, iar decesele cauzate de probleme respiratorii sunt puse pe seama „gripei“, după cum a scris BBC. Situaţia epidemiologică e atât de periculoasă, în această destinaţie africană, încât Marea Britanie le-a interzis cetăţenilor săi să meargă acolo, iar SUA îşi avertizează cetăţenii să nu se deplaseze aici, din cauza noului coronavirus.
 
 
Oficialii din Tanzania râd de vaccin, mască şi distanţare
 
În cadrul reportajului făcut de BBC, aflăm că, din iunie 2020, preşedintele Tanzaniei, John Magufuli, a început să ironizeze subiectul pandemiei! De aceea, atât el, cât şi alţi oficiali de rang înalt ai ţării au luat în derâdere folosirea măştilor, distanţarea fizică şi au ironizat ţările vecine, care au recurs la astfel de măsuri sanitare!
 
Cu adevărat şocant e însă faptul că Tanzania a respins, în mod oficial, vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19, iar preşedintele Magufuli le-a transmis oamenilor că vaccinul e periculos! Le-a recomandat, în schimb, să recurgă la tratamente naturiste, cu ierburi şi inhalaţii!
 
Turiştii danezi au luat tulpina sud-africană din Tanzania
 
Un alt aspect bizar e că, în aceste zile, doctorul Jurma scrie pe bandă despre pericolul reprezentat de tulpina sud-africană. Adică, cea pe care grupul de turişti, condus de soţia sa, Monica, o poate aduce acum în România. Fiindcă, potrivit BBC, în luna ianuarie, doi turişti danezi, care călătoriseră în Tanzania, au dus înapoi în ţara lor această tulpină sud-africană, extrem de contagioasă!
 
Zanzibar, alt dezastru epidemiologic
 
O altă destinaţie vizitată de grupul de turişti condus de Monica Jurma a fost Zanzibar. Potrivit „Deutsche Welle“, aici s-a format un alt dezastru epidemiologic, ascuns de autorităţi. 
 
Zanzibar, pe lângă faptul că nu face teste pentru COVID-19 în rândul populaţiei, nici n-a mai comunicat cifrele epidemiei din...19 aprilie 2020! Oficialii din Zanzibar au declarat, pur şi simplu, că nu mai există COVID-19 aici. Şi, la fel ca în Tanzania, numărul tot mai mare al deceselor e atribuit „gripei“. 
 
VEZI EXPLICAŢIILE BIOSTATISTICIANULUI JURMA ÎNTR-O POSTARE ŞTEARSĂ ULTERIOR
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ce ar spune Isus
13.02.2021, 11:43:52

Pe cine intereseaza ce spune un agarici ipocrit? Daca el sau sotia lui se fac vinovati de zadarnicirea combaterii bolilor, sa fie anchetati de autoritati. Asta e stire?

+11 (17 voturi)
Matei Basarab
13.02.2021, 11:54:19

Jurma , tatal meu nu a iesit din casa din Ian 2020 pana in Iunie 2020 si..... a facut Cov 19! De unde Jurma, de unde cand el nu a intrat in contact cu nimeni? Sa te carantinezi pe tine ca poate peste 5 luni te gasim mumificat in casa !

-2 (10 voturi)
Schnauzer Berger
13.02.2021, 11:44:24

Pentru un pumn de rginti sau o cotaiala cu nevasta, maninca si el cita banita cu cacat! Bun dom doctor sau mai adaugam cita zama?

-3 (15 voturi)
Dan Petru
13.02.2021, 15:08:59

Pai cam asa arata un "expert" care siiiigur tebuie pupat in dos pen' ca "el ne salveaza de covid, frateee !'

0 (6 voturi)
Înţepătorul Fauci
13.02.2021, 16:02:17

Si nici macar nu e erou din linia intai ...

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările