Birocraţia pune beţe-n roate medicilor care vor să se întoarcă în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii
care şi-au făcut specializările în străinătate nu se pot
întoarce să profeseze în ţară din cauza birocraţiei  Foto: Adevărul
Medicii care şi-au făcut specializările în străinătate nu se pot întoarce să profeseze în ţară din cauza birocraţiei  Foto: Adevărul

La trei luni după ce a anunţat că medicii români specializaţi în străinătate se vor putea întoarce în ţară fără a mai fi nevoiţi să susţină, din nou, examenul de rezidenţiat, Ministerul Sănătăţii încă lucrează la normele de aplicare ale legii.

Secretarul de stat Raed Arafat, iniţiatorul proiectului, susţine însă că situaţia nu va rămâne aşa, iar dosarele medicilor interesaţi să se întoarcă acasă şi să profeseze aici vor fi soluţionate în scurt timp.

„Vom finaliza normele de aplicare în curând şi sperăm să atragem specialişti români bine pregătiţi care s-au format în străinătate. Până în prezent, avem trei-patru cereri ale unor astfel de medici. Unul dintre ei e specialist pe o ramură a oncologiei deficitară în România“, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.  

Arafat spune că, ulterior, instituţia ia în calcul şi echivalarea diplomelor obţinute în alte state decât cele menţionate în ordonanţă. Lucru susţinut şi de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care spune că pe listă vor intra doar ţări cu sisteme performante de învăţământ medical, pentru a nu încălca directivele Uniunii Europene.

„Nu există o ţară cu nivel înalt de educaţie medicală unde să nu existe români. De exemplu, avem specialişti în Singapore, care are cel mai performant sistem, Thailanda, Malaysia şi India, însă mă îndoiesc că un medic român ar pleca de la 14.000 de euro pe un salariu de 400 de euro“, a declarat Astărăstoae.

Acesta a explicat că până acum au avut 10 cazuri de medici români care vor să se întoarcă în ţară, „din motive personale, familiale, însă vorbim şi de medici străini care vor să predea în universităţile noastre“. 

Specialist în Marea Britanie, trimis la rezidenţiat în România

Deşi apreciază iniţiativa Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Maria Puiu, preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală (SRGM), susţine că procesul de echivalare a specialităţii nu va fi în niciun caz unul lin. „Acum două săptămâni am fost la Ministerul Sănătăţii cu dosarul unui genetician român stabilit de 10 ani în străinătate, dar care nu şi-a luat specialitatea în România, pentru că şi-a întrerupt rezidenţiatul în genetică după patru ani şi jumătate de pregătire“, explică Maria Puiu.  

Preşedintele SRGM povesteşte că geneticianul a lucrat iniţial în SUA şi, de câţiva ani încoace, conduce doctorate şi face cercetare de nivel înalt într-o clinică de nefrologie din Marea Britanie. Vrea să revină în România pentru a încheia o colaborare cu Universitatea de Medicină din Timişoara, dar, în ciuda experienţei pe care o are în spate, e nevoit să susţină, din nou, examenul de rezidenţiat. Acesta a fost răspunsul primit de la minister. 

„Este un demers apocaliptic. După 10 ani în străinătate, să îl pui să o ia de la zero în ţară e anormal. Oamenii ăştia îşi cunosc adevărata valoare şi, totuşi, sunt legaţi de România. După ce că suntem puţini geneticieni în ţară, le punem beţe în roate celor care vor să se întoarcă sau să ne ajute să atragem fonduri de cercetare prin diverse colaborări. Alte ţări recunosc rezidenţiatul din România şi noi nu recunoaştem rezidenţiatul european“, a conchis prof. Maria Puiu, adăugând că va face toate demersurile necesare pentru a rezolva situaţia colegului său. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite