Biserica, deschisă discuţiilor privind impozitarea veniturilor, cu o condiţie: să-i fie retrocedate proprietăţile confiscate de Statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BOR ar fi dispusă să negocieze impozitarea veniturilor FOTO Adevărul
BOR ar fi dispusă să negocieze impozitarea veniturilor FOTO Adevărul

Biserica Ortodoxă Română (BOR) arată, într-un comunicat de presă, că este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor, însă cu o condiţie: să-i fie retrocedate proprietăţile confiscate de Statul român.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, arată comunicatul de presă. 

„Veniturile, folosite pentru cheltuieli cu salariile”

Acelaşi comunicat informează că Bisericii i-a fost retrocedată doar o mică parte din proprietăţile sale. 

„În urmă cu câteva zile, Patriarhia Română a explicat într-un comunicat de presă că veniturile realizate de unităţile bisericeşti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate”, arată acelaşi comunicat. 

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat”, notează acelaşi comunicat. 

Câţi bani a cheltuit BOR pentru operele social-filantropice în 2014

Potrivit sursei citate, anul trecut eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei pentru susţinerea celor aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.). 

„Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”, completează BOR. 

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, mai notează comunicatul. 

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declara că o eventuală discuţie legată de impozitarea anumitor venituri ale cultelor ar putea fi purtată abia la sfârşitul anului. Ministrul a spus şi că s-ar putea lua în considerare impozitarea micilor venituri, provenite din vânzarea lumânărilor şi a altor obiecte de cult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite