Societate

articolul anterior articolul urmator

Biserica şi marketingul

36
4 Mar 2015 20:10:00
Mircea Vasilescu

Pentru că mai sînt doar cîteva zile în care elevii şi părinţii pot face cerere pentru participarea la orele de religie, s-a încins şi mai tare atmosfera. Dar asta nu înseamnă că se discută mai consistent despre această temă. Doar se prelungeşte un război cu ţinte greşite.

Ca întotdeauna, plasarea în două tabere radicale, construite pe “da” sau “nu” (să se predea sau să nu se predea religia în şcoli), face imposibilă o dezbatere substanţială. Iar în ultima vreme, s-au ascuţit cuţitele verbale ale ambelor tabere, care practică adesea o “argumentaţie” simpluţă şi plină de clişee. De obicei, reprezentanţii Bisericii recurg la retorica arhaică despre dreapta credinţă, morală şi celelalte, într-un limbaj mai degrabă plicticos pentru copiii şi tinerii crescuţi cu computerul la îndemînă. Adversarii recurg adesea la clişeele de semn contrar, precum opoziţia între religie şi ştiinţă, dar o fac în alb-negru, la nivelul broşurelelor de propagandă sovietice din anii ’50.

Pe acest fundal de zgomote, foarte puţini sînt cei care atrag atenţia că e mai important, totuşi, să discutăm despre cum se predă religia, care e metodologia, cum arată programa şi manualele, care e calitatea cadrelor didactice. (De pildă, Andrei Pleşu, aici). Şi, nu în ultimul rînd, care e miza predării religiei. Nu e treaba sistemului de educaţie să scoată din şcoală credincioşi care ţin toate posturile şi se roagă dimineaţa şi seara.

Dacă ar vrea să argumenteze serios şi substanţial necesitatea predării religiei, Biserica Ortodoxă Română ar trebui să fie cea dintîi instituţie preocupată să lămurească această problemă într-un limbaj şi într-un stil al lumii de azi. De ce nu se face un studiu despre rezultatele predării religiei în şcoală? Căci se predă de ani buni, nu cumva ar fi timpul să vedem la ce a folosit? Dacă ar finanţa şi ar realiza un asemenea studiu, BOR ar beneficia de argumente puternice pentru a-şi susţine cauza, dar şi de critici care să ajute la îmbunătăţirea lucrurilor. Căci dacă se tot vorbeşte pompos despre “credinţă strămoşească” şi “identitate naţională”, dar predarea religiei rămîne la nivelul superstiţiilor de babe bigote, n-am rezolvat nimic. Dacă li se spune copiilor să nu intre în biserici catolice, că e păcat (ştiu cazuri...), dacă li se descriu chinurile iadului pentru a-i determina să ţină post ori dacă în manuale apar desene cu sfinţirea maşinii, predarea religiei cade în ridicol.

În loc să caute însă argumente solide şi să-şi construiască un discurs public convingător, Biserica Ortodoxă Română a căzut în patima marketingului: a adunat cîteva vedete pe post de testimonials ai învăţăturii lui Iisus şi a făcut videoclipuri. Moise Guran vede în asta „primul semn de modernitate al BOR”

N-aş fi atît de entuziast. Mi se pare că BOR doar a luat la repezeală caimacul modernităţii, din oportunism, ca să crească pe ultima sută de metri numărul celor care vor face cerere să participe la orele de religie. Altfel, dacă ar fi vrut cu adevărat să-şi modernizeze discursul, ar fi avut nenumărate ocazii s-o facă. Şi nici acum nu e tîrziu. Apelînd, comod, la vedete pe post de testimonials, nu aduce nimic nou faţă de o campanie pentru parfumuri ori maşini. E mai degrabă un semn rău, se cheamă că nu e în stare să convingă altfel.

Dacă ne luăm după sondaje, încrederea oamenilor în instituţia Bisericii a tot scăzut în ultimii ani. Şi va mai scădea, inevitabil. Iar situaţia nu se va schimba cu campanii de marketing, ci cu o prezenţă vie şi consistentă în viaţa publică şi cu o modernizare adevărată a discursului. Ar fi mai util şi mai sănătos dacă instituţia Bisericii ar fi în stare să le explice oamenilor că, fără să ai habar de religie, vei fi un om prost croit din punct de vedere intelectual şi cultural. Or, în loc de asta, BOR preferă videoclipurile şi sloganurile. Adică iluzia că se modernizează şi impulsul de a fi trendy.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Utilizator Adevărul
4.03.2015, 21:14:26

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
4.03.2015, 21:47:20

Dle M. Vasilescu , este o vorba : "...Multe vorbe vechi , putine idei noi ...!" Nu voi pierde vremea comentând ...vorbele dvs. , insa va intreb : Când ati facut afirmatia "...Dacă ne luăm după sondaje, încrederea oamenilor în instituţia Bisericii a tot scăzut în ultimii ani. Şi va mai scădea, inevitabil..." ati avut ceva date din sondaje ? Puteti cita date si cifre ?Sau e doar parerea lui ...Cernea si dorinta dvs ? Va intreb acest lucru pt ca ultimul sondaj de opinie spune cu totul altceva !

+1 (9 voturi)
Nicholas Kazan
4.03.2015, 22:35:20

România alocă doar 3,5% din PIB educaţiei. În contrast, media ţărilor avansate ale Europei în ceea ce priveşte procentajul din PIB alocat educaţiei este dublă. Tot acolo se înregistrează cea mai avansată medie de vârstă din lume, cât şi gradul cel mai ridicat de fericire a oamenilor. Iar în cazul Suediei, unde cei necredincioşi au depăşit 80% din totalul populaţiei, vedem că din cele 6.800 de biserici doar 500 sunt deschise – odată pe lună! Vorbim de poate cea mai civilizată ţară din întreaga lume! Cât priveşte România, în timp ce mii de şcolii şi dispensare de ţară au fost închise, s-au construit 4.000 de noi biserici, numărul preoţilor creşte anual cu 1.000 de noi preoţi, cultul ortodox este vârât pe gâtul copiilor în şcoli. Putem spune că banii publici sunt cheltuiţi pe „viaţa de apoi” şi nu pe binele de pe pământ, care, fără glumă, se pare că este rezervat cu precădere preoţilor şi politicienilor care continuă să manipuleze percepţia şi mentalitatea credulilor… Am vrea să ne credem „mândri că suntem români” când, de fapt, suntem amăgiţi cu raiul însă prostiţi, prostiţi rău de tot pe pământ!

+7 (15 voturi)
Paul Cătălin Curcă
4.03.2015, 22:20:53

Domnule Mircea Vasilescu, de obicei aveți articole pertinente, pe care le apreciez. De data asta însă sunteți complet pe lângă subiect. Argumente raționale, consistente, bine elaborate în sprijinul orei de religie au fost aduse în numeroase rânduri, mai ales în ultima vreme. Numai dacă nu vrei cu niciun chip nu accepți existența lor. Astfel, de pildă, Andrei Pleșu, chiar în Adevărul, apoi au mai fost o mulțime de alți publiciști, dintre care Paul Ghițiu îmi vine acum în minte sau Mihnea Măruță. Iar dacă vreți argumente foarte solide vă invit să citiți pe site-ul personal al Dlui Constantin Cucos, profesor de pedagogie și autor al unor lucrări de referință în domeniu. Dacă niște oameni cu notorietate au vrut să apară într-un clip care promovează ora de religie, asta nu înseamnă că au fost puși de cineva, de Biserică în speță ca să servească interesele cuiva. Acceptați, vă rog, ideea că există oameni care au anumite crezuri pe care consideră că pot să le facă publice. Iar în privința impactului orei de religie, aici aveți parțial dreptate. Trebuiau făcute niște măsurări sociologice și psihologice, dar mă tem că nicio ăsurătoare din lume nu poate indica exact impactul unor valori, lecturi, oameni, materii de studiu. Dvs, ca om de cultură, ar trebui să realizați mai bine ca alții acest lucru, și să vă abțineți să formulați cerințe care sunt obiectiv imposibil de satisfăcut. Dacă ne luăm după mărturiile unor elevi și părinți, ora de religie are un mare impact pozitiv. Sunt sincer mâhnit să văd că băteți toba, fără argumente, într-o campanie de scoatere a religiei din școli care, dacă ar reuși, ar face mai mult rău.

-3 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
4.03.2015, 22:26:36

Intr-un stat laic, in mileniul 3, religia nu are ca cauta in scolile publice si cu atat mai putin in clasele lor primare..! Studiul Istoriei si Culturii religioase (muzica, pictura, literatura, etc) ar putea incepe doar in clasa a XI-a, cand putem presupne ca elevii au deja disernamantul necesar si un..minim fond cultural universal, cu ajutorul carora pot pricepe si..evalua importanta religiilor si creatiile cultural-arhitecturale inspirate din doctrina si practica religioasa..!

+10 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările