Societate

articolul anterior articolul urmator

Biserica şi noul Ev Media

53
30 May 2019 11:19:46
Mihail Neamtu

În controversele din ultima vreme – de la faimosul Referendum pentru familie până la victoria USR în marile oraşe – a fost evidentă ascensiunea ideologiilor progresiste în marile oraşe. Cum au triumfat?

Prin recurs la social-media, activism civic, retorica imaginilor, limbajul drepturilor şi relativism moral. Azi, mai mult decât oricând, e necesară prezenţa în arenă a unor tineri creştini cu zâmbet şi carismă, buni comunicatori şi versaţi într-o apologetică urbană.

Urmăresc atent dinamica socială din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Craiova, Oradea... Marile oraşe devin aspiratoare demografice. Tinerii pleacă din mediul rural şi, în doar câţiva ani, se adaptează la noul context cultural, profund secularizat. Sute de mii de studenţi au plonjat în mediul urban caracterizat de mobilitate economică, frenezie tehnologică, scepticism religios şi relativism moral. An de an, mii de români părăsesc satul tradiţional şi renunţă la ritmurile vieţii agrare. Creştinismul cosmic admirat de Lucian Blaga sau Mircea Eliade în anii 1930 nu mai există.

Trebuie să ţinem cont de modificările de comportament ale tinerilor: utilizarea telefonului ca principal mijloc de informare şi comunicare, social-media, diferenţa între email şi un SMS. Tehnologia nu-i exclusiv alienantă. Preotul Constantin Necula face sălile pline şi pentru că e o vedetă YouTube. În mediul evanghelic, fenomenul Vladimir Pustan se propagă cu viteza unui clic. E timpul să înţelegem că Internetul a provocat o revoluţie a mentalităţilor mai mare decât tiparul inventat de Gutenberg!

Iată de ce cred că Biserica trebuie să cheme laicii în lucrarea de mărturisire directă, sinceră şi informală a Evangheliei. O asemenea decizie vine la pachet cu debirocratizarea procedurilor din corpul eclezial. E inadmisibil să aştepţi două luni de zile pentru a primi aprobarea („pe linie ierarhică“) de-a tipări o carte! Când pentru orice fleac trebuie să ceri „binecuvântare“, iniţiativa privată moare din faşă.

Creştinii vor fi credibili doar dacă vor adopta o comunicare simplă, necenzurată, spontană. Biserica va câştiga publicul tânăr doar prin zâmbet, candoare şi optimism, renunţând la încruntările inutile, la complexul victimei şi la psihologia cetăţii asediate.

Lumea s-a schimbat radical şi noile medii pun în discuţie principiul autorităţii. Nemulţumirea faţă de nesătula aristocraţie bugetară se vede-n stradă şi se aude la fiecare scrutin electoral. Democratizarea modernă despre care vorbea Tocqueville pe la 1832 a atins astăzi şi ultimul cătun. Cum? Prin reţeaua 4G. Universul virtual impune trezirea urgentă a creştilor la noua realitate.

Creştinismul secolului XXI va câştiga doar acolo unde Biserica se va ocupa de recrutarea, formarea şi promovarea credincioşilor care strălucesc prin loialitate faţă de Evanghelie, dar şi profesionalism. (Numai prin dialogul cu  disciplinele „profane“, Teologia poate redeveni relevantă academic şi social.)

Ne trebuie şcoli de lideri care nu urmăresc doar o carieră clericală, ci care vor să devină mărturisitori, sarea pământului şi vocea libertăţii.

Întruparea lui Hristos e începutul Împărăţiei. Tentaţia platonistă a eschivei sociale şi a ruperii din prezentul istoric e o erezie. Iisus a fost mereu printre oameni, spre deosebire de radicalii esenieni. Nu i-a chemat pe apostoli să distrugă Imperiul Roman, dar a propovăduit un mesaj care a subminat vechile ierarhii ale lumii păgâne.

Teologia creştină a triumfat asupra religiei civice romane. Cum? Prin bunătatea inimii, lumina credinţei şi inteligenţa argumentelor. Haideţi să le redescoperim!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

wolf
30.05.2019, 11:40:16

Nu mai bine ar disparea cu totul aceasta institutie inutila si cheltuitoare de bani publici? Pai de biserica avem noi nevoie in sec. 21? Gata cu balivernele pe care le raspanditi de mii de ani, ca nu va mai crede nimeni!

+2 (12 voturi)
Radu Mircea
30.05.2019, 12:11:49

# Din stima ce inca v-o port v-am acordat un plus la o scriere in care gasiti vinovatii oriunde , numai in sinul ierarhiei bisericesti NU . Biserica Crestina va muri odata cu ultimul mosneag sau babatie ce va da coltul in urmatorii 25 - 30 de ani . Silozurile mindre si dese ca buruienile in lanul de griu vor fi inchiriate sau vindute de ultimii popici ce se vor salva astfel de la moartea prin infometare . Prevad ca si monstruozitatea din Dealul Arsenalului va fi o epava inutila inca inainte de a fi terminata '' la cheie '' ' Singura institutie anchilozata in anul 1054 este BOR . Popicii nu vor sa inteleaga ca lumea s-a schimbat , o vor ca in evul mediu cind puteau schimba legi , domni si domnii . Acum au ajuns o gasca parazita pe spinarea obosita a contribuabilului roman , parazit care in curind va fi '' eutanasiat '' blind prin infometare . Nu cunosc un popic care sa stie sa cistige o piine cinstita in afara vrajelilor de acum 2.000 de ani ... Regret ca eu sunt prea batrin ca sa vad prapadul barbosilor deghizati in rochii de femei , dar dvs. pregatiti-va sufleteste de spectacol .

+3 (13 voturi)
produs
30.05.2019, 13:11:14

Radu Mircea "Regret ca eu sunt prea batrin ca sa vad prapadul barbosilor deghizati in rochii de femei , dar dvs. pregatiti-va sufleteste de spectacol" Nu va e frica ca mai aveti un pic si o sa va infatisati la Infricosata Judecata ?! Adica totusi ce poate avea cineva in cap cad stie ca mai are un pic si suna ceasul?!

-7 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
30.05.2019, 12:32:18

Comentariu considerat abuziv.

produs
30.05.2019, 13:09:10

Mihail Neamtu "Haideţi să le redescoperim!" Nu stiu cum ar trebui facut ca sa nu venim si sa nu descoperim ! Adica totusi cum sa faci o ciorba din Preotul Constantin Necula, domnu Mircea Eliade si domnu pastor Vladimir Pustan ???!!! Sunt doua mari pericole in care ne zbatem in aceste zile apocaliptice: Tornadele, Secularismul si Erezia. De exemplu domnu Pomohaci era asa un preot de tara ce savarsea slujba deschiderii cartii la miezul noptii. In plus era si cantaret de bairam. Si ce credeti? La sfarsit a dat peste domnu pastor Pustan pe care l-a si invitat la biserica ortodoxa a lui Pomohaci. Deci se observa clar cum a evoluat Pomohaci de la un baiat de tara la un eretic. De domnu Eliade ce sa mai zicem? Poate sa ne povesteasca doamna Maitrey ce fel de Bivolaru era Eliade.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările