Biserica vrea să reînfiinţeze bolniţele pentru pelerinii cu probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea-Fericitul Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea-Fericitul Daniel

Biserica Ortodoxă Română vrea să reînfiinţeze clinicile medicale patronate de locaşurile de cult, unde vor fi consultaţi gratuit pelerinii bolnavi care vin la slujbe.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a precizat că pe lângă mănăstiri şi biserici înstărite de parohii au existat încă din cele mai vechi timpuri primele bolniţe. Acestea, care au fost la început locuri de îngrijire a călugărilor bolnavi, şi-au extins cu timpul aria de îngrijire, scrie Mediafax.

Recent, PF Daniel a anunţat că noua catedrală va avea în apropiere un centru de diagnostic şi tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucureşti să fie consultaţi gratuit, adăugând că Biserica încearcă să înfiinţeze unităţi medicale pentru cei care au nevoie de consultaţii.

"În apropierea noii catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic şi tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucureşti să fie consultaţi gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate, să li se ofere", a spus patriarhul Daniel în cuvântul de învăţătură rostit în Catedrala patriarhală.

PF Daniel a precizat că este multă suferinţă şi este nevoie de multă vindecare sufletească şi trupească.

"Medicamentele au devenit din ce în ce mai scumpe, spitalele mai greu de întreţinut, oamenii foarte săraci şi singuri. Când ei mai sunt şi bolnavi, suferinţa creşte mai mult. Bolnavii sunt mereu în atenţia Bisericii, prin cererile care se fac la fiecare slujbă, prin săvârşirea Sfântului Maslu, prin Taina Spovedaniei care, vindecând sufletul, aduce după sine şi vindecarea trupului, prin actele de voluntariat ale medicilor în unităţile medicale de pe lângă parohii. Cu atât mai mult, în acest an toate forţele şi voinţa de bine a preoţilor de caritate, a personalului medical credincios, a tuturor celor care doresc să facă fapte de filantropie, toate acestea se vor îndrepta cu predilecţie spre bolnavii din spitale, aziluri, orfelinate şi alte aşezăminte", a mai spus patriarhul Daniel.

PF Daniel a adăugat că Biserica încearcă să înfiinţeze cât mai multe unităţi medicale.

În prezent, Patriarhia Română are 430 de centre sociale, în care primesc hrană şi îngrijire zeci de mii de persoane.

Informaţii despre locuri de îngrijire datează din secolul al XIV-lea, când exista o "xenodochie" care funcţiona la Mănăstirea Prislop. Xenodochiile, numite şi "ospătării", erau adăposturile pentru călători, care erau primiţi, hrăniţi şi li se dădea şi ajutor medical dacă era nevoie. În jurul anului 1.500 au fost înfiinţate bolniţele, care au funcţionat şi la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, la Cotnari şi la Simidreni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite