Bitner şi Petrache au luat 7,7 ha în Bucureşti fără acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar Viorel Lis a dat hotărâri ilegale în favoarea oamenilor de casă ai lui Adrian Năstase

Cuplul Alexandru Bitner-Adrian Petrache a dat unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare de după decembrie 1989.
Firma Macomb, unde acţionar principal era Grupul Român de Investiţii (GRI), controlat de cei doi, a obţinut în anii 1999 şi 2000 circa 77.000 metri pătraţi de teren în Capitală. Povestea l-a avut ca protagonist pe fostul primar Viorel Lis. Acesta a fost cel care a dat dreptul de proprietate pentru terenuri în favoarea Macomb, după ce prietena familiei Năstase, avocata Marieta Anastasescu, a obţinut într-o instanţă o hotărâre care nu se referea însă la retrocedarea terenurilor, care, de fapt, au fost confiscate de la adevăraţii proprietari în timpul dictaturii comuniste.
Prefectura a considerat ilegale hotărârile fostului primar şi a cerut anularea acestora. Iniţiativa aparţinea prefectului de la acea vreme, Ion Iordan. Curtea de Apel a confirmat ilegalitatea retrocedării, dar nimeni nu s-a sinchisit, în speţă prefecţii Gabriel Oprea, Ovidiu Grecea, Petre Botezatu Enescu şi Mihai Luican. Între timp însă, nederanjaţi de nimeni, Bitner şi Petrache au vândut cea mai mare parte din terenuri, iar firmele şi-au schimbat acţionarii. Terenurile au fost vândute cu preţuri mult subevaluate. Banii s-au scurs apoi printr-o schemă tip suveică. Între timp, Bitner şi Petrache nu mai sunt acţionari, lăsând "patron" un tânăr de 27 de ani.Cei 77.000 mp de teren au însă proprietari care se chinuie în instanţă să-şi recupereze bunurile familiei. Mulţi dintre ei nu au aflat că bunurile lor au fost vândute de câţiva ani.
Supertunul imobiliar
Pe 17 ianuarie 1997 a fost înfiinţat Grupul Român de Investiţii, GRI SA. Acesta cumpără pachetul majoritar de acţiuni la Macomb S.A. Avocatul Macomb şi al firmelor lui Bitner era Marieta Anastasescu, apropiata familiei Năstase şi vecina din blocul din Zambaccian a fostului premier. Nu în ultimul rând, Anastasescu a fost avocata "mătuşii Tamara". Aceasta obţine de la primarul general Viorel Lis retrocedarea a circa 77.000 mp teren în baza unei hotărâri judecătoreşti date de o instanţă comercială care nu prevedea însă acest lucru. Pe scurt, Macomb a cerut în instanţă să se recunoască faptul că a folosit aceste terenuri. O parte din acestea fiind confiscate în anii ?50 de către regimul comunist şi folosite într-adevăr de Macomb, dar acest lucru nu dă dreptul de proprietate asupra acestora. De altfel, instanţa comercială nu avea responsabilităţi să dea decizii în privinţa retrocedărilor. Macomb se ocupa cu desfacerea combustibililor lichizi către populaţie.
Terenurile se află în mai multe zone din Bucureşti
Terenul din strada Soveja este neamenajat, îngrădit şi păzit. De altfel, a fost în aşa fel aranjat încât acesta aparţine de fapt de str. Av. Popişteanu. Este şi o plăcuţă la poartă care indică acest lucru. Terenul din Splaiul Unirii - o parte este un magazin pentru copii, o alta este îngrădită şi neamenajată. Pe terenul din Tudor Vladimirescu este în prezent o benzinărie Lukoil, restul este în amenajare de şantier. Terenul din Splaiul Independenţei este Carrefour Orhideea. Pe terenul din Lujerului sunt un alt Lukoil şi garaje.În 1995, Corpul de Control al Guvernului scotea în evidenţă o serie de nereguli legate de vânzarea şi cumpărarea de terenuri.Dosarele din instanţă prin care prefectura a cerut anularea dispoziţiilor sunt dosarul 242/2000 prin care se cere anularea dispoziţiei 79-81 cu sentinţa 461/2000, prin care se anulează dispoziţia şi dosarele 594/2000 cu sentinţa 611/2000 pentru dispoziţia 413 şi dosar 593/2000 cu sentinţa 610/2000 pentru dispoziţia 412. Aceste procese au ajuns la Curtea de Apel, unde verdictul a fost anularea dispoziţiilor primarului Viorel Lis, aşa cum cerea şi prefectul Ion Iordan. Conform legii, prefectura ar fi urmat să pună în aplicare decizia Curţii de Apel. Numai că nu s-a întâmplat nimic. Între timp, la Putere ajunsese PSD. Au urmat mai mulţi prefecţi despre care s-a spus că au fost apropiaţi de cuplul Bitner-Petrache, Mihai Luican, Petre Botezatu, Ovidiu Grecea şi mai ales Gabriel Oprea. Acesta din urmă a fost prefect în 2002 şi 2003. Actualul şef al PSD Ilfov a fost acuzat de Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, că împreună cu Bitner şi Petrache "conduceau peste 50 la sută din ministere de la restaurantul ?Doi Cocoşi?" şi că ar fi reprezentat un grup de interese de tip mafiot.Iţele afacerii
Din 2000, la Macomb cresc veniturile totale, cifra de afaceri fiind insignifiantă pe lângă veniturile din vânzarea terenurilor. Paralel, la GRI, din 2000, cifra de afaceri creşte de 9 ori. Pe măsură ce terenurile dispar din contabilitatea lui Macomb, cifra de afaceri a lui GRI creşte. Cum GRI se îngrăşa prea tare, s-a hotărât divizarea sa. Astfel au luat fiinţă, în 2003, firmele Alfa Invest Grup şi Metacom Grup. Ele au primit de la firma-mamă o parte din activele adunate până atunci, incluzând şi acţiuni la Macomb. Astfel, în acel an, GRI nu a mai putut raporta profit. Cum la Macomb se vânduseră terenurile şi banii nu mai erau în 20 aprilie 2005, se micşorează capitalul social al acesteia la 37% din valoarea anterioară.
Vânzare subevaluată de şapte ori
Adevărul a încercat să afle cam cât au obţinut Alexandru Bitner şi Adrian Petrache din afacerea cu terenuri. Numai pe unul dintre acestea, cel din Tudor Vladimirescu, au obţinut aproape 14 miliarde de lei. Este vorba de 6990 metri pătraţi vânduţi la 26 aprilie 2005. Din calculul din contabilitatea declarată a firmelor lui Bitner şi Petrache reies aproape 50 miliarde de lei obţinute din vânzări. Numai că suma declarată, de exemplu, pe terenul din Tudor Vladimirescu, este mult subevaluată. În mod normal, suma de vânzare ar fi trebuit să fie în jur de 100 miliarde de lei, luând ca bază de calcul preţul pieţei. Dacă sumele subevaluate s-au păstrat şi în celelalte "tranzacţii" reiese un câştig de circa 350 miliarde de lei.
Suveica, astăzi
În prezent, Macomb a început să fie vândut la terţe persoane de pe Bursă, iar capitalul social este la jumătatea celui care îl avea în 1997. GRI îi are acum ca acţionari pe Lucov ştefan Bogdan, în vârstă de 27 ani, şi firma Orion Oil Company, la care unic acţionar este tot Lucov ştefan. Starea firmei este de divizare parţială. Alfa Invest îl are ca acţionar pe Lucov ştefan şi pentru 2004 nu a depus bilanţul contabil. Metacom îl are ca acţionar pe Petre Ion, cel care avea pe vremuri cinci procente din GRI.În perioada în care s-au făcut tranzacţiile cu terenurile şi când GRI a obţinut profit, acţionari erau: Alexandru Bitner cu 59% la sută, Petre Ion - 5%, Petrache Adrian -20%, Nell Cobar -15%, Negrea Gheorghe -1%.Legal, acum, cei îndreptăţiţi pot revendica terenul de la cei care au cumpărat de la duetul Bitner-Petrache. Cei care au cumpărat vor da, la rândul lor, în judecată Macombul, pentru că au vândut neavând acte, dispoziţiile fiind anulate în instanţă din 2000.

"Mafia" Bitner-Petrache
"Din mafia personală a lui Adrian Năstase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oameni care sunt conduşi din umbră de cuplul Bitner-Petrache", afirma în campania electorală din 2004 actualul preşedinte Traian Băsescu. Presa a dezvăluit că apropiat de grupul Bitner-Petrache a fost şi Dorin Cocoş, soţul fostei şefe de cabinet a lui Traian Băsescu, Elena Udrea. De altfel, aceasta a recunoscut că soţul său a făcut afaceri cu cei doi.Alexandru Bitner a recunoscut că a fost cel care a cumpărat cu 400.000 USD bijuteriile şi obiectele de artă din colecţia Tamarei Cernasov, mătuşa Danei Năstase. Cu aceşti bani, mătuşa Tamara a investit apoi, consiliată de Bitner, în afaceri imobiliare. A reuşit să câştige circa un milion de euro pe care i-a lăsat moştenire lui Adrian şi Danei Năstase. Adrian Năstase a recunoscut public că Bitner este un apropiat al său. De altfel, de-a lungul anilor, s-a spus că autosuspendatul lider al PSD l-a sprijinit activ pe omul de afaceri. Printre altele, Bitner a obţinut concesionarea a peste 60 la sută din suprafaţa Deltei Dunării.

Reacţiile celor implicaţi
Oprea: "Îl cunosc pe Bitner, dar nu ştiu nimic"
Fostul prefect Gabriel Oprea ne-a confirmat că îl cunoaşte pe Alexandru Bitner, însă spune că nu ştie nimic de terenurile care au intrat în posesia firmelor acestuia. "Nu am nici o legătură. Habar nu am. Prefectul Mioara Mantale cred că are toate datele. Întrebaţi-o pe dânsa", a spus liderul PSD Ilfov. El nu ne-a dat nici un răspuns referitor la faptul că, în calitate de prefect, trebuia să acţioneze pentru ca decizia Curţii de Apel să fie pusă în practică.
Bitner nu are nici o reacţie
Alexandru Bitner nu a avut nici o reacţie până la închiderea ediţiei. Aflat la prânz într-o sedinţă, ne-a comunicat prin consilierul său că ne va contacta, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Viorel Lis, de negăsit
Fostul primar Viorel Lis şi-a anulat numărul de mobil pe care îl folosea. Foştii săi consilieri nu mai ştiu nimic de el. "ştim numărul de mobil care nu mai este valabil. Era pe la Partidul Noua Democraţie, al lui Marin Enache", spun ei. Partidul lui Marin Enache nu are însă nici un număr de telefon înregistrat la RomTelecom.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite