Blestemul familiei Tinu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Tinu, fiul jurnalistului Dumitru Tinu, decedat, în 2003, într-un groaznic accident rutier, a trecut pe lângă moarte în urmă cu două săptămâni, când a fost muşcat de o viperă. Mama lui Andrei, Emilia Iucinu, se confruntă şi ea cu o grea boală: cancer de col uterin.

La 1 ianuarie 2003, şi-a pierdut tatăl - jurnalistul Dumitru Tinu - într-un accident rutier pe cât de cumplit, pe atât de controversat. La 26 noiembrie 2011, Andrei Tinu a trecut pe lângă moarte, când o viperă de la ferma pe care o deţine l-a muşcat de un deget de la mâna dreaptă. Povestea şocantă a fost relatată pentru „Adevărul" de reporterul RTV, Alina Oprea, cea care l-a rugat pe Andrei să meargă să facă un reportaj la ferma lui de vipere cu corn din Giurgiu, cel mai veninos şarpe din Europa.

Iniţial, la realizarea materialului TV trebuiau să participe doar asociaţii lui Andrei, tânărul fiind prins în Bucureşti cu mai multe proiecte. În ziua stabilită, miercuri - 23 noiembrie, Costin, unul dintre asociaţii lui Andrei, n-a mai putut merge la Giurgiu, astfel că realizarea reportajului s-a amânat. Vineri, 25 noiembrie, Andrei a acceptat să meargă el în ziua următoare, sâmbătă.

Premoniţie

Echipa România TV l-a luat de acasă, din Bucureşti, în jurul orei 10.00, iar pe drumul până la Giurgiu au vorbit despre vipere. Ca o ironie a sorţii, Andrei a explicat că mulgerea de venin a viperelor poate deveni rutină şi atunci există riscul de a greşi. Două ore mai târziu, afirmaţiile tânărului se transformau în coşmar. Rutina de a „manevra" viperele l-a costat aproape viaţa. Odată ajunşi la Giugiu, Andrei şi‑a arătat disponibilitatea de a arăta viperele la camera de filmat. A luat una, a pus-o la loc. A urmat prezentarea procedeului mulgerii de venin a viperei. A luat primul şarpe a fixat paharul şi balonul - necesare procedurii - l-a muls, l-a pus la loc.

Andrei Tinu a fost muşcat de o viperă în timp ce arăta echipei RTV cum se colectează veninul  Fotografii: capturi rtv

Andrei Tinu a fost muşcat de o viperă în timp ce arăta echipei RTV cum se colectează veninul  Fotografii: capturi rtv



La un centimetru de neatenţie

ADVIMA20111208_0721



Pentru a elimina orice risc de a nu fi ieşit o filmare ca la carte, Andrei a dorit să facă „o dublă", a luat la repezeală vipera şi, din neatenţie, a prins-o cu un centimetru mai jos decât ar fi fost vreun pericol şi l-a muşcat într-o fracţiune de secundă. Pe moment, Andrei nu şi-a dat seama de situaţie. A scăpat şarpele, iar reporterul România TV a decis, împreună cu Andrei, să meargă la un spital din Bucureşti, întrucât la Giugiu nu exista ser antiviperin. La fermă, Andrei Tinu avea ser antiviperin, însă acesta nu poate fi administrat fără efectuarea unor teste care să certifice că persoana muşcată de viperă este infestată cu otravă. În caz contrar, administrarea serului ar putea fi letală. Pe drumul către Bucureşti, Alina Oprea a sunat la 112 şi a stabilit cu cadrele medicale să se întâlnească cu Salvarea la intrarea în Capitală.

La graniţa dintre viaţă şi moarte

Starea lui Andrei se agrava cu fiecare minut. În doar 15 minute, i se înroşiseră ochii, i se umflase mâna şi-i era greu să mai articuleze cuvintele. Era la graniţa dintre viaţă şi moarte. Norocul lui a fost că nu şi-a pierdut conştiinţa. „A fost un episod de-a dreptul şocant", a conchis Alina Oprea. Reporterul a mers la Floreasca cu Andrei, unde, din întâmplare, exista ser antiviperin.

Andrei Tinu, din nou la cuţit

Andrei Tinu urmează să fie supus, luni, unei noi intervenţii chirurgicale. Nu pentru că fiul regretatului jurnalist Dumitru Tinu ar mai fi în pericol, după ce a fost muşcat de viperă, ci pentru a i se sutura inciziile făcute în urma primei operaţii. Potrivit mamei sale, Emilia Iucinu, Andrei se simte bine.

„L-au mutat de la Terapie Intensivă într-o altă rezervă cu toată aparatura. Dimineaţa nu prea simte durerea, pentru că i se fac calmante, inclusiv morfină. Are braţul încă deschis, dar luni va fi operat. În fiecare zi, i se curăţă rana şi este pansat. Acum e bine, coboară singur din pat şi merge la baie, citeşte, se uită la televizor, este vizitat de prietenii lui", a declarat pentru „Adevărul" Emilia Iucinu. Femeia spune că fiul său a trecut prin momente dificile şi a suferit nu numai din punct de vedere fizic, ci şi psihic, când, la Terapie Intensivă, vedea în fiecare zi câte un deces.

Suturarea rănii se face după 10-20 de zile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, operaţia în cazul unei muşcături de şarpe veninos constă în mai multe incizii în ţesutul afectat, „pentru a împiedica absorbţia sistemică a veninului, care are numeroase efecte toxice, la nivelul creierului şi al nervilor". Bogdan Opriţa a explicat pentru „Adevărul" de ce mai este nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală în cazul lui Andrei Tinu.

„În funcţie de situaţia locală, în timpul doi se face sutura tegumentului. Dacă se coase mai devreme rana, atunci este posibil ca acel edem al muşchilor să nu fie resorbit corect. De aceea, trebuie să treacă un interval de la 10 la 20 de zile, până la sutură. În paralel, se administrează o serie de alte medicamente", a declarat medicul.

Necazuri în lanţ

Dumitru Tinu, fost director al ziarului „Adevărul", a încetat din viaţă la 1 ianuarie 2003, în urma unui cumplit accident rutier, care a avut loc în timp ce jurnalistul se deplasa de la Bucureşti către Prahova.

Potrivit unei expertize medico-legale efectuate la sfârşitul anului 2007, după exhumarea trupului lui Dumitru Tinu, moartea jurnalistului, survenită la vârsta de 62 de ani, a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral grav, cu fractură complexă de cutie craniană şi de mandibulă, hemoragiei subarahnoidiană, contuziei cerebrale, inclusiv de trunchi cerebral, şi hemoragiei cu inundaţie ventriculară. După decesul jurnalistului, a ieşit la iveală că acesta avea un băiat, pe Andrei, în urma unei relaţii extraconjugale avute cu Emilia Iucinu (59 de ani).

Emilia Iucinu s-a confruntat, la rândul său, cu o grea boală. În urmă cu aproximativ un an, femeia a fost diag­nosticată cu cancer de col uterin. Boala a fost descoperită întâmplător, în urma unor teste de rutină. Emilia Iucinu s-a operat, în octombrie 2010, după care, timp de o lună, a urmat şedinţe de radioterapie şi chimioterapie.

La un centimetru de neatenţie

Dumitru Tinu şi-a pierdut viaţa, la 1 ianuarie 2003,  într-un tragic accident rutier, iar Emilia Iucinu se confruntă cu probleme de sănătate, după ce a fost operată de cancer  Fotografii: adevărul



Veninul poate fi letal

Muşcătura de viperă poate fi mortală dacă victima nu ajunge în timp util la spital. „Efectele veninului de viperă sunt rapid sau mediu letale, adică discutăm de minute până la ore", a declarat pentru „Adevărul" medical Bogdan Opriţa. Efectele unei muşcături de viperă variază în funcţie de vârsta, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei.

Afacere profitabilă

O fermă pentru creşterea viperelor presupune un spaţiu închis, bine iluminat, cu temperaturi între 16-32 grade Celsius şi umiditate de 60-80%. Pentru autorizarea fermei este nevoie de avizul Agenţiei de Mediu şi cel al Direcţiei Sanitar-Veterinare. Investiţia este minimă şi se amortizează rapid.

Un exemplar adult de viperă cu corn se poate achiziţiona cu sume cuprinse între 100 şi 400 de euro, o fermă numărând minimum 50 de şerpi. Costurile pentru obţinerea unui gram de venin se ridică la aproximativ 15 euro, în timp ce fabricile de medicamente şi cosmetice din Occident oferă 1.500-3.000 de euro/gram de venin, în funcţie de puritate. Odată demarată afacerea, este nevoie de serviciile unui institut farmaceutic pentru sigilarea, autentificarea şi omologarea veninului extras.

Dumitru Tinu şi-a pierdut viaţa, la 1 ianuarie 2003,  într-un tragic accident rutier, iar Emilia Iucinu se confruntă cu probleme de sănătate, după ce a fost operată de cancer  Fotografii: adevărul
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite