Societate

articolul anterior articolul urmator

Boli care nu permit obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia

2
28 Jan 2015 19:53:13
Autor: Claudia Spridon
Autorităţile susţin că numărul accidentelor provocate de infarcte a volan a crescut FOTO Adevărul
Autorităţile susţin că numărul accidentelor provocate de infarcte a volan a crescut FOTO Adevărul

Anumite boli nu permit obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia. Printre acestea se numără tulburările ritmului cardiac, afecţiunile neurologice grave, epilepsia. Nici persoanele care suferă de alcoolism sau care consumă stupefiante nu pot obţine şi nu-şi pot reînnoi permisul auto.

Boli care nu permit obţinerea permisului de conducere: afecţiuni oculare

Potrivit Ministerului Sănătăţii, dacă un aspirant la carnetul de conducere are mai mult de opt la dioptrii nu poate obţine permisul. În schimb, dacă o persoană a pierdut un ochi, nu are voie să mai conducă timp de şase luni de la accident. Ulterior, el poate să şofeze, însă strict cu avizul de la medicul oftalomolog.

Daltoniştii, în schimb, pot obţine avizul în funcţie de gravitatea bolii. Asta pentru că discromatopsia nu mai este trecută în lista afecţiunilor oculare pentru care nu se poate obţine permis de conducere.

Tulburările de ritm cardiac

În ceea ce priveşte persoanele cu tulburări de ritm cardiac, aceştia au nevoie de investigaţii suplimentare, la fel şi persoanele care au suferit un infarct de miocard. „Orice afecţiune care poate expune un şofer la deteriorarea bruscă a funcţionării sistemului cardiovascular care poate provoca alterarea rapidă a funcţiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutieră şi este incompatibilă cu calitatea de conducător auto”, se specifică în lege.

Afecţiunile neurologice grave

Totodată, legislaţia prevede că persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot primi permisul de conducere, la fel şi cei care au afecţiuni neurologice grave.

Epilepticii, spre exemplu, nu pot obţine carnetul de conducere, din cauza crizelor care pot apărea în timpul şofatului. În cazul în care au trecut 10 ani fără ca o persoană să facă crize de epilepsie şi fără să i se administreze tratament medicamentos antiepileptic pentru un permis auto de categoria 1.  

De asemenea, persoanelor care consumă în mod regulat alcool nu li se eliberează permisul de conducere şi nici consumatorilor de droguri.

Boli care nu permit obţinerea permisului de conducere: epilepsia

Persoanele cu tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu pot obţine permisul de conducere.

Pentru ce boli se poate obţine permisul de conducere

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii arată că au undă verde pentru obţinerea permisului de conducere şoferii care suferă de insuficienţă renală gravă, dar şi cei care au trecut printr-un transplant, însă doar în condiţiile în care intervenţia nu le-a afectat capacitatea de a conduce. Prin urmare, ei sunt nevoiţi să prezinte un aviz medical şi să efectueze controale medicale periodice.

Şi cei cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism, în anumite condiţii, cu avizul unei unităţi medicale autorizate şi după ce sunt supuse unor teste practice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Alexandra Peltea
18.03.2015, 13:25:48

Buna ziua. Aveti cumva si un link pentru lista oficiala cu afectiuni care nu permit obtinerea sau reinnoirea permisului? Va multumesc

ion carutasul
31.01.2019, 22:33:48

Cred ca ar trebui pusa lista afectiunile pe care medicii romani nu au habar sa le rezolve . Tot atat de mult intereseaza cum explica indivizii astia scaderea limitei de varsta in ultimii 40 de ani.Urmeaza sa decida medicii daca masina care este de mult o necesitate ti se interzice daca ai o boala si vrei sa te feresti de frig,ploaie ,raceli efort inutil etc . Nici pe departe nu includ aici inconstienta unora ,considerand ca sub impactul unei neplaceri ce iti afecteaza starea de sanatate te-ai putea urca la volan . si o intrebare cum se interzice folosirea permisului la febra datorata unei raceli . Te duci la medic,predai carnetul ?/?

Modifică Setările